Δημήτρης Σταμάτης (Βουλευτής ΝΔ, πρώην Υπουργός Επικρατείας, Μέλος προανακριτικής για Novartis)
Τρ 6/03/2018
«Που ακούστηκε, η μειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής να ζητά πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και η πλειοψηφία όχι; είναι αντιληπτό γιατί δεν θέλουν να πέσει άπλετο φως, γιατί θα αποδειχτεί ότι οι κατηγορίες είναι ανύπαρκτες και ότι επρόκειτο για σκευωρία. Θα περιμένουμε την τελική διατύπωση των μελών της προανακριτικής επιτροπής και μετά θα τοποθετηθούμε.
Δεν γίνεται να μιλάμε για παραγραφές αδικημάτων, χωρίς πριν να εξετάσουμε αν όντως υπάρχει αδίκημα. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση εμείς θέλουμε να λάμψει η αλήθεια.
Αν ο φάκελος της δικογραφίας Novartis επιστρέψει στη δικαιοσύνη, η οποία και μπορεί να τον βάλει στο αρχείο, θα μείνει η λάσπη στα πρόσωπα των πολιτικών που φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο.
Η προανακριτική επιτροπή από τη φύση της μπορεί να κάνει πραγματικό προανακριτικό έργο, να μην υπάρξει παραγραφή αδικήματος και να δούμε αν υπάρχουν ένοχοι ή όχι. Αν υπάρχουν, φυσικά να αποφανθεί η δικαιοσύνη για αυτούς.
Οι συνεδριάσεις της προανακριτικής επιτροπής πρέπει να είναι μυστικές, αυτό προβλέπει ο νόμος. Πάντως να είστε βέβαιοι ότι αν η κυβέρνηση είχε όφελος από τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης, θα είχαν φέρει όλες τις κάμερες, ακόμα και κατά παράβαση της δικονομίας.
Η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει στην επικαιρότητα την υπόθεση Novartis όσο την βολεύει, όμως εμείς ζητάμε τώρα να διαλευκανθεί πλήρως και εις βάθος.
Έχουν πολύ μεγάλη βάση αυτά που καταγγέλλει ο κ. Ε. Βενιζέλος. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η προανάκριση της υπόθεσης από την Εισαγγελία, έχει πολλά προβλήματα. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, θα έπρεπε για το κάθε πολιτικό πρόσωπο που φέρεται ως εμπλεκόμενο, να υπάρχει συγκεκριμένη κατηγορία. Δεν έχουμε κάτι τέτοιο, μόνο αόριστα πράγματα και αυτό έγινε κατά παράβαση του κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος.
Σχετικά με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται φυλακισμένοι στη Τουρκία, δεν μπορώ να κρίνω τις ενέργειες της Τουρκικής δικαιοσύνης, αλλά μπορώ να κρίνω τις ενέργειες της Ελληνικής κυβέρνησης, που υποβάθμισε το όλο γεγονός, τη στιγμή που το διόγκωνε η Τουρκία.
Είναι ένα πολύ σύνηθες γεγονός να περνούν τα σύνορα στον Έβρο στρατιωτικοί και των δύο χωρών και στο παρελθόν εύκολα αντιμετωπιζόταν το θέμα, τώρα όμως η Τουρκία το σήκωσε το ζήτημα ενώ εμείς λανθασμένα το υποβαθμίσαμε. Έλεγαν στη κυβέρνηση ότι είναι ένα τυπικό θέμα που θα λήξει και σύντομα, όμως δεν έγιναν έτσι τα πράγματα και αυτό δείχνει ότι δεν έχουν αίσθηση της πραγματικότητας. Πέντε μέρες έχουν περάσει από το επεισόδιο, τι λέει επίσημα η κυβέρνηση; απευθυνθήκαμε στο ΝΑΤΟ; ζητήσαμε τη συνδρομή του; ποια είναι η δική μας επίσημη εκδοχή για το συμβάν;
Η Τουρκία δέχεται πίεση στα νοτιοανατολικά σύνορά της, γιατί φοβάται ότι είναι σε εξέλιξη από κάποιες παγκόσμιες δυνάμεις η δημιουργία ενός Κουρδικού κράτους. Ο Ερντογάν βρίσκεται σε κατάσταση πανικού και κινείται σπασμωδικά. Όταν συνήθως η Τουρκία αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα, εξάγει την κρίση στον πιο αδύναμο κρίκο, που θεωρεί ότι είμαστε εμείς.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: