Current track

Title

Artist

Background

Γιάννης Κοπανάς (Δρ. Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών)

Πα 26/10/2018



«Συνιστώ στους συμπολίτες μας, πάνω απ’ όλα ψυχραιμία.
Παρακολουθούμε το σεισμικό φαινόμενο από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε, αλλά δυστυχώς όχι με δικά μας όργανα διότι η Πολιτεία συστηματικά μας αγνοεί. Υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις ως προς το μέγεθος του σεισμού, διότι το επίκεντρο ήταν στα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, ανοιχτά του νησιού και το σημείο αυτό δεν είναι «περικυκλωμένο» από δικά μας όργανα, κατά συνέπεια τα Ευρωπαϊκά όργανα που κατέγραψαν τον σεισμό, προφανώς και είναι πιο αξιόπιστα, άρα κλείνω και εγώ στην εκτίμηση ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,8 της κλίμακας Ρίχτερ.

Δεν μπορούμε να πούμε με 100% σιγουριά ότι αυτός ο σεισμός ήταν και ο κύριος σεισμός, αλλά κλίνουμε προς αυτό το συμπέρασμα, παρακολουθώντας και τη μετασεισμική ακολουθία που είναι φυσιολογική. Ευτυχώς είχαμε εκτόνωση του μεγάλου σεισμού, λόγω του ότι το σεισμικό ρήγμα που εκδηλώθηκε βλέπει προς την Ιταλία, ενώ λειτούργησε αποσβεστικά και η οροσειρά του Βραχίωνα.

Προσωπικά, περίμενα αυτόν τον σεισμό εδώ και δύο χρόνια. Θα δούμε αν επηρεάσει η σεισμική ακολουθία άλλα ρήγματα. Σίγουρα θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς, που μπορεί να διαρκέσουν και για έναν μήνα.

Δυστυχώς δεν έχει υιοθετηθεί από την Πολιτεία η πρότασή μας, για τη δημιουργία ενός σεισμικού ερευνητικού κέντρου στη Ζάκυνθο.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background