Current track

Title

Artist

Background

Χριστίνα Μερκούρη (Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου, Διευθύντρια Μεταβυζαντινού Μουσείου)

Πα 22/09/2017



«Ο καθαρισμός εντός του Κάστρου και γύρω από αυτό είναι δικής μας αρμοδιότητας. Τα προηγούμενα δύο χρόνια εξασφαλίσαμε πίστωση από το Υπουργείο Πολιτισμού και προβήκαμε σε καθαρισμό εντός του Κάστρου και των πέριξ χώρων. Δυστυχώς φέτος δεν είχαμε ανάλογη πίστωση και δεν κάναμε καθαρισμό.

Παλαιότερα βρισκόταν σε επιφυλακή, έξω από το Κάστρο, σε μόνιμη βάση ένα μικρό πυροσβεστικό όχημα για παν ενδεχόμενο, πλέον η πυροσβεστική δεν έχει αυτή την δυνατότητα.
Το βασικό πρόβλημα για την πυροπροστασία του κάστρου είναι η έλλειψη νερού. Υπάρχουν δύο δεξαμενές νερού στο Κάστρο, μια μικρή που εξυπηρετεί τις καθημερινές ανάγκες του Κάστρου και μια μεγάλη που όμως αν παραστεί ανάγκη σε περίπτωση φωτιάς δεν θα έχει νερό γιατί εξυπηρετεί και άλλες παροχές.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε συζητήθηκε το θέμα της μεγάλης δεξαμενής, τέθηκε και η περίπτωση κατασκευής μια δεύτερης μεγάλης δεξαμενής νερού, που θα κρατά το νερό και θα είναι προς χρήση μόνο για το Κάστρο, εξετάζονται όλα αυτά.

Συνεργαζόμαστε με το Δασαρχείο για την κοπή των δέντρων όταν αυτό είναι απαραίτητο. Στο έργο του ηλεκτροφωτισμού του Κάστρου όπου φορέας διαχείρισης ήταν ο Δήμος, έγινε μια παρανόηση μεταξύ της υπηρεσίας μας και της διεύθυνσης δασών σε σχέση με τον όρο αποψίλωση. Για το Δασαρχείο αποψίλωση σημαίνει κοπή δέντρων, αλλά εμείς με την  χρήση του όρου αυτού εννοούσαμε την κοπή της βλάστησης. Ήταν μια απλή παρανόηση που λύθηκε.

Τα πρανή του Κάστρου είναι σαθρά, πρέπει να λυθεί το ζήτημα της στερέωσης. Μιλάμε για ένα έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που ίσως χρειασθεί να γίνει σε δύο φάσεις. Εμείς προτείναμε να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα 2014-2020 αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει σχετική έγκριση. Είναι πολιτικό το ζήτημα, εμείς ότι μπορούσαμε να κάνουμε το κάναμε.

Έχουμε επανειλημμένως ζητήσει τον καθαρισμό της πλαγιάς κάτω από το Κάστρο από τα ογκώδη, χωρίς ανταπόκριση.
Δεν υπάρχει σοβαρή περιφρούρηση και φύλαξη του Κάστρου. Έναν μόνιμο φύλακα έχουμε και δύο συμβασιούχους των οποίων η σύμβασή λήγει σε λίγο χρονικό διάστημα, ενώ ο δήμος για το καλοκαίρι μας παραχώρησε ακόμη δύο.

Έχουν γίνει κάποιες εκδηλώσεις στο Κάστρο, αλλά για να γίνουν και άλλες πρέπει να λυθούν κάποια πρακτικά ζητήματα.
Θα μπορούσε να λειτουργήσει και πάλι το αναψυκτήριο του Κάστρου, βρίσκεται σε σημείο με καταπληκτική θέα και θα μπορούσε να προσελκύσει πολλούς επισκέπτες.

Πραγματοποιούνται δύο χωριστές εργασίες στην περιοχή της Αγίας Τριάδας.
Η πρώτη γίνεται σε συνεργασία με την Βελγική Αρχαιολογική Σχολή, όπου αναζητούνται ευρήματα της Μονής της Σάντα Μαρία ντε λα Γκρέτσια , όπως και ο τάφος του Βέλγου ανατόμου Ανδρέα Βεζάλ.
Η δεύτερη εργασία που κάνουμε εμείς, αφορά ανασκαφές που συνεχίζονται σε συγκεκριμένο χώρο στον οποίο θα κατασκευαζόταν ένα κτήριο και στον οποίον εντοπίστηκαν ένας ανθρώπινος σκελετός, αντικείμενα της Ελληνιστικής Περιόδου και δύο Ενετικά Πηγάδια.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background