Current track

Title

Artist

Background

Λένια Μαυρίκου
Πρόεδρος Συλλόγου Τουριστικών Επιπλωμένων Κατοικιών και Βιλών Ζακύνθου

Ξεκινήσαμε προβληματικά αλλά στη πορεία βελτιώθηκε η τουριστική κίνηση – Στις Βίλες ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος

Τρ 27/08/2024



«Οι βίλες ξεκίνησαν λίγο προβληματικά στις αρχές της φετινής τουριστικής σεζόν συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, όμως στη πορεία βελτιώθηκαν τα πράγματα. Οι τιμές φέτος είναι ελάχιστα αυξημένες σε σχέση με πέρυσι.

Υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός, έχουμε νέες βίλες στο νησί, αλλά υπάρχουν και τα Airbnb, που βέβαια δεν μπορούν να συγκριθούν με μια κανονική βίλα. Το ότι κάποιοι βάζουν στην τουριστική αγορά ένα σπίτι, το βαφτίζουν Airbnb και αφήνουν τα κλειδιά σε ένα κουτί για τους επισκέπτες, αυτό δεν είναι βίλα. Μια βίλα μπορεί να παρέχει έξτρα παροχές και υπηρεσίες ακόμα και εκτός του καταλύματος.

Θεωρώ πως θα γίνει ένα ξεκαθάρισμα στις βίλες στο νησί. Αυτός ο ιδιοκτήτης που βλέπει επιφανειακά το θέμα δεν θα επιβιώσει στο μέλλον. Το θέμα είναι πόσο επαγγελματίας είναι ο καθένας. Οι πελάτες θα επιλέγουν κατάλυμα με βάση την σωστή σχέση ποιότητας-τιμής (value for money). Ειδικά για του χρόνου προβλέπεται να έχουμε έναν τεράστιο αριθμό νέων βιλών και τουριστικών καταλυμάτων στη Ζάκυνθο.

Πρέπει να καθορίσουμε τι εστί βίλα. Στον σύλλογό μας, ο οποίος απαρτίζεται σήμερα από 60 μέλη, έχουμε θέσει κάποια κριτήρια βάση των οποίων μπορεί κάποιος να γίνει μέλος μας. Πρέπει να πρόκειται για ένα κατάλυμα τουλάχιστον 70 τετραγωνικών μέτρων, να διαθέτει πισίνα και ο πελάτης να πληρώνει σε αυτό το κατάλυμα το προβλεπόμενο τέλος των 10 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Σύμφωνα με το νόμο αυτό διαφοροποιεί τη βίλα από το διαμέρισμα.

Φέτος στη Ζάκυνθο, ναι μεν έχουμε περισσότερες πτήσεις συγκριτικά με πέρυσι, αλλά είναι μειωμένες οι διανυκτερεύσεις και η καταναλωτική δυνατότητα των επισκεπτών. Τα κόστη για τους μεμονωμένους πελάτες, αυτούς που επιλέγουν να μείνουν σε μια βίλα, λόγω των αεροπορικών εισιτηρίων, είναι τεράστια. Για παράδειγμα, από τη πόλη Λούτον της Αγγλίας, η τιμή του αεροπορικού εισιτηρίου ανά άτομο είναι 600 ευρώ. Φανταστείτε το κόστος μετακίνησης για μια τετραμελή οικογένεια, που θέλει να επισκεφθεί το νησί. Επίσης και οι ανταποκρίσεις από Αθήνα προς Ζάκυνθο δημιουργούν μεγάλη ταλαιπωρία, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τους Αμερικανούς επισκέπτες.

Αυτό το ζήτημα των μεμονωμένων επισκεπτών, το συζητήσαμε με την Αντιδήμαρχο Τουρισμού κα Αυγουστίνου, αλλά έγινε αντικείμενο συζήτησης και στις επαφές που είχαμε στο Υπουργείο Μεταφορών.

Η Ζάκυνθος στηρίζεται οικονομικά κατά βάση από τον τουρισμό. Όλοι μας συνδεόμαστε και εξαρτόμαστε από τον τουρισμό. Εμείς ως επαγγελματίες θέλουμε και άλλους τουρίστες στο νησί, αλλά στοχεύουμε στον ποιοτικό τουρισμό. Φυσικά πρέπει να ενισχυθούν οι υποδομές του νησιού, πρώτα απ’ όλα για τους μόνιμους κατοίκους.»


Current track

Title

Artist

Background