Κακοκαιρία: Προβλήματα με πλημμύρες κυρίως στα χωριά της Ρίζας και κατολισθήσεις στα πρανή της Μπόχαλης
Δε 9/12/2024
«Αν λάβουμε υπόψιν μας την ποσότητα νερού που έπεσε στη Ζάκυνθο με τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις του τελευταίου διμήνου, αλλά και την ανομβρία που είχαμε το προηγούμενο διάστημα, θα έλεγα ότι στη Ζάκυνθο τα πήγαμε πολύ καλά. Ούτε ανθρώπινες ζωές κινδύνεψαν όπως άλλες χρονιές, ούτε περιουσίες καταστράφηκαν.
Παρόλα αυτά, είχαμε κάποια προβλήματα με πλημμύρες κυρίως στα χωριά της Ρίζας και κατολισθήσεις στα πρανή της Μπόχαλης. Υπάρχουν περιοχές που διαχρονικά παρουσιάζουν προβλήματα με πλημμύρες, όπως η ευρύτερη περιοχή της λίμνης Μακρή και κατά επέκταση ο Λαγανάς, ο δρόμος του ΚΤΕΟ, η ευρύτερη περιοχή του Παντοκράτορα, η Αγριλιά και το Καλαμάκι.
Ευτυχώς είχαν προηγηθεί πολύ σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα και δεν είχαμε κάτι το χειρότερο. Δυστυχώς όμως, η έλλειψη παιδείας από πολλούς συμπολίτες μας δημιουργεί προβλήματα, αφού κάποιοι τις τσίμες από τις ελιές που αυτή την περίοδο μαζεύουν πετάνε σε χαντάκια και τράφους, πετάνε τα σκουπίδια όπου βρουν, και αφήνουν τα ογκώδη όπου να ναι. Όλα αυτά παρασύρονται από το νερό σε μια δυνατή βροχόπτωση.
Συνεχώς δημιουργούνται πλημυρικά φαινόμενα στη παλιόκαμάρα στο Ρόιδο. Είναι και ο προπομπός για το ότι επακολουθεί στη γέφυρα Ξιφίτα. Όταν πριν χρόνια μεγάλωσαν το γεφύρι, ένωσαν το παλιό με το νέο και τον νέο αγωγό να περνά πάνω από τον παλιό και έτσι το τοιχίο είναι μέσα στο ποτάμι. Είναι ενήμεροι όλοι για αυτό, ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Αδαμόπουλος και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ κ. Τουρκάκης. Πρέπει ο παλιός αγωγός να απομακρυνθεί από εκεί.
Υπάρχουν και ανθρώπινες παρεμβάσεις που δημιουργούν προβλήματα. Είναι ήδη στα σκαριά νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών, που θα μπει σε εφαρμογή και έχει να κάνει με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις. Θα γίνεται έλεγχος και καταγραφή αυτών.
Αυτοί που έχουν κάνει τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις και αστοχίες, είναι και αυτοί που φωνάζουν περισσότερο. Κάθε χρόνο και παρά τα πενιχρά έσοδα που έχει η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, γίνονται αντιπλημμυρικά έργα από τους μηχανικούς των Τεχνικών Υπηρεσιών. Το πιο σημαντικό όμως είναι να συντηρείς και τα έργα που έχεις ήδη κάνει και εμείς αυτό το πράττουμε στη Ζάκυνθο.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ότι το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας δεν μπορεί να παρέμβει προληπτικά, αλλά μόνο μετά από ένα γεγονός. Προληπτικά παρεμβαίνουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας. Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τους Προέδρους των Κοινοτήτων και με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.»