Current track

Title

Artist

Background

Δήμητρα Νικολιά
Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου

Όλη η Ελλάδα-Ένας πολιτισμός: To μουσικό εικαστικό παραμύθι «Η φυλλάδα του γαδάρου» στην Πλατεία Σολωμού

Τρ 30/07/2024



«Σήμερα Τρίτη 30 Ιουλίου και αύριο Τετάρτη 31 Ιουλίου στις 9 και μισή το βράδυ, στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου Ζακύνθου, στην Πλατεία Σολωμού, θα γίνει μια εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστεί η μουσική παράσταση «Η φυλλάδα του γαδάρου».

Πρόκειται για ένα έργο της κρητικής αναγέννησης που πρωτοτυπώθηκε στην Βενετία το 1539, ένα λαϊκό ποίημα που επενδύθηκε με μουσική και ψηφιακά μέσα για να αποτυπωθεί στο σήμερα. Πρόκειται για ένα μουσικό εικαστικό παραμύθι, που σατιρίζει τύπους ανθρώπου κάθε καιρού και τόπου, ενώ τα ζώα διαδραματίζουν τον ρόλο των ανθρώπων, αφού μιλούν, φαντάζονται, ονειρεύονται, συνωμοτούν με χιούμορ.

Η μελοποίηση έγινε από την Ναταλία Κωτσάνη και τον Τάσο Κοφοδήμο, ενώ η εικαστικός Ναταλία Μαντά αφηγείται τον μύθο, αξιοποιώντας τα ψηφιακά μέσα.

Συντελεστές, μουσική σύνθεση: Ναταλία Κωτσάνη, Τάσος Κοφοδήμος. Ερμηνεύουν: Ναταλία Κωτσάνη (τραγούδι, πιάνο), Τάσος Κοφοδήμος (τραγούδι, στεριανό λαούτο), Βασίλης Ρακόπουλος (κιθάρα), Δημήτρης Λιάσκος (chalumeau, φλάουτο, φλογέρες, μαντούρα), Βαγγέλης Ζωγράφος (κοντραμπάσο), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά). Σχεδιασμός visuals: Ναταλία Μαντά. Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέξανδρος Πολιτάκης. Ηχοληψία: Πασχάλης Κολέντσης. Φωτογραφίες: Μάρω Παναγή. Οργάνωση παραγωγής: Ναταλία Κωτσάνη, ΑΜΚΕ ΦΕΛΙΣ.

Η όλη εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα-Ένας πολιτισμός», στον οποίο και συμμετέχουμε για 5η συνεχή χρονιά.

Όποιος θέλει να παρακολουθήσει την εκδήλωση, θα πρέπει να μπει στο site Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός, hhttps://allofgreeceone.culture.gov.gr/event/i-fyllada-tou-gadarou/ και εκεί να πληκτρολογήσει το ονοματεπώνυμό του και ένα mail στο οποίο και θα λάβει έναν κωδικό που θα του εξασφαλίζει τη θέση που θα κάτσει. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Φέτος ξεκίνησε το έργο της αποκατάστασης των κτηρίων στο εσωτερικό του Κάστρου Ζακύνθου, ένα έργο που εκτελείται από την Υπηρεσία Αναστήλωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και αφορά την αναστύλωση-αναβάθμιση των κτηρίων εντός του Κάστρου. Με αυτή τη παρέμβαση, θα αναδειχθεί όλο το συγκρότημα των κτηρίων, ενώ αν καταφέρουμε παράλληλα να εντάξουμε και τη μελέτη για τις διαδρομές που θα συνδέουν όλα τα κτήρια, τότε πραγματικά θα είναι σαν να μπαίνουμε σε ένα καινούργιο περιβάλλον.

Στη δική μας αρμοδιότητα είναι και ο καθαρισμός στο εσωτερικό του Κάστρου. Για τα πρανή του λόφου που βρίσκεται το Κάστρο, αρμόδια είναι η Δασική Υπηρεσία.  Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα Antinero που όσον αφορά στην περιοχή της Μπόχαλης έχει προγραμματιστεί ο καθαρισμός του ανατολικού πρανούς του λόφου και αν πρέπει να κοπούν και δέντρα, αν αυτό προτείνει η Δασική Υπηρεσία, εμείς δεν θα φέρουμε αντίρρηση, αφού μια τέτοια παρέμβαση θα αναδείξει και θα προστατεύσει τα τείχη από την διάβρωση που προκαλούν οι ρίζες ορισμένων πεύκων.

Το επιθυμητό θα ήταν τόσο το Κάστρο, όσο και το Μουσείο Ζακύνθου να λειτουργούν με διπλή βάρδια, μέχρι τις 10 το βράδυ, όμως αυτό θα απαιτούσε ένα συγκεκριμένο αριθμό φυλάκων που σήμερα δεν έχουμε διαθέσιμους. Για αυτό και λειτουργούν έως τις 3 και μισή το μεσημέρι.

Το μεγάλο έργο της αναστύλωσης του Καστρομονάστηρου στα Στροφάδια προχωρά ικανοποιητικά. Μπορώ να πω με καλούς ρυθμούς και εντός χρονοδιαγράμματος. Σε μια πρόσφατη αυτοψία που έκανα διαπίστωσα ότι όλα βαίνουν καλώς. Θεωρώ ότι έχουμε μια τριετία μπροστά μας μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο.

Επί της ουσίας ολοκληρώθηκαν επίσης και οι εργασίες αναστύλωσης και διάσωσης του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης των Κήπων. Απομένουν κάποια γραφειοκρατικά περισσότερο ζητήματα για την παράδοση του έργου.

Ένα πάγιο αίτημα της υπηρεσίας μας είναι να επισκευαστεί και εκσυγχρονιστεί το Μουσείο Ζακύνθου. Είναι σε εξέλιξη η μελέτη για αυτό το έργο η οποία θεωρώ ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα εγκριθεί. Ο προϋπολογισμός της μελέτης είναι 356 χιλιάδες ευρώ. Αφού το έργο δημοπρατηθεί, υποθέτω ότι ο ανάδοχος θα ξεκινήσει να το εκτελεί από το 2026 και μετά. Φυσικά και μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο κέλυφος του κτηρίου, οι αρχαιότητες που υπάρχουν σήμερα στο Μουσείο θα πρέπει να αποθηκευτούν σε κάποιον άλλον χώρο. Σκοπός επίσης είναι να μεταφερθούν σε άλλο κτήριο και τα γραφεία της Υπηρεσίας μας, καθώς το νέο Μουσείο Ζακύνθου θα είναι καθαρά και μόνο εκθεσιακός χώρος.

Προ ημερών έκανα αυτοψία στη Μπόχαλη και διαπίστωσα μια πολύ κακή εικόνα, με ζητήματα που εγκυμονούσαν κινδύνους για τους ανθρώπους, με μπάζα, οικοδομικά υλικά παρατημένα στη πλατεία. Η Υπηρεσία μας εκτιμά ότι πρέπει να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις. Αν πράγματι ξεκίνησαν να απομακρύνονται σήμερα αυτά τα υλικά και καθαρίζεται η πλατεία, αυτό είναι μια πολύ καλή εξέλιξη.

Θέλω να επισημάνω ότι όταν προτάθηκε να γίνει αυτή η πλακόστρωση, η λογική δεν ήταν στο να κατασκευαστεί ένα καλντερίμι ολόιδιο με το παλιό. Είναι κάτι το διαφορετικό αυτό που έγινε και αυτό ήταν και το λογικό, γιατί είναι κάτι το νέο.»


Current track

Title

Artist

Background