Current track

Title

Artist

Background

Διονύσης Πόθος
Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου

Τα παιδιά δεν πρέπει να φοβούνται να μιλήσουν και να καταγγείλουν βίαιες συμπεριφορές

Πε 12/09/2024



«Μας απασχολεί να στελεχωθούν τα σχολεία μας με εκπαιδευτικούς. Έχουν γίνει 50 διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών και 28 αναπληρωτών, αλλά για διάφορους προσωπικούς λόγους θα φύγουν 14 εκπαιδευτικοί, επομένως υπάρχουν κενά.

Έχω ενημερώσει το Υπουργείο Παιδείας. Τα κενά φέτος είναι περίπου τα ίδια όπως κάθε χρονιά. Ίσως θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε οι εκπαιδευτικοί να μην φεύγουν από το νησί ανά δύο χρόνια όπως συνηθίζεται, γιατί και εμείς αναγκαζόμαστε να προβαίνουμε σε νέους διορισμούς και να ενημερώνουμε τους νέους εκπαιδευτικούς. Τα ίδια προβλήματα υπάρχουν και στα άλλα Ιόνια νησιά, δεν είναι ένα φαινόμενο που συναντάται μόνο στη Ζάκυνθο. Θεωρώ ότι η μοριοδότηση εντοπιότητας θα έλυνε κάποια ζητήματα, όπως για παράδειγμα το στεγαστικό.

Με τα βιβλία δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, τα έχουμε στη Ζάκυνθο από πέρυσι την άνοιξη.

Έχω θέσει τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολικά συγκροτήματα στον Δήμαρχο κ. Στασινόπουλο με τον οποίο έχω συναντηθεί δύο φορές για αυτό το λόγο. Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία. Την προηγούμενη Πέμπτη είχε κανονιστεί η τελευταία συνάντηση που όμως ακυρώθηκε.

Θα πρέπει να ξέρουν οι γονείς ότι τα σχολεία πάντα ελέγχονται μετά από έναν σεισμό, ειδικά αν πρόκειται για μεγάλο.

Η χρονιά θα είναι δύσκολη λόγω του ζητήματος με το 2ο δημοτικό σχολείο.

Με τις μεταφορές των μαθητών δεν υπάρχει πρόβλημα, όπως με ενημέρωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Καποδίστριας.

Για τα περιστατικά ανήλικης βίας, bulling, ακόμα και σεξουαλικής παρενόχλησης, θα πω ότι το σχολείο έρχεται να καλύψει ένα κοινωνικό κενό. Ανά σχολείο υπεύθυνοι για τέτοια ζητήματα είναι ο εκάστοτε Διευθυντής και ο σύμβουλος εκπαίδευσης. Έχει επίσης συσταθεί μια τετραμελής επιτροπή, στην οποία μετέχω εγώ, μία σύμβουλος, ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός.

Τα παιδιά δεν πρέπει να φοβούνται να μιλήσουν και να καταγγείλουν βίαιες συμπεριφορές. Οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνουν τον Διευθυντή του σχολείου, τους εκπαιδευτικούς ή ακόμα και μένα, ώστε να αντιμετωπίζουμε άμεσα κάθε τέτοιο θέμα. Επίσης, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου μπορεί να γίνει καταγγελία, ακόμα και ανώνυμα.

Είναι σημαντικό να μάθουμε όλοι μας να χρησιμοποιούμε σωστά τα κινητά. Τα παιδιά που έρχονται στο σχολείο πρέπει να αφήνουν τα κινητά στις τσάντες τους και να μην τα χρησιμοποιούν στην τάξη. Άλλωστε ο κάθε μαθητής αν χρειαστεί να επικοινωνήσει με τους γονείς του, μπορεί να το κάνει από το υπηρεσιακό τηλέφωνο του σχολείου.»


Current track

Title

Artist

Background