Current track

Title

Artist

Background

Χριστίνα Τετράδη
Αντιπρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Δημοτικής Ενότητας Λαγανά

«Φιλοξενία μου»: Το καινοτόμο πρόγραμμα τουριστικής εκπαίδευσης που αφορά μαθητές του δημοτικού

Τρ 17/09/2024



  • Τα χρήματα από το τέλος ανθεκτικότητας είτε δεν επέστρεψαν ποτέ στη Ζάκυνθο, είτε δεν αξιοποιήθηκαν όπως θα έπρεπε

«Ως Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, έχουμε κάνει τις προτάσεις μας προς τη κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού.

Στόχος μας είναι τα μέτρα που λαμβάνονται να έχουν γνώμονα την ανταποδοτικότητα του οικονομικού οφέλους από την τουριστική δραστηριότητα, για τους προορισμούς και τις τοπικές κοινωνίες, για μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Είναι σημαντικό να δούμε πως θα εξειδικευτούν τα μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, δεδομένου ότι όπως τόνισε η Υπουργός Τουρισμού, κ. Κεφαλογιάννη, στην ομιλία της,  στο προσεχές διάστημα θα υπάρξει ειδική ρύθμιση  για τη  θέσπιση λειτουργικών προδιαγραφών και αντίστοιχων προδιαγραφών ασφαλείας στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με βασικό κριτήριο τη διασφάλιση της ποιότητας της φιλοξενίας και την ποιότητα  της τουριστικής προσφοράς στη χώρα μας.

Στόχος μας δεν είναι να βάλουμε απέναντι τη βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά να καταδείξουμε την αναγκαιότητα δίκαιης ρύθμισης, προκειμένου ο τουρισμός να συνεχίσει τη μεγάλη προσφορά του στην οικονομία, στηρίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Τα μέτρα που λήφθηκαν για την κρουαζιέρα είναι δίκαια, γιατί όπως υπάρχει τέλος για τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα, θα πρέπει αντίστοιχα να επιβάλλεται ειδικό τέλος ανά επιβάτη που αποβιβάζεται από το κρουαζιερόπλοιο.

Υπάρχει διαφορά τιμής για προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, που είναι πιο δημοφιλείς προορισμοί σε σχέση με άλλους προορισμούς, όπως η Ζάκυνθος.

Θεωρώ ότι το τέλος αυτό δεν θα είναι απαγορευτικό για έναν επιβάτη που θέλει να κατέβει σε έναν προορισμό.

Το τέλος ανθεκτικότητας έχει μεγάλη αύξηση που για τα ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών, φτάνει και το 50%, όπως για παράδειγμα για ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, από τα 10 ευρώ ανέβηκε στα 15 ευρώ, όταν το τέλος διανυκτέρευσης το 2023 ήταν 4 ευρώ.

Το θέμα είναι να δούμε κατά πόσο το τέλος αυτό θα είναι ανταποδοτικό, και θα κατευθυνθεί σε δαπάνες βελτίωσης των υποδομών για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος.

Κρίνοντας την ανταπόδοση του τέλους διανυκτέρευσης, αν δούμε τι έγινε στη Ζάκυνθο, το αποτέλεσμα ήταν μάλλον απογοητευτικό.

Όταν ο τουρισμός καλύπτει πλέον το 28% του ΑΕΠ, για να συνεχίσει να προσφέρει, πρέπει και να στηριχθεί.

Άλλο ένα σημαντικό θέμα είναι το χωροταξικό. Έχουν γίνει δύο συσκέψεις στη Ζάκυνθο για το ζήτημα αυτό, με όλους του εμπλεκόμενους φορείς και τις Αρχές και έχουμε ήδη καταθέσει προτάσεις.

Το πρόγραμμα «Φιλοξενία μου», είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα τουριστικής εκπαίδευσης που αφορά μαθητές του δημοτικού, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Παιδείας.

Η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά φιλοξενίας.

Η Φιλοξενία είναι υπόθεση όλων μας, ιδιαίτερα σε έναν τόπο όπως η Ζάκυνθος, που δεν υπάρχει επαγγελματική δραστηριότητα που να μην σχετίζεται έστω και έμμεσα με τον τουρισμό.

Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να αναδείξουμε, τόσο τις ευκαιρίες ανάπτυξης και απασχόλησης που προσφέρει, όσο και την καθοριστική της συμβολή στην προώθηση μια κοινωνίας ανοιχτής, χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις, με σεβασμό στη διαφορετικότητα, με ισότητα των φύλων και αλληλοκατανόηση των λαών.

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και στο ΞΕΕ πιστεύουμε ακράδαντα πως μπορούμε να το κερδίσουμε, με μια προϋπόθεση. Να καλλιεργήσουμε την τουριστική συνείδηση. Να αναπτύξουμε πάνω σε υγιείς βάσεις μια νέα κουλτούρα φιλοξενίας.

Για να γίνει αυτό και να γίνει σωστά, πρέπει να ξεκινήσουμε από κει και που ξεκινούν όλα. Από το σχολείο και ιδιαίτερα το δημοτικό.

Από τις γενιές που με την φροντίδα και το μόχθο των εκπαιδευτικών μας προετοιμάζονται για να πάρουν στα δικά τους χέρια το μέλλον του τόπου μας.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που είναι γραμμένο με ένα σύγχρονο, παιδαγωγικό τρόπο, που μπορεί να κερδίσει πραγματικά το ενδιαφέρον των παιδιών.

Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι μια πρώτη επαφή των μαθητριών και των μαθητών με τις έννοιες της φιλοξενίας, της διαφορετικότητας, της επιχειρηματικότητας, της αποδοχής και της συμπεριληπτικότητας, της καινοτόμου και φιλικής προς το περιβάλλον επιχειρηματικής ανάπτυξης στον χώρο της φιλοξενίας, αλλά και μια πρώτη γνωριμία με τα επαγγέλματα της φιλοξενίας και των ευκαιριών σταδιοδρομίας που αυτά παρέχουν στη χώρα μας.

Το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΜΟU»  εντάσσεται στο πλαίσιο του εργαστηρίου δεξιοτήτων και στον θεματικό πυλώνα «Δημιουργώ & Καινοτομώ», και είναι πλέον διαθέσιμο για να αξιοποιηθεί και στα Δημοτικά της Ζακύνθου, στα παιδιά της 2ας, 3ης και 4ης δημοτικού.

Είναι πολύ σημαντικό ότι το πρόγραμμα στηρίχθηκε από την εκπαιδευτική κοινότητα της Ζακύνθου και τον Προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου, κ. Κατσίμπελη, ενώ πολύ σημαντική είναι η στήριξη του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, κου Αγγελόπουλου, με τον οποίο έχουμε συζητήσει αντίστοιχη παρουσίαση να γίνει και στα υπόλοιπα Νησιά του Ιονίου.

Δεν υπάρχει υπέρ τουρισμός στη Ζάκυνθο. Την τελευταία πενταετία 2019-2023 οι ξενοδοχειακές κλίνες έχουν αυξηθεί κατά 3,5%, όταν οι κλίνες των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατά 100%. Δεν είναι δυνατόν η Βαρκελώνη να έχει 12 χιλιάδες κλίνες βραχυχρόνιας μίσθωσης και μόνο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας να έχει 16 χιλιάδες κλίνες!!! Φανταστείτε ότι η Ζάκυνθος έχει 20 χιλιάδες κλίνες.

Η πρωτοβουλία του ΞΕΕ «Μιλάμε για τη ζωή μας», επικεντρώνεται στην ανάδειξη των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων που προκαλεί η ανεξέλεγκτη επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Βασικό χαρακτηριστικό της πρωτοβουλίας είναι ότι οι ίδιοι οι πολίτες παίρνουν τον λόγο προκειμένου να περιγράψουν τα προσωπικά βιώματά τους, τις αγωνίες και τις ανησυχίες τους από την ανεξέλεγκτη επέκταση του φαινομένου. Για παράδειγμα στη Ζάκυνθο, οι εκπαιδευτικοί, γιατροί, νοσηλευτές, αστυνομικοί, που όλους τους έχουμε τόσο ανάγκη, δεν βρίσκουν σπίτια για να μείνουν και αναγκάζονται να φύγουν.

Ως ξενοδόχοι, προσπαθώντας να βοηθήσουμε στο μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα, αναγκαζόμαστε να προσφέρουμε προσωρινή λύση, φιλοξενώντας εκπαιδευτικούς για μία, δύο ή και τρεις εβδομάδες μέχρι να βρουν κάποιο σπίτι.

Δεν θέλουμε να μετατρέψουμε τα ξενοδοχεία σε σπίτια όταν η βραχυχρόνια μίσθωση μετατρέπει τα σπίτια σε τουριστικά καταλύματα.

Τα ξενοδοχεία δεν έχουν φτιαχτεί για να μπορούν να φιλοξενήσουν μόνιμα μια οικογένεια, αλλά για προσωρινή διαμονή τουριστών. Προφανώς και μια οικογένεια θέλει ένα σπίτι, όχι ένα δωμάτιο για να μείνει.

Η κλιματική αλλαγή είναι μια πρόκληση, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε λαμβάνοντας μέτρα. Θα μπορούσε να έχει και μια θετική πλευρά, προτρέποντας περισσότερο κόσμο να επισκέπτεται προορισμούς, όπως η Ελλάδα, μήνες πέραν του Ιουλίου-Αυγούστου, όπως τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Το θέμα δεν είναι να αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών που έρχονται στην Ζάκυνθο και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα.

Σε μια περίοδο όπου ο τουρισμός έχει υψηλές επιδόσεις, στόχος είναι η βιώσιμη και ποιοτική ανάπτυξη που θα διασφαλίζει ότι τα οφέλη από τον τουρισμό κατανέμονται σε ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία, δίκαια και ανταποδοτικά.»


Current track

Title

Artist

Background