Θοδωρής Κάρδαρης (Διευθυντής ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου)
Πα 13/04/2018
«Μετά την έναρξη λειτουργίας της κινητής μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στο Λίβα, όπου για πρώτη φορά στο νησί μας πραγματοποιήθηκε επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων, έχουμε τα πρώτα ποσοτικά στοιχεία επεξεργασίας και ανάκτησης.
Μέσα σε ένα τρίμηνο επεξεργαστήκαμε απορρίμματα παραγωγής πέντε μηνών για αυτό και τα στοιχεία δεν είναι απολύτως ενδεικτικά διότι περιλαμβάνουν και τα σάπια σκουπίδια που επεξεργάστηκε η μονάδα στον Λίβα, τα οποία ήταν επί μήνες στους δρόμους με αποτέλεσμα η επεξεργασία να δίνει μεγαλύτερα ποσοστά υπολείμματος.
Το μέσο ποσοστό ανάκτησης στην Μονάδα ξεπερνά κατά βάρος το 45%, πρόκειται για ανακυκλώσιμα υλικά αλλά και οργανικά που οδηγήθηκαν σε χουμοποίηση και έτσι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν τα πρώτα ποιοτικά αποτελέσματα παραγωγής εδαφικού υλικού από σκουπίδια. Το υπόλειμμα που δεματοποιήθηκε είναι το 55%. Τα στοιχεία είναι αυτά που είχαμε προβλέψει. Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε σε ποσοστό ανάκτησης 55%.
Η μέση ημερήσια παραγωγή απορριμμάτων του πολίτη στη Ζάκυνθο, είναι 1,2 κιλά, αριθμός αρκετά μεγάλος όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα, στην επαρχία είναι στο 0,7 και στις μεγάλες πόλεις στο 1,1. Αυτό σημαίνει ότι στη Ζάκυνθο κινούμαστε στο μάξιμουμ της παραγωγής, και αυτό συνδέεται με το βιοτικό μας επίπεδο.
Η μονάδα στον Λίβα ανταποκρίνεται απολύτως ικανοποιητικά και θεωρούμε με βεβαιότητα, ότι θα μπορέσει να ανταπεξέλθει πλήρως στην αυξημένη παραγωγή των απορριμμάτων του καλοκαιριού. Η προσπάθεια βελτίωσης της Μονάδας ως προς την λειτουργία της και ως προς την απόδοση αυτής είναι καθημερινή και επίπονη. Έχουμε δρομολογήσει την απόκτηση και εγκατάσταση δεύτερου δεματοποιητή, καθώς και την ηλεκτροδότηση της μονάδας.
Ο δικός μας εξοπλισμός είναι καλύτερος από τον αντίστοιχο της Καλαμάτας, είναι πιο εξελιγμένος και πιο παραγωγικός.
Την επόμενη εβδομάδα δημοπρατείται ο δρόμος στον Λίβα και μέσα στον Μάιο θα έχουμε τα τεύχη δημοπράτησης για το μεγάλο έργο της οριστικής διαχείρισης. Από την ημέρα που θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή των δύο κυττάρων ταφής και συνολικά του έργου, θα χρειαστούν 18-24 μήνες για να ολοκληρωθεί.
Υπάρχουν προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων, γιατί έληξαν οι συμβάσεις είκοσι εργαζομένων στην αποκομιδή. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προσληφθεί κανένας εργαζόμενος, αναμένουμε να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι των στοιχείων από τους αρμόδιους αξιολογητές του ΑΣΕΠ. Είμαστε σε συνεχή επαφή με το ΑΣΕΠ για αυτό το θέμα. Σήμερα απασχολούνται 32 εργαζόμενοι στην αποκομιδή, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με επάρκεια χρειαζόμαστε περίπου 70.
Υπάρχουν 20 επιπλέον εργαζόμενοι στον Λίβα και στο ΚΔΑΥ του Αεροδρομίου που δουλεύουν σε μόνιμη βάση μέσω των εργολάβων. Το ΚΔΑΥ στο αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά με ικανοποιητικά αποτελέσματα αλλά ο εξοπλισμός του είναι πεπαλαιωμένος και παρουσιάζει συχνά βλάβες. Αναμένουμε την έγκριση του έργου της αναβάθμισης του ΚΔΑΥ, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Πρέπει να καταλάβουν άπαντες ότι η λύση για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων είναι η διαλογή στην πηγή.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: