Current track

Title

Artist

Background

Γιώργος Στασινόπουλος
Δήμαρχος Ζακύνθου

Πετύχαμε αυτό που ήθελε η Ζακυνθινή κοινωνία – Η κυβέρνηση θα παραδώσει τη διαχείριση του Ναυαγίου στο Δήμο

Πα 18/10/2024



  • Με την συνδρομή της ΕΥΔΑΠ θα βελτιώσουμε την ποσότητα και την ποιότητα του νερού
  • Το κόστος της διαχείρισης στον Λίβα είναι δυσβάσταχτο – Μονόδρομος η ενίσχυση της ανακύκλωσης
  • Μικροπολιτική τακτική οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης

«Η χθεσινή μέρα με την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στη Ζάκυνθο και την παρουσίαση των θέσεων και σχεδίων της κυβέρνησης, είναι το ευτυχές αποτέλεσμα όλης της δουλειάς που κάναμε τους εννέα μήνες ανάληψης των καθηκόντων μας, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τον Βουλευτή Ζακύνθου κ. Ακτύπη.

Το είδαμε με τα όσα ανακοινώθηκαν για το νερό, το αποχετευτικό, τα σφαγεία, το λιμάνι και τον μεγάλο μας στόχο που ήταν το Ναυάγιο. Επισκεφθήκαμε πολλές φορές τα Υπουργεία, μαζί με τον Βουλευτή, πιέσαμε, ενοχλήσαμε και τελικά πετύχαμε αυτό που η Ζακυνθινή κοινωνία ήθελε.

Ανακοινώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι το Ναυάγιο περνά στο Δήμο, στη τοπική κοινωνία. Κανένας δεν είχε ασχοληθεί σοβαρά ποτέ με τη διαχείριση του Ναυαγίου, το κάναμε όμως εμείς και ο στόχος μας επιτεύχθηκε.

Μέχρι το τέλος του έτους θα περάσει το Ναυάγιο στη διαχείριση του Δήμου, θα υπάρχει η περιβαλλοντική μελέτη, θα βγουν τα τεύχη δημοπράτησης των έργων, ενώ υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ. Το πιο σημαντικό από όλα, είναι ότι η κυβέρνηση θα παραδώσει στον Δήμο ένα έτοιμο έργο.

Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η αγανάκτηση των συμπολιτών μας για το νερό, όταν επί σειρά ετών υπάρχουν προβλήματα που κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να λύσει. Με διάτρητα δίκτυα ύδρευσης, με απώλεια νερού στο δίκτυο άνω του 70%, επί 30 χρόνια κανείς δεν άλλαξε ούτε μια βίδα στον βιολογικό.

Εμείς ενεργοποιηθήκαμε, υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ, που σημαίνει ότι έχουμε συνεργάτη έναν κρατικό φορέα με τεράστια τεχνογνωσία, έχουμε την τεχνοκρατική στήριξη της ΕΥΔΑΠ. Έτσι, δεν θα αντιμετωπίζει μόνη της η Ζάκυνθος με τους λίγους εργαζόμενους που έχει, όλα αυτά τα τεράστια προβλήματα. Έχει βελτιωθεί ήδη η ποσότητα του νερού που φτάνει στους συμπολίτες μας με τα έργα που ήδη κάναμε, αλλά θέλουμε περαιτέρω βελτίωση, όχι μόνο της ποσότητας, αλλά και της ποιότητας του νερού.

Θα δούμε με την ΕΥΔΑΠ πως μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του νερού, να γίνουν ενέργειες ώστε να υπάρχει συνεχής υδροδότηση και σε κάποιες περιοχές να είναι και πόσιμο το νερό. Θα επιδιώξουμε να τα υλοποιήσουμε αυτά μέχρι το τέλος της θητείας μας.

Αυτή την στιγμή έχουμε υπό κατασκευή την μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων. Βρήκαμε κάποιες προγραμματικές συμβάσεις, δεν τις υπογράψαμε εμείς. Πληρώνουμε περίπου 77 ευρώ για την διαχείριση ανά τόνο στον Λίβα. Έχουμε μια έξτρα επιβάρυνση της τάξεως των 35 ευρώ που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν στον Λίβα 100 έως 150 χιλιάδες τόνοι δεματοποιημένων απορριμμάτων. Αυτά έρχονται και μας επιβαρύνουν επιπλέον με 35 ευρώ τον κάθε τόνο για να τα τοποθετήσουμε στο κύτταρο. Μέσα σε όλα αυτά έρχεται και το τέλος ταφής που θα επιβληθεί.

Το κόστος της διαχείρισης στον Λίβα είναι δυσβάσταχτο. Δεν φέρουμε ευθύνη εμείς για όλα αυτά, έτσι τα βρήκαμε από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως όσο παράγουμε σύμμικτα σκουπίδια, τόσο θα πληρώνουμε. Πρέπει να βελτιώσουμε την ανακύκλωση, να πετύχουμε τον στόχο και να θάβεται στο Λίβα το 10% των απορριμμάτων που παράγουμε. Είναι μονόδρομος η ενίσχυση της ανακύκλωσης. Εμείς παράγουμε τα απορρίμματα και πρέπει να τα διαχειριστούμε περιβαλλοντικά σωστά.

Σόου και μικροπολιτική τακτική θεωρώ τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για το ότι δεν ήταν παρόντες στη συνάντηση που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο με το κυβερνητικό κλιμάκιο. Ήρθε μια πρόσκληση από το Υπουργείο προς τον Δήμο, που καλούσε στη συνάντηση τον Δήμαρχο με τους Αντιδημάρχους, τον Περιφερειάρχη με τους Αντιπεριφερειάρχες και τους φορείς του τόπου. Η πρόσκληση βγήκε από το Υπουργείο, όχι από τον Δήμο. Κάλεσαν φορείς και όχι παρατάξεις. Ας καταλάβουν επιτέλους τον ρόλο της αντιπολίτευσης στην οποία τους έχει βάλει η Ζακυνθινή κοινωνία. Δεν κλήθηκαν επαναλαμβάνω οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ούτε του Δήμου, ούτε της Περιφέρειας. Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό τους, αλλά φτάνει πια με αυτή την κατάσταση, γελοιοποιούνται. Μας επισκέφθηκε το κυβερνητικό κλιμάκιο για να κάνει τις ανακοινώσεις του για το τι θα γίνει στη Ζάκυνθο. Τι ήθελαν στην αντιπολίτευση; Να θέσουν τα δικά τους ζητήματα για τα οποία τους έχει κρίνει η κοινωνία; Ειδικά ο κ.Αρετάκης, τι ήθελε να έρθει να κάνει; Να μας πει ότι επί 4 χρόνια δεν διαχειρίστηκε κανένα από τα σοβαρά προβλήματα του νησιού. Ας σοβαρευτούν επιτέλους.»


Current track

Title

Artist

Background