6 χρόνια Ν.Δ.: Η Ζάκυνθος δεν έγινε Παρίσι
Τρ 27/05/2025

«Δεν στοχοποιούμε ποτέ συγκεκριμένα πρόσωπα. Ούτε την προσωπικότητα του Βουλευτή θέλουμε να θίξουμε. Εκείνο το οποίο στοχοποιούμε είναι συγκεκριμένες συμπεριφορές και πολιτικές, τις οποίες και ο Βουλευτής εκφράζει στο νησί και μετουσιώνει, αυτό το οποίο η Νέα Δημοκρατία πρεσβεύει. Συνεπώς, δεν θέλουμε να μπούμε σε κάτι πιο προσωπικό. Δεν είναι ο στόχος μας η συγκεκριμένη προσωπικότητα του συγκεκριμένου προσώπου. Είναι όμως κάποιες συμπεριφορές και βέβαια οι πολιτικές που ενσαρκώνονται.
Χαιρόμαστε πάρα πολύ με τις πιέσεις που και εμείς, αλλά βέβαια και κάποιοι φορείς ασκούν, όπως ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ζακύνθου, αναγκάζοντας τον κ. Ακτύπη να αλλάξει λίγο γραμμή πλεύσης. Ενώ στην αρχή ήταν κάθετα αρνητικός στο ζήτημα του να εξετάσουμε και να δρομολογήσουμε την δημιουργία, αν όχι ογκολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Ζακύνθου, τουλάχιστον μιας μονάδας ημερήσιας θεραπείας, δηλαδή να φτιαχτεί ένα χημειοθεραπευτικό τμήμα. Ο Βουλευτής με την τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος και αυτός βέβαια στον ίδιο πολιτικό χώρο ανήκει, είχαν αρνηθεί, είχαν απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο, κάνοντας μάλιστα και αναλύσεις, ότι δεν είναι μεγάλος αριθμός των καρκινοπαθών στη Ζάκυνθο, αλλά είμαστε μια μικρή κοινωνία και τα κουβεντιάζουμε όλοι μαζί. Ότι είναι ανεδαφικό το ένα, είναι πιθανό το άλλο. Τώρα βλέπω ότι αρχίζει ο κ. Βουλευτής και κρατάει κάποιες αποστάσεις από αυτό, μάλλον έρχεται προς τον δρόμο της λογικής.
Επιμένει βέβαια ότι είναι δύσκολη η πρόσληψη ογκολόγου, αλλά ας το προσπαθήσει. Όπως προσπάθησε και για την μονάδα εντατικής θεραπείας και υπήρξαν κάποια αποτελέσματα. Να δείξει ότι ο ίδιος δεν υιοθετεί 100% αυτό το οποίο η κυβέρνηση γενικότερα δρομολογεί, την ιδιωτικοποίηση της υγείας. Γιατί αυτό είναι κυβερνητική πολιτική. Οι δικηγόροι στην Ελλάδα έχουν ιδιωτική ασφάλιση και είναι μια κατάκτηση μέσω των σωματείων τα οποία από χρόνια έχουμε συστήσει και εάν εγώ ή κάποιος συνάδελφός μου ασθενήσει, έχουμε την πολυτέλεια να πάμε εκτός Ζακύνθου, σε κάποιο ιδιωτικό κέντρο υγείας, σε Πάτρα ή Αθήνα. Με ενδιαφέρει όμως ο μέσος ζακυνθινός, ο οποίος ούτε χρήματα έχει, ούτε μπορεί να είναι κάθε μέρα στο πλοίο με το δρομολόγιο των 5.30 το πρωί, και να μεταβαίνει στην Πάτρα ή στην Αθήνα για τη θεραπεία του. Προ πέρσι πήγαινα σχεδόν δύο φορές τον μήνα στην Πάτρα για δικαστήριο. Και έβλεπα συνέχεια τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα.
Μου είπε λοιπόν κάποιος από το πλήρωμα του Mare Di Levante «τους βλέπεις αυτούς; Είναι συνέχεια οι ίδιοι». Λέω «προφανώς πηγαίνουν σε γιατρούς». «Όχι μόνο σε γιατρούς», μου απάντησε. «Πηγαίνουν σε συγκεκριμένες μονάδες είτε στα κρατικά νοσοκομεία της Πάτρας είτε σε ένα ιδιωτικό το οποίο υπάρχει, για να κάνουν την ημερήσια θεραπεία τους». Όλα αυτά με την απειλή απαγορευτικού πολλές φορές, ζώντας μια τεράστια ταλαιπωρία.
Να φτιαχτεί στο Νοσοκομείο Ζακύνθου ένα χημειοθεραπευτικό Τμήμα. Να προσληφθεί όμως νοσηλευτικό προσωπικό και να υπάρχει και ένας γιατρός, έστω παθολόγος, ο οποίος θα μιλά με τους ογκολόγους. Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις, τέσσερις, πέντε Ζακυνθινοί ογκολόγοι που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και κάποιος εξ αυτών μπορεί να θέλει να γυρίσει στην πατρίδα του.
Για το ποιο ψηφοδέλτιο στήριξε το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες Δημοτικές εκλογές, είναι ένα θέμα το οποίο δεν αφορά και κανέναν. Αλλά θα σας πω πολύ σύντομα ότι για να πάρει το ψηφοδέλτιο του κ. Τσουρουνάκη σχεδόν 50% δεν το στήριξε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα πάω βέβαια σε επίσημες στηρίξεις γιατί το ΠΑΣΟΚ ως γνωστό στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν στηρίζει επίσημα κανέναν, αλλά οι ψηφοφόροι του και χωρίς να έχουν πάρει γραμμή, ψηφίζουν όποιον επιθυμούν.
Η Νέα Δημοκρατία είναι η επικρατούσα δύναμη αυτή τη στιγμή και δεν χρειάζονταν να πάρει και πολλούς άλλους ψήφους από άλλα κόμματα για να εκλεγεί ο κ. Στασινόπουλος. Ο κ. Βουλευτής έρχεται σε δύσκολη θέση διότι η εικόνα και χώρο ταξικά στο Δημοτικό Συμβούλιο να έχεις τον ίδιο σχεδόν σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο να είναι από κοντά με την πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής, δείχνει σαφέστατα κάτι.
Παλαιότερα στην θέση που σήμερα κάθεται στα Δημοτικά Συμβούλια ο κ. Ακτύπης, κάθονταν ο κ. Κολοκοτσάς, ο κ. Αρετάκης. Θυμάμαι παλαιότερα τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στα Δημοτικά Συμβούλια να κάθεται στη θέση του κοινού. Θυμάμαι τον κ. Βαρβαρίγο τότε στις δικαστικές διαμάχες που είχε ο Δήμος στο δικαστήριο, επί Δημαρχίας του κ. Ακτύπη να κάθεται στη θέση του κοινού και στο Δημοτικό Συμβούλιο και παντού. Και το χωροταξικό έχει τη σημασία του. Σας θυμίζω ότι μεγάλο μέρος των ομιλιών το ανάλωσε σε αυτά τα Δημοτικά Συμβούλια ο κ. Ακτύπης. Εδώ δεν έδινε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου τον λόγο σε Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης για να μιλήσουν και αντιθέτως τον έδινε στον Βουλευτή.
Ο εκάστοτε Βουλευτής δεν μπορεί να γίνει αντάμα με τον Δήμαρχο, με τον Περιφερειάρχη μόνο στα θετικά και να αποστασιοποιείται στα αρνητικά. Θα εισπράξει και την κριτική. Δεν μπορεί τώρα να λέει ότι εγώ δεν μπορώ να απολογούμαι για τον Δήμο, την Περιφέρεια, όταν ο ίδιος βγαίνει μπροστά και λέει ότι αυτό έγινε από τον Δήμο αλλά κατόπιν ενεργειών μου. Αφού τοποθετείσαι έτσι και εμπλέκεσαι στην καθημερινή πολιτική της Ζακύνθου σε σχέση με την αυτοδιοίκηση θα εισπράξεις και την κριτική αν κάτι δεν πάει καλά.
Μιλάμε για 6 χρόνια που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία από το 2019 μέχρι σήμερα και ο Βουλευτής συνεχώς αναφέρεται στο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Θα καθίσουμε να γυρίσουμε τώρα πίσω για να δούμε τι έχει γίνει και τι δεν έχει γίνει; Το θέμα είναι από εδώ και πέρα τι γίνεται και γιατί ενώ είμαστε στον έκτο χρόνο της κυβέρνησης ακούμε για κάποια ζητήματα που θα έπρεπε ήδη να έχουν υλοποιηθεί και δεν έχει γίνει αυτό.
Ο κ. Ακτύπης έλεγε πάντα δημόσια επί δημαρχίας Αρετάκη ότι «αν εγώ είχα Δήμαρχο προσκείμενο στην παράταξή μου θα είχα κάνει Παρίσι την Ζάκυνθο». Τα τελευταία δύο χρόνια γιατί δεν έχει γίνει η Παρίσι η Ζάκυνθος; τώρα που μπορεί και συνεργάζεται δεν υπάρχουν ακόμα προβλήματα; να πω στο θέμα του Ναυαγίου, στο θέμα του λιμανιού ή της ανάπλασης της παραλίας του Αργασίου.
Δεν βοηθάει η κυβέρνηση τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, δεν ξέρω για ποιον λόγο και δεν μπορεί να αποδώσει σε αυτά τα οποία και ο ίδιος θα ήθελε, αλλά είναι επιλογή του κ. Ακτύπη το πρόσωπο. Φταίει φυσικά και η πολιτική της κυβέρνησης που δεν βοηθάει το λιμενικό ταμείο της Ζάκυνθου να αποδώσει ένα έργο. Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος, όταν δεν βλέπουν διοικήσεις ικανές να διαχειριστούν έργα, χρήματα, περιπτώσεις κατασπατάλησης, απλά γυρίζουν την πλάτη. Δεν το λέω για το λιμενικό Ταμείο αλλά σε χθεσινή τοπική εφημερίδα, υπάρχει καταγγελία Κοινοτάρχη ότι για μια εργασία που έγινε από χωματουργικό μηχάνημα αντί της μισής ώρας ο Δήμος χρεώνεται με 20 ώρες και αφορά τον Άγιο Κύρηκα.
Ο κ. βουλευτής να τοποθετηθεί ως δημόσιος υπάλληλος που ήταν ως προς το θέμα της άρσης ή μη της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Πρόκειται για ένα ψευδεπίγραφο δίλημμα, ότι με την άρση της μονιμότητας θα εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης. Ετησίως είναι πάνω από 200 οι δημόσιοι υπάλληλοι οποίοι λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων έχουν χάνουν τη θέση τους.
Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει υπέρ της άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο. Θέλουν κάποιοι να έχουμε και πάλι την Πλατεία Κλαυθμώνος. Το πρόβλημα δεν είναι η άρση της μονιμότητας καιη Νέα Δημοκρατία δεν είναι και η κατάλληλη για να φέρει αυτό το ζήτημα, διότι η απειλή «θα σε στείλω στο Σουφλί» ακούστηκε επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Μπορεί την δεκαετία του 80 επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ να υπήρχαν ζητήματα με δημοσίους υπαλλήλους, αλλά να διώξουμε από τη Ζάκυνθο και να στείλουμε στη Χίο έναν προϊστάμενο μιας υπηρεσίας ο οποίος ανήκει στη Νέα Δημοκρατία, δεν έχει γίνει ποτέ. Το ΠΑΣΟΚ επί Πεπονή έφτιαξε τον ΑΣΕΠ, τη διαδικασία μέσω Open Gov, τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ας μην τα ξεχνάμε αυτά.»