Current track

Title

Artist

Background

Αντώνης Κασσιμάτης
Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κασσελάκης δεν μπόρεσε να δώσει μια νέα αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας

Τρ 10/09/2024



«Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ είναι όργανο που εξελέγη δημοκρατικά από τη βάση του κόμματος, όπως εξελέγη και ο Πρόεδρος. Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει στη βάση του κόμματος για την ανάδειξη εκλογής νέου αρχηγού.

Ήταν μια δύσκολη ομολογουμένως διαδικασία και προσωπικά συμφωνώ με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, θεωρώντας ότι έτσι θα μπορέσουμε να δούμε φως στην άκρη του τούνελ. Θα μπορούσε να αποφευχθεί όλη αυτή η τραυματική διαδικασία για το κόμμα, η πρόταση μομφής κατά του Προέδρου, ουσιαστικά η έκπτωση από το αξίωμά του, αν ο κ. Κασσελάκης, αντιλαμβανόμενος ότι υπάρχει μια έντονη αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του, αποδεχόταν να πάμε σε μια εκλογική διαδικασία, χωρίς να χρειαστεί η πρόταση μομφής.

Είναι γεγονός ότι μετά την ήττα των εκλογών του 2023, μπήκαμε σε μια σοβαρή κρίση, για την οποία δεν είχε ευθύνη ο κ. Κασσελάκης. Ο ίδιος εξελέγη με τη λογική ότι θα δώσει μια διέξοδο σε αυτή την κρίση. Είχα πει τότε, ότι ως νέος Πρόεδρος του κόμματος θα πρέπει να του δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να δείξει το έργο του. Ο χρόνος που έπρεπε να του δοθεί, τον είχε. Ένας χρόνος ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρκετός, όμως τα δείγματα γραφής του δεν έπεισαν.

Στο συνέδριο του περασμένου Φεβρουαρίου είχε πει ότι δεν θέλουμε να κάνουμε εκλογές, συμφωνήσαμε ως προς αυτό, αλλά είπαμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα κέντρο αποφάσεων, με επικεφαλής τον ίδιο, αλλά όχι μόνο αυτόν, για να σχεδιαστεί η αντιπολιτευτική γραμμή του κόμματος. Αυτό δεν συνέβη. Τελικά ο κ. Κασσελάκης δεν μπορούσε όπως αποδείχτηκε, να δώσει μια νέα αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας.

Μετά δε και τις Ευρωεκλογές, έκανε κινήσεις που δημιούργησαν μια διχαστική εικόνα, όπως στις περιπτώσεις του κ. Πολάκη και τις παλινωδίες με την κα Λινού. Οι προτάσεις που έβαλε στο καταστατικό, έδειξαν ότι δεν ήθελε τη συλλογικότητα. Πριν τις Ευρωεκλογές έλεγε ότι το όνομα του κόμματος κάτι συμβολίζει και δεν αλλάζει και μετά άλλαξε άποψη.

Αυτοί που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη, δεν είχαν δίκιο, γιατί ήταν οι ίδιοι που διεκδίκησαν την ηγεσία του κόμματος.

Συμφωνώ ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί ένα συνέδριο με μια συζήτηση επί των θέσεων του κάθε υποψηφίου, πριν τις εκλογές όπου αναδείχθηκε Πρόεδρος ο κ. Κασσελάκης.

Σε ενάμιση μήνα θα γίνει το έκτακτο συνέδριο του κόμματος και θα γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το μέλλον. Μετά το συνέδριο θα πάμε σε εκλογές.

Σήμερα θα έχουμε την πρώτη κατευθυντήρια γραμμή από το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας.

Δεν έχω καταλήξει στο ποιον θα ψηφίσω για Πρόεδρο γιατί ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των υποψηφιοτήτων. Από εκεί και πέρα έχουμε ένα πολύ καλό επίπεδο στελεχών. Πρέπει όμως να γίνει μια σοβαρή συζήτηση πάνω στη πολιτική, στο πως θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αύριο τις εκλογές. Δεν είναι μόνο θέμα προσώπου η εκλογή Προέδρου. Το πρόσωπο όμως που θα πρέπει να επιλεγεί ως Πρόεδρος, θα πρέπει να είναι ο κατάλληλος διευθυντής μιας ορχήστρας, να μπορεί να συνθέσει.

Προφανώς και δεν μπορεί να παίξει ρόλο στην όλη διαδικασία που τώρα εξελίσσεται ο Αλέξης Τσίπρας, αν όμως θεωρήσει ότι θα πρέπει να μιλήσει, ως ένας ιστορικός ηγέτης του κόμματος, ασφαλώς και θα μπορεί να το κάνει.»


Current track

Title

Artist

Background