Το κράτος οφείλει να εναρμονίζει τις υποδομές με την ανάπτυξη ενός τόπου – Είμαστε απροετοίμαστοι για το νέο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο
Πε 5/09/2024
«Πρέπει να αποσαφηνίσουμε ότι σχετικά με το νέο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό έχουμε μια Κοινή Υπουργική Απόφαση για ένα σχέδιο που συνοδεύεται από μια μελέτη τριακοσίων σελίδων.
Η Ζάκυνθος από το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο επηρεάζεται σε ένα ποσοστό άνω του 50%, είναι ίσως ο νομός που επηρεάζεται περισσότερο από κάθε άλλον.
Ο νόμος δεν απαιτεί να προηγούνται τα Τοπικά Χωροταξικά και τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, αλλά αντιθέτως αυτά δεσμεύονται από τα Ειδικά Χωροταξικά και τα Περιφερειακά Χωροταξικά.
Είμαστε σε μια τουριστικο-κεντρική περιοχή, ένα νησί που έχει κορωνίδα τον τουρισμό και είναι βέβαιο ότι με το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό θα επηρεαστούν οι τιμές των ακινήτων, ειδικά σε τρεις Δημοτικές Ενότητες, Ζακυνθίων, Αρκαδίων και Λαγανά, όπου σε αυτές για να ανεγερθεί μια νέα τουριστική μονάδα, θα πρέπει να είναι εκτός σχεδίου και σε έκταση το λιγότερο 16 στρεμμάτων. Στη δε Δημοτική Ενότητα Αλυκών, το όριο είναι στα 12 στρέμματα εκτός σχεδίου.
Σαφώς και τίθενται ερωτήματα. Για παράδειγμα, προβλέπεται ότι αν κάποιος έχει ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων και θέλει να το επεκτείνει, αυτό που θα φτιάξει θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τεσσάρων ή πέντε αστέρων. Δηλαδή, το μισό θα είναι τριών και το άλλο μισό τεσσάρων ή πέντε αστέρων;
Οι σκόρπιες απόψεις όλων μας θεωρώ ότι δεν θα αλλάξουν τις βασικές κατευθύνσεις της ΚΥΑ. Άλλωστε σε δέκα μέρες λήγει η διαβούλευση και ενδέχεται να περάσει το Ειδικό Χωροταξικό ως έχει. Προτεραιότητα έχουν οι απόψεις των ειδικών. Θα πρέπει να συσταθεί μια Επιτροπή από επιστήμονες, που θα θέσει όλα τα ζητήματα εις βάθος και σε αυτή την επιτροπή θεωρώ ότι η πλειοψηφία πρέπει να απαρτίζεται από νομικούς, που είναι εξοικειωμένοι με την ερμηνεία των νόμων.
Αυτή η Επιτροπή θα ανέλυε την μελέτη Φραντζή και τη σχετική ΚΥΑ για το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο και θα έφτιαχνε ένα υπόμνημα που θα το διαβίβαζε στη πολιτική ηγεσία του τόπου, για να αναλάβει δράση, εκφράζοντας με σαφήνεια σε ποια σημεία της ΚΥΑ διαφωνούμε. Προφανώς και έχουμε καθυστερήσει, αφού η σχετική ΚΥΑ είναι σε διαβούλευση από τον περασμένο Ιούλιο. Είμαστε θα έλεγα απροετοίμαστοι.
Ισχύει αυτό που λέγεται, ότι το Ειδικό Χωροταξικό είναι μια ΚΥΑ, ενώ το Τοπικό Πολεοδομικό είναι Προεδρικό Διάταγμα, άρα υπερισχύει της ΚΥΑ, αλλά το Τοπικό Πολεοδομικό δεν ασχολείται με τη δόμηση εκτός σχεδίου. Ασχολείται με τη δόμηση εντός σχεδίου, με τα σχέδια πόλεων, και θυμηθείτε με πως όταν ανοίξει αυτό το ζήτημα θα πέσουν κορμιά στη Ζάκυνθο.
Δεν είμαι υπέρμαχος αυτού που λέγεται ότι μέχρι να βελτιωθούν οι υποδομές του νησιού πρέπει να σταματήσει η τουριστική ανάπτυξη. Το κράτος οφείλει να εναρμονίζει τις υποδομές, να τις βελτιώνει, σύμφωνα με την ανάπτυξη ενός τόπου. Σαφώς και απαιτείται έλεγχος και όπου χρειάζεται περιορισμός.
Ο υπερτουρισμός που τόσο πολύ κατηγορείται, δεν κάνει κακό. Από αυτόν έχει αναπτυχθεί η Ζάκυνθος τα τελευταία τριάντα χρόνια, από αυτόν έχει μπει χρήμα στο νησί. Για τις όποιες συνέπειες του λεγόμενου υπερτουρισμού, όπως για την επάρκεια νερού, η απάντηση είναι μία. Να κόψει τον λαιμό του ο Δήμος για να έχουν νερό όλοι οι Ζακυνθινοί και οι επισκέπτες. Είναι δική του ευθύνη.
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ή υπάρχει ολική λειψυδρία οπότε να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε, που δεν ισχύει κάτι τέτοιο, ή υπάρχουν άλλες λύσεις για το νερό που δεν εφαρμόζονται.»