Νίκος Ζαράνης (Mηχανολόγος-μηχανικός, μέλος & τεχνικός σύμβουλος περιβαλλοντικού συλλόγου «Βραχίωνας»)
Πε 1/02/2018
«Μετά την καταστροφική διαχείριση του Σκοπού, μπήκαμε σε μια πιο ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων στον Λίβα, όμως υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για την λειτουργία της μονάδας εκεί, που πρέπει και να τηρούνται.
Στον Λίβα έχουμε ένα πολύ ωραίο περιτύλιγμα, που είναι τα μηχανήματα της μονάδας, αλλά πέραν αυτού δεν ξέρουμε τα αποτελέσματα από την λειτουργία της. Δεν ξέρουμε ούτε την ποσότητα του υπολείμματος που μένει μετά την επεξεργασία ούτε το ποσοστό των ανακυκλώσιμων υλικών.
Πρέπει καθημερινά να καταγράφεται ο όγκος των απορριμμάτων που εισέρχεται στον Λίβα, άλλωστε βάση αυτού αμείβεται και ο εργολάβος που έχει την διαχείριση της μονάδας. Πρέπει επίσης να καταγράφεται και ο όγκος του υπολείμματος που μένει.
Έτσι καταγράφεται η δυναμική της μονάδας, σε καθημερινή βάση.
Η διαδικασία της δεματοποίησης είναι συγκεκριμένη και πρέπει να πιστοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ότι γίνεται με τον σωστό τρόπο.
Αποτελεί ευθύνη του ανάδοχου εργολάβου και του ΦΟΔΣΑ να καλέσει τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν. Αυτό ακριβώς αναφέρει η ΑΕΠΟ, και από αυτή την αυτοψία, θα μάθουμε αν η μονάδα λειτουργεί σωστά, κάτι τέτοιο δεν μέχρι σήμερα δεν συνέβη.
Ισχυρίζονται στον ΦΟΔΣΑ, και είναι σωστό, ότι προς το παρόν δεν μπορούμε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα μετά την επεξεργασία, γιατί τα σκουπίδια που επεξεργάζεται η μονάδα βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης αφού ήταν για μήνες στους δρόμους.
Θα μπορούσαν όμως με φρέσκο σκουπίδι που καθημερινά παράγεται, να καλούσαν όλους τους φορείς στον Λίβα και να έκαναν την επεξεργασία που προβλέπεται, ώστε να διαπιστώσουμε όλοι πως όλα είναι εντάξει.
Γιατί δεν το έχουν κάνει; Μήπως γιατί στον χώρο χειροδιαλογής εργάζονται μόνο τρία άτομα και όχι δώδεκα όπως προβλέπεται;
Έχει ήδη γεμίσει ο Λίβας με δεματοποιημένα απορρίμματα και ακόμα είμαστε στον χειμώνα. Η μονάδα μπορεί να δεχτεί έως 27 χιλιάδες τόνους, όταν η Ζάκυνθος το καλοκαίρι παράγει 40 χιλιάδες τόνους. Τι θα γίνει λοιπόν τον Αύγουστο; Στο τέλος δεν θα μείνει χώρος για να εναποθέτουμε τα δεματοποιημένα απορρίμματα. Τι θα γίνει τότε;
Αυτά είναι που πρέπει να προλάβουμε μέχρι το καλοκαίρι, για αυτά φωνάζουμε σήμερα. Πρέπει να γίνει άμεσα ένας ΧΥΤΥ και μέχρι τότε να λειτουργούν όλα όπως πρέπει.
Είναι λάθος να λέμε ότι ο δρόμος πρόσβασης στην κινητή μονάδα δεν είναι μείζον ζήτημα και δεν αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Ο δρόμος είναι και περιβαλλοντική υπόθεση, αλλά και θέμα ασφάλειας.
Γιατί δεν έκαναν μια τροποποιητική για τον δρόμο, όπως έκαναν για τον Λίβα; Δεν το έκαναν, γιατί δεν θα πέρναγε ποτέ.
Δηλαδή πάλι θα κάνουμε περιβαλλοντικές εκπτώσεις και πάλι θα έχουμε εκβιασμούς, όπως συνέβαινε τόσα χρόνια στον Σκοπό;
Τι πρέπει να κάνει ο σύλλογος; Θα μας βρίζουν και εμάς, όπως κάποτε έβριζαν τους κατοίκους του Καλαμακίου; Θα λένε ότι πάμε να κλείσουμε την μονάδα και να καταστρέψουμε την Ζάκυνθο;
Ως σύλλογος ζητάμε να τηρούνται όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι και οι κανόνες ασφαλείας.
Γιατί δεν πάνε οι αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν; Γιατί δεν έχουν κληθεί να ελέγξουν;
Μήπως γιατί δέχονται κοινωνικές πιέσεις; Μήπως γιατί δέχονται πιέσεις από πολιτικά πρόσωπα;
Πιέσεις για να μην πειραχτεί τίποτα στον Λίβα, για να μην ξαναγεμίσουν οι δρόμοι με σκουπίδια;
Μήπως ο Δασάρχης Ζακύνθου κ. Σκαλτσογιάννης, δέχεται πιέσεις για να μην προχωρήσει στην ανάκληση λειτουργίας της μονάδας;
Έχουν γίνει σκόπιμα καθυστερήσεις από πολλούς και όχι μόνο από τον Δήμο. Σκόπιμες καθυστερήσεις για να βρεθούμε σε αδιέξοδο και να μας πουν, ότι τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω, πιέζει η κατάσταση και πρέπει να προχωρήσουμε στον Λίβα όπως να ναι.
Δεν μας έχει προσκαλέσει κανένας να επισκεφθούμε τις εγκαταστάσεις του Λίβα. Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει να επισκεφθούμε την μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων αλλά μας αγνοούν.
Δύο φορές που ανεβήκαμε μόνοι μας στον Λίβα δεν μας άφησαν να μπούμε, αφού όπως μας είπαν δεν είχαμε την σχετική άδεια του προέδρου του ΦΟΔΣΑ κ. Μυλωνά. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε τα κατσίκια για να δούμε, απ’ έξω, όπως μπορούσαμε τον χώρο και να τραβήξουμε κάποιες φωτογραφίες.
Μέχρι και με μηνύσεις μας απειλεί ο Δήμαρχος κ. Κολοκοτσάς. Αυτή είναι η απάντησή του σε αυτά που ζητάμε;
Ποτέ δεν έγινε διαβούλευση με τους κατοίκους του Κατασταρίου και των Αλυκών για τον Λίβα και το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων.
Στον Σκοπό, επί σειρά ετών, έγινε ένα έγκλημα. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι αντίστοιχο στον Λίβα. Ζητάμε να τηρηθεί η νομιμότητα.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: