Current track

Title

Artist

Background

Παύλος Γερουλάνος
Υποψήφιος Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ, πρώην Υπουργός

Έχω καταθέσει σχέδιο αναγέννησης του κινήματος, που θα σημάνει και την αναγέννηση της χώρα

Τρ 6/08/2024



«Είμαι Επτανήσιος, κατάγομαι από το Ληξούρι της Κεφαλονιά και αγαπώ τη Ζάκυνθο, την οποία έχω επισκεφθεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν. Σήμερα την επισκέπτομαι και πάλι, στα πλαίσια της περιοδείας μου σε όλη τη χώρα για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

Έχω καταθέσει σχέδιο αναγέννησης του κινήματος, που θα σημάνει και την αναγέννηση της χώρας. Η χώρα χρειάζεται αλλαγές, έχει κλείσει ο κύκλος της εξουσίας στο αθηνοκεντρικό μοντέλο. Βλέπουμε να υπάρχουν μεγάλες ανισότητες, σε γεωγραφικό επίπεδο, σε πλούτο, εισόδημα και πρόσβαση στην εξουσία. Αυτά πρέπει να αλλάξουν, μεταφέροντας την εξουσία στις τοπικές κοινωνίες.

Περίμενε κανείς ότι το Μαξίμου θα είχε κάποιο σχέδιο για τη Θράκη, το βόρειο Αιγαίο, την Ήπειρο και άλλες απομακρυσμένες και υποβαθμισμένες περιοχές; το σχέδιο ανασυγκρότησης που προτείνω, θα από συγκεντρώσει την εξουσία και θα περιέλθει αυτή στον μικρομεσαίο, τους συνεταιρισμούς, τα Επιμελητήρια, τη Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Πανεπιστήμια, σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα. Έτσι θα φέρουμε την αναδιανομή του πλούτου που παράγεται.

Θα θέσω ένα παράδειγμα. Το Μαξίμου επέλεξε να περάσει όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στους μεγάλους επιχειρηματίες. Εμείς θα τις μοιράσουμε στη τοπική κοινωνία μέσω των φορέων που προανέφερα και έτσι θα δημιουργήσουμε έναν τοπικό πλούτο.

Δεν υπάρχει μία και μόνο φόρμουλα για να αντιμετωπίσεις την ακρίβεια, όπως λανθασμένα θεωρεί η ΝΔ. Χρειάζονται διαφορετικές πολιτικές για τα είδη πρώτης ανάγκης, διαφορετικές για την ενέργεια και άλλες για διάφορα προϊόντα. Η ΝΔ έχει δημιουργήσει ολιγαρχίες, καρτέλ που πλουτίζουν από την ακρίβεια. Υπάρχουν οι λύσεις, αρκεί να θες να αντιμετωπίσεις την αισχροκέρδεια, για την οποία η ΝΔ σφύριζε αδιάφορα, ενώ πάντα αντιμετώπιζε την ακρίβεια ως έναν εξωγενή τομέα.

Η κατοικία θα μπορούσε να γίνει εστία ανάπτυξης. Έχουμε σχέδιο για όλα αυτά και απευθυνόμαστε στον αγρότη, τον μικρομεσαίο, τον συνταξιούχο, τον μισθωτό, τη νεολαία. Αν κινητοποιήσουμε όλους αυτούς που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ αλλά έμειναν κοντά στη κοινωνία και κέρδισαν μάχες, μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Το 2008 το ΠΑΣΟΚ ήταν στο ίδιο σχεδόν ποσοστό που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ πριν κερδίσει τις εκλογές από τη ΝΔ. Έναν χρόνο μετά, το ΠΑΣΟΚ νίκησε και με μεγάλη διαφορά τη ΝΔ. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί, αρκεί να πείσουμε τους πολίτες ότι έχουμε σχέδιο, ένα πρόγραμμα που θα χτίσει μια δίκαιη κοινωνία, χωρίς ανισότητες, με έναν πλούτο που θα μοιράζεται προς όλους. Υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή ψηφοφόρων, 3,5 εκατομμύρια πολίτες, που είτε γύρισαν την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ και γενικότερα το πολιτικό σύστημα, είτε πήγαν στα μικρότερα κόμματα ως μια αντίδραση. Αυτούς θα πρέπει να κερδίσουμε εκ νέου, να τους πείσουμε ότι έχουμε όραμα και να μας εμπιστευτούν.

Σχετικά με πιθανές συνεργασίες στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, θα πω ότι πρέπει πρώτα να βάλουμε μια τάξη στο σπίτι μας, στο ΠΑΣΟΚ, όπως το ίδιο πρέπει να κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, να πείσουμε τον κόσμο για όλα αυτά που προανέφερα και στη πορεία να δούμε τη πιθανότητα συνεργασιών, όχι απαραίτητα σε επίπεδο εθνικών εκλογών, αλλά ίσως στην αρχή, σε επίπεδο εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ή εκλογών σε φορείς, όπως είναι τα Επιμελητήρια.

Δεν το συζητώ, ότι το Ναυάγιο είναι περιουσία της Ζακύνθου και πρέπει να ανήκει στη τοπική κοινωνία και στον Δήμο Ζακύνθου. Το πρόβλημα είναι ότι το κράτος δεν δίνει τα εργαλεία στους Δήμους, τους πόρους και το προσωπικό, για να κάνουν τις παρεμβάσεις που οι ίδιοι θέλουν.

Το κράτος κατέχει όλες τις εξουσίες και τα κονδύλια. Υπήρξα κατά το παρελθόν Υπουργός Τουρισμού και πάντα με ενδιέφερε η αξιοποίηση του Ναυαγίου. Αυτό το αξιοθέατο θα ήταν ανοικτό σήμερα, αν το είχε ο Δήμος, αλλά με τη βοήθεια της Περιφέρειας και του κράτους, σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο.

Το Ναυάγιο αποτελεί μια πλουτοπαραγωγική πηγή για τη Ζάκυνθο, πρέπει να αναδειχθεί, να γίνει ασφαλέστερο για τον επισκέπτη και να είναι ανοιχτό, με όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.»


Current track

Title

Artist

Background