Αποχωρώ από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ακολουθώ τον Κασσελάκη – Η φερόμενη πλειοψηφία καταπάτησε κάθε έννοια δημοκρατικής διαδικασίας
Τρ 12/11/2024
- Θα αποχωρήσουν και άλλα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής στη Ζάκυνθο, μεταξύ αυτών και η Συντονίστρια και εκλεγμένη Σύνεδρος κα Καρυδάκη. Μας έδιωξαν από το κόμμα.
«Είναι γνωστό στους πάντες, σε όσους ασχολούνται με τα κόμματα, ότι τα συνέδρια πριν ξεκινήσουν εκλέγουν ένα Προεδρείο και αυτό γίνεται από τους συνέδρους, κάτι που δεν έγινε στο Συνέδριο της περασμένης εβδομάδας. Και όχι μόνο αυτό, το συνέδριο ξεκίνησε με τους συνέδρους να είναι έξω από τον συνεδριακό χώρο.
Μετά τις Ευρωεκλογές και το ποσοστό του 15% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, επικράτησε μια άποψη ότι την ευθύνη αυτού του αποτελέσματος την φέρει αποκλειστικά ο κ. Κασσελάκης. Μια άποψη που εξέφρασε η Κεντρική Επιτροπή, η οποία αυτοανακηρύχθηκε ως η πλειοψηφία, κάτι που ουδέποτε ήταν. Η Κεντρική Επιτροπή στη συνέχεια άσκησε μομφή κατά του Προέδρου, κάτι που είχε το δικαίωμα να κάνει βάση του καταστατικού του κόμματος.
Στη πορεία όμως έγιναν διαδικασίες εκτός καταστατικού. Εκδικάζει τη πρόταση μομφής η ίδια η Κεντρική Επιτροπή και όχι η Επιτροπή Δεοντολογίας, όπως ορίζει το καταστατικό. Αυτό το έκαναν γιατί ήξεραν ότι την πλειοψηφία στην Επιτροπή Δεοντολογίας την είχε ο κ. Κασσελάκης. Θα μπορούσαν όμως να αφήσουν το Συνέδριο να εκδικάσει την πρόταση μομφής κάτι που δεν έπραξαν.
Ως Νομαρχιακή Επιτροπή Ζακύνθου, διαμαρτυρόμενοι για αυτές τις διαδικασίες, αποφασίσαμε κατά πλειοψηφία να στείλουμε επιστολή στα κεντρικά του κόμματος και στα αρμόδια όργανα. Προσωπικά, δεν είμαι υποστηρικτής του κ. Κασσελάκη, αλλά υποστηρίζω τις δημοκρατικές διαδικασίες, το καταστατικό του κόμματος και είμαι κατά των αποκλεισμών. Μετά λοιπόν από όλα αυτά, δημιουργήθηκε η αίσθηση της διάσπασης στο κόμμα.
Η οργάνωση του συνεδρίου ήταν απαίσια, απάνθρωπη θα έλεγα. Ήρθαν σύνεδροι από όλη την Ελλάδα και από το μεσημέρι της Παρασκευής περίμεναν για να δια πιστευτούν και να μπουν στον χώρο του συνεδρίου. Υποτίθεται ότι η διαπίστευση θα γινόταν με ένα SMS που θα στέλνονταν μια μέρα πριν. Αυτό το SMS δεν ήρθε ποτέ. Πηγαίνοντας στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη και διαπιστώνοντας πως δεν είχα λάβει το SMS επικοινώνησα με τον αρμόδιο στη Ζάκυνθο κ. Μακρή και του ζήτησα να επικοινωνήσει με τα κεντρικά. Κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια αλλά όπως μου είπε δεν μπόρεσε να έρθει σε επικοινωνία. Μάλιστα μου έστειλε τα τηλέφωνα, επιχείρησα και εγώ να επικοινωνήσω αλλά δεν απαντούσε κανείς, ούτε καν την Παρασκευή που θα άρχιζε το Συνέδριο.
Προσπάθησα να εισέλθω στον χώρο του συνεδρίου για να γίνει η διαπίστευση, αλλά κάποιος υπάλληλος εκεί μου είπε πως ήταν δύσκολο να γίνει αυτό. Την ώρα εκείνη, κατά τις 4 το μεσημέρι της Παρασκευής και ενώ εγώ, αλλά και άλλοι σύνεδροι δεν μπορούσαμε να μπούμε στον χώρο του συνεδρίου, από την πίσω πόρτα, από την πόρτα του γκαράζ, που ήταν μια είσοδος που οδηγούσε εντός του κτηρίου, έμπαιναν κάποιοι που ήταν ειδοποιημένοι. Αυτό δε, γινόταν την ώρα όπου κυκλοφορούσε μια φήμη ότι θα πηγαίναμε σε αναβολή του συνεδρίου, γιατί το κτήριο δεν είχε πιστοποιητικό πυρασφάλειας.
Την ώρα που εμείς περιμέναμε έξω από την κεντρική είσοδο, ένας κ. Δράμαλης που ήταν ο χωροφύλακας στην πίσω πόρτα του γκαράζ, άφηνε κάποιους να μπαίνουν μέσα, λέγοντάς του ότι είναι ειδοποιημένοι από την κα Τσιριγώτη, και αυτό ήταν το συνθηματικό. Έμπαιναν και πήγαιναν στο ισόγειο του συνεδριακού χώρου, εκεί που ήταν το Προεδρείο και όπου Πρόεδρος ήταν ο κ. Μαντζουράνης, γνωστός από παλιά από το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν θέλω να πω περισσότερα για αυτόν τον άνθρωπο.
Ποτέ δεν ανακοινώθηκε ο ακριβής αριθμός των εκλεγμένων συνέδρων και ποτέ ο αριθμός των συνέδρων που μπήκαν στον συνεδριακό χώρο. Η φερόμενη ως πλειοψηφία του κόμματος, καταπάτησε το καταστατικό και κάθε έννοια δημοκρατικής διαδικασίας.
Όταν έγιναν οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ και κέρδισε ο κ. Κασσελάκης, ψήφισαν 150 χιλιάδες άνθρωποι. Αν δούμε τα ψυχρά μαθηματικά, κατά αντιστοιχία, δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι από 2.700-2.800 Σύνεδροι. Η κα Τζάκρη έφερε στο Προεδρείο τις υπογραφές 1.900 Συνέδρων που δεν ήταν σύμφωνοι με τον αποκλεισμό του κ. Κασσελάκη. Αυτό δεν έγινε αποδεκτό από το Προεδρείο. Άρα εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ποιοι τελικά είχαν την πλειοψηφία και ποιοι όχι.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, με αυτή την ηγετική ομάδα που αμαύρωσε το κόμμα, εγώ δεν μπορώ να συνυπάρχω. Αποχωρώ από τον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα θα στείλω την παραίτησή μου. Δεν ακολουθώ τον κ. Κασσελάκη, αλλά αποχωρώ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα παραμείνω ενεργός πολίτης και ίσως αργότερα, εφόσον με εκφράσει κάποιος πολιτικός χώρος να πάρω τις αποφάσεις μου. Θα αποχωρήσουν και άλλα στελέχη, μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στη Ζάκυνθο, μεταξύ αυτών και η Συντονίστρια και εκλεγμένη Σύνεδρος κα Καρυδάκη. Μας έδιωξαν από το κόμμα.
Επειδή έχει γίνει πολύ συζήτηση για τις έδρες των Βουλευτών που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πω ότι δεν είμαι στο μυαλό του κάθε Βουλευτή, θα εκφράσει ο καθένας το δικό του σκεπτικό, όμως επειδή γίνεται σύγκριση με τους Βουλευτές που είχαν ανεξαρτητοποιηθεί και δημιούργησαν τη Νέα Αριστερά, θα πω ότι αυτοί έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό έγινε λόγος για επιστροφή των εδρών τους. Εδώ όμως τους έδιωξαν από το κόμμα. Σε κάθε περίπτωση, όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας.»