Current track

Title

Artist

Background

Τίνα Κάνδηλα (Προϊσταμένη Χειρουργείων Νοσοκομείου Ζακύνθου, Γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ζακύνθου)

Δε 8/05/2017



«Όταν ρώτησα τον κ. Πολάκη γιατί έφερε ακόμη και χειρουργικά εργαλεία μαζί του, γάζες ράμματα και μπεταντίν, μου απάντησε ότι φοβάται για δολιοφθορά.

Είδα τον κ Πολάκη στην πόρτα του χειρουργείου ξαφνικά, δεν ήμασταν ενημερωμένοι για την άφιξή του.
Ο ίδιος ο κ. Πολάκης μου είπε ότι έχει έρθει χειρουργική ομάδα, τρεις ασθενείς και νοσηλευτικό προσωπικό και θα ξεκινήσουν τα χειρουργεία. Μάλιστα μου είπε να κάνω στην άκρη εγώ και το νοσηλευτικό προσωπικό. Μας απαξίωσε και εμένα και το νοσηλευτικό μου προσωπικό και εκεί ήρθα σε κάποια αντιπαράθεση μαζί του.
Ήταν αδικαιολόγητη η συμπεριφορά του κ. Πολάκη, ήρθαμε σε αντιπαράθεση και μάλιστα του είπα ότι αν φοβάται για δολιοφθορά δεν υπάρχει λόγος να βρισκόμαστε στο χειρουργείο τόσο το νοσηλευτικό προσωπικό όσο και εγώ. Ήταν απερίγραπτη η κατάσταση που ζήσαμε.

Αυτούς τους πέντε μήνες τα έχω δει όλα, η συμπεριφορά του κου Πολάκη ήταν αδικαιολόγητη και το κερασάκι στην τούρτα. Όταν απαξιώνει ένα ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και μας κάνει όλους στην άκρη, απορώ πως όταν ο ίδιος ο υπουργός υγείας δεν έχει εμπιστοσύνη στο προσωπικό του νοσοκομείου, πως απαιτεί να έχει εμπιστοσύνη ο Ζακυνθινός λαός σε εμάς. Όταν ο ίδιος λέει στα ίσια ότι φοβάται για δολιοφθορά και ούτε λίγο ούτε πολύ μας αποκαλεί εγκληματίες ότι ήμαστε ικανοί να κάνουμε κάτι τέτοιο πως περιμένουμε ο Ζακυνθινός να έρθει να χειρουργηθεί σε εμάς.
Επίσης μου είπε ότι από την επομένη ημέρα, θα κριθεί όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου για την δουλειά που προσφέρει.

Για πoιο λόγο εάν τα ευρήματα των εργαστηριακών εξετάσεων των χειρουργημένων ασθενών ήταν φυσιολογικά στάλθηκαν προς επιβεβαίωση στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο; Δεν υπήρχε λόγος.
Μήπως δεν ήταν φυσιολογικά, ανησύχησαν και άρχισαν να τρέχουν στις τρεις το μεσημέρι, η διοίκηση να στείλει τα δείγματα προς εξέταση στο Ρίο;

Έχω δει τις εξετάσεις των ασθενών που εγχειρίστηκαν και όντως υπήρχαν παθολογικά ευρήματα, δεν ήταν στα ανώτερα φυσιολογικά επίπεδα, ξεπερνούσαν της φυσιολογικές τιμές, οι τιμές ήταν διπλάσιες και τριπλάσιες.
Η διοίκηση μετά την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ αναστατώθηκε και έσπευσε να στείλει τα δείγματα στο Ρίο για επανέλεγχο.
Τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα που έβγαλε το μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου μας έβγαλε και το μικροβιολογικό εργαστήριο στο Ρίο, αυτά τα στοιχεία αναφέρει και η ΠΟΕΔΗΝ.

Δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ τα εργαστήρια. Εάν η 6η ΥΠΕ και το υπουργείο αμφισβητεί τώρα και τα εργαστήρια του νοσοκομείου πέρα του ότι αμφισβήτησε το νοσηλευτικό προσωπικό της χειρουργικής κλινικής θα πρέπει να σας πω ότι από όταν βγήκαν από το χειρουργείο οι ασθενείς και ανέβηκαν στην κλινική το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείο δεν πλησίασε τους ασθενείς ούτε για νοσηλεία ούτε για αιμοληψία ούτε καν για εργαστηριακή πίεση. Το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου μας δεν άγγιξε τους ασθενείς αυτούς.
Απαξιώνουν το χειρουργείο την χειρουργική κλινική και τώρα τα εργαστήρια;

Γιατί στάλθηκαν τα δείγματα αίματος των τριών ασθενών που εγχειρίστηκαν στο Νοσοκομείο του Ρίο;
Απαξιώνουν και τον εργαστηριακό μας τομέα; ή μήπως είδαν ότι οι τιμές δεν ήταν φυσιολογικές και άρχισαν πανικόβλητοι να τρέχουν για να επιβεβαιώσουν τις εξετάσεις;

Τελικά όλη αυτή η ιστορία αποδείχτηκε ένα φιάσκο.
Γιατί η διοίκηση από την πρώτη στιγμή που το επιστημονικό συμβούλιο της ζητάει να δώσει ενυπόγραφα την εντολή και τον τρόπο επαναλειτουργίας των χειρουργείων δεν το έκανε; Την ημέρα που ήρθε ο Πολάκης έβγαλαν την απόφαση και αποφεύγουν να αναφέρουν την επανασύνδεση με τα δίκτυα και λένε ότι θα λειτουργήσετε όπως στις 2 Δεκεμβρίου. Γιατί δεν έβγαζαν αυτή την απόφαση πριν από δύο μήνες αλλά περίμεναν να στήσουν αυτό το φιάσκο με τον κ. Πολάκη και την ομάδα του;
Αν μας είχαν δώσει αυτή την απόφαση νωρίτερα εμείς θα ξεκινούσαμε τα χειρουργεία, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα.

Με αυτό που έκαναν πιστεύετε ότι κέρδισε ο Ζακυνθινός λαός την εμπιστοσύνη του στο νοσοκομείο; Το αντίθετο.
όλες αυτές οι κινήσεις πανικού της διοίκησης έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα, απαξίωσαν οι ίδιοι το νοσοκομείο δεν το απαξιώνουμε εμείς. Επιδείνωσαν το πρόβλημα.

Η θέση μας είναι πάρα πολύ δύσκολη, πάντα υπάρχει η πιθανότητα κάποιας επιπλοκής σε ένα χειρουργείο, εάν αύριο βάλουμε ένα χειρουργείο και συμβεί κάτι ποια είναι η θέση μας;

Στις επεμβάσεις που έκαναν ο κ. Πολάκης και η ομάδα του δεν τήρησαν τα πρωτόκολλα που είχε προτείνει η κα. Κωστοπαναγιώτου. Η κα Κωστοπαναγιώτου ήταν ξεκάθαρη, όταν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα μετά από χειρουργική επέμβαση οι ασθενείς πρέπει να νοσηλευτούν για κάποιες ημέρες για να παρακολουθούνται. Αυτό δεν έγινε με τους ασθενείς που εγχείρησε η ομάδα του κ. Πολάκη.»


Current track

Title

Artist

Background