Αναγκαία η ίδυση φορέα διαχείρισης της Ζακύνθου ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού
Τρ 15/12/2020
«Συναντήθηκα χθες στο Υπουργείο Τουρισμού με τον Υπουργό κ. Θεοχάρη και είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με αφορμή το νομοσχέδιο που αφορά τη θέσπιση «Οργανισμών Διαχείρισης και Ανάπτυξης Τουρισμού (DMMO)» και «Οργανισμού για την Αξιοποίηση Ιαματικών Πόρων». Επανέλαβα στον κ. Θεοχάρη αυτό που του είχα θέσει και στην τηλεφωνική μας επαφή, ότι θέλω να είμαι γνώστης του σχεδιασμού για την ίδρυση του φορέα διαχείρισης του Ναυαγίου, ότι δεν θέλω να αιφνιδιαστώ.
Το Υπουργείο Τουρισμού θα ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών, και την Κτηματική Υπηρεσία, τα όρια της κρατικής περιουσίας στο Ναυάγιο. Δεν τίθεται το ιδιοκτησιακό ζήτημα στην ευρύτερη περιοχή. Ο φορέας διαχείρισης θα δραστηριοποιηθεί πάνω στην κρατική περιουσία που προσδιορίζεται από την γραμμή αιγιαλού όπως αυτή έχει αποτυπωθεί σε σχετικό παλιότερο νομοσχέδιο. Εγώ όμως έθεσα στον κ.Υπουργό και άλλα ζητήματα, πέραν του Ναυαγίου. Είπα ότι πρέπει να δούμε ευρύτερα την όλη περιοχή, καθώς υπάρχουν πολύτιμα μνημεία που αξίζει να αναδείξουμε και πάνω σε αυτό το θέμα πρέπει να συζητήσουμε και με την Εκκλησία. Είπα στον κ.Υπουργό ότι δεν πρέπει να ασχοληθούμε μόνο με το καράβι «Παναγιώτης», αλλά θα πρέπει γενικότερα να αναδειχθεί η περιοχή, σε όφελος και της τοπικής κοινωνίας.
Βλέπω την ανάπτυξη της Ζακύνθου μέσα από ένα ευρύτερο πλαίσιο το οποίο δεν αφορά μόνο το Ναυάγιο. Πρέπει ο τόπος μας να αποκτήσει ταυτότητα, να φτιάξει το όνομά του στην παγκόσμια αγορά τουρισμού και για να το καταφέρουμε αυτό πρέπει πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι να ξέρουμε τι θέλουμε. Η θέση μου είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας φορέας διαχείρισης προορισμού, για να ενδυναμωθεί το brand name της Ζακύνθου. Για να γίνει η Ζάκυνθος ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός θα πρέπει να βελτιώσουμε τις υφιστάμενες υποδομές μας και να δημιουργήσουμε νέες. Η προβλήτα των κρουαζιερόπλοιων, το master plan του λιμανιού, η βελτίωση του οδικού δικτύου, το θέμα της υδροδότησης, του βιολογικού και των απορριμμάτων, είναι ζητήματα που αν δεν τα αντιμετωπίσουμε με επάρκεια δεν μπορούμε να περιμένουμε ανάπτυξη.
Τα έθεσα όλα αυτά στον Υπουργό κ.Θεοχάρη, και του ζήτησα να ενταχθεί η Ζάκυνθος στην κατηγορία των παγκόσμιων προορισμών, ώστε έτσι να χρηματοδοτηθούμε για μια σειρά σοβαρών έργων υποδομής.
Για να τα κάνουμε όλα αυτά θα πρέπει με σοβαρότητα και ο Δήμος, να φτιάξει ένα master plan για τον τουρισμό, να συνεργαστούμε όλοι μας, μαζί και με την Περιφέρεια, για να βελτιώσουμε το τουριστικό προϊόν της Ζακύνθου. Αυτά έχουν γίνει και σε άλλα νησιά, όπως η Σαντορίνη και η Ρόδος. Μόνο έτσι θα αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν και μόνο έτσι θα ανεβάσουμε το τουριστικό επίπεδο της Ζακύνθου.
Η κυβέρνηση και ο Υπουργός έχουν τη διάθεση να μας βοηθήσουν αλλά αν εμείς οι ίδιοι δεν κινητοποιηθούμε, αν δεν συνεργαστούμε με στόχο την ανάπτυξη του νησιού τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας δεν θα είναι ποτέ αρκετά. Από τις 25 Νοεμβρίου 2019 έχει ζητήσει το Υπουργείο ένα τοπογραφικό για τα Ξύγκια από τον Δήμο, για να ενταχθούμε ως νησί στο σχέδιο ιαματικών πηγών και μέχρι σήμερα ο Δήμος δεν έχει δώσει απάντηση.
Η προσπάθεια μου είναι να μπει το Ναυάγιο σε έναν γενικότερο σχεδιασμό. Δεν φτάνει μόνο να συζητάμε για την παραλία του Ναυαγίου και για τη συντήρηση του καραβιού. Πρέπει με αφορμή αυτό το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, να αδράξουμε την ευκαιρία και να φτιάξουμε ένα ολιστικό σχέδιο, με επιστημονική οργάνωση, για όλο το νησί.
Δεν νομίζω ότι θα απαιτηθούν πάνω από τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί η διαβούλευση και η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: