Αναβάθμιση των παιδικών χαρών της πόλης και εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης χωρίς εκπτώσεις
Πε 3/04/2025

«Είχαμε δεσμευτεί ότι θα επανέλθουμε με πρόταση προς το Λιμενικό Ταμείο για την παραχώρηση συγκεκριμένων παιδικών χαρών στον Δήμο – και αυτό ακριβώς κάναμε. Προηγήθηκε συνάντησή μου στην Αθήνα με τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου, κ. Ιωάννη Ανδρουλάκη, κατά την οποία εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ για την παιδική χαρά και την πλατεία του Άμμου, καθώς και για την παιδική χαρά πίσω από το Πνευματικό Κέντρο.
Στη συνέχεια, συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, κ. Πλέσσα, και ζητήσαμε όχι μόνο την παραχώρηση της παιδικής χαράς στην πλατεία του Άμμου, αλλά ολόκληρης της πλατείας, ώστε να προχωρήσουμε σε έναν συνολικό εξωραϊσμό του χώρου. Στόχος μας είναι η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της κεντρικής πύλης εισόδου της πόλης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες μας εξετάζουν τα διαδικαστικά ζητήματα, ενώ τον Μάιο θα υποβάλουμε επίσημα το σχετικό αίτημα στο Πράσινο Ταμείο. Θεωρώ ότι το 2026 θα είμαστε έτοιμοι, ωστόσο, στο μεσοδιάστημα, θα ανοίξουμε τις παιδικές χαρές.
Η συνεργασία μας με τη Λιμενική Επιτροπή και τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου είναι εξαιρετική και επεκτείνεται και σε άλλα ζητήματα που μας απασχολούν.
Δεν επιδιώκουμε απλώς να δημιουργήσουμε δύο ακόμη παιδικές χαρές. Θέλουμε να κατασκευάσουμε χώρους παιχνιδιού που θα είναι προσβάσιμοι και σε παιδιά ΑμεΑ. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία ενός ειδικού τμήματος παιδικής χαράς για παιδιά με αυτισμό, στον χώρο πίσω από το Πνευματικό Κέντρο. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, αν αναλογιστούμε ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστοι τέτοιοι χώροι. Στόχος μας είναι όλα τα παιδιά του νησιού να έχουν ίσες ευκαιρίες στη χαρά και το παιχνίδι.
Όσον αφορά την υπόθεση των δανείων με την Τράπεζα Πειραιώς, το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις εντός της Δημοτικής Αρχής για το επόμενο βήμα. Στόχος μας είναι να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της δεσμευμένης περιουσίας του Δήμου, που ταλανίζει τη Ζάκυνθο για πάνω από 15 χρόνια. Σε συνεργασία με τους νομικούς μας, θα εξετάσουμε την καλύτερη δυνατή λύση, πάντα προς όφελος του Δήμου και των δημοτών.
Η κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση με δημοσίευση σε ΦΕΚ, θα εφαρμοστεί στο 100%, χωρίς καμία έκπτωση. Ήδη, τα τεχνικά συνεργεία του Δήμου τοποθετούν ιστούς σήμανσης στους πεζόδρομους, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθούν οι περιμετρικοί χώροι στάθμευσης, οι οποίοι θα μπορούν να εξυπηρετήσουν 600-800 οχήματα.
Εξετάζουμε, σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ, το ενδεχόμενο δωρεάν μεταφοράς των πολιτών από τους χώρους στάθμευσης προς το κέντρο της πόλης, με το οικονομικό βάρος να το αναλαμβάνει ο Δήμος, εφόσον αυτό είναι εφικτό και νόμιμο. Σχεδιάζουμε, επίσης, την παρουσίαση της κυκλοφοριακής μελέτης, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες, παρουσία του μελετητή που θα απαντά σε κάθε ερώτημα.
Η εφαρμογή της μελέτης θα ξεκινήσει από το Πάσχα και το καλοκαίρι η πόλη μας θα διαθέτει νόμιμο πεζόδρομο. Αντιλαμβανόμαστε ότι η εφαρμογή της μελέτης θα προκαλέσει ανατροπές στη σημερινή κατάσταση και θα ξεβολέψει αρκετούς – εμάς τους ίδιους και τους πολίτες. Ωστόσο, είναι ένα αναγκαίο βήμα για να αποκτήσει η Ζάκυνθος μια σύγχρονη και λειτουργική αστική ταυτότητα. Δυστυχώς, η Δημοτική Αστυνομία αριθμεί σήμερα μόλις δύο υπαλλήλους.
Παρόλα αυτά, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία με την Τροχαία, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων»., η οποία ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση με δημοσίευση σε ΦΕΚ, θα εφαρμοστεί στο 100%, χωρίς καμία έκπτωση.
Ήδη, τα τεχνικά συνεργεία του Δήμου τοποθετούν ιστούς σήμανσης στους πεζόδρομους, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθούν οι περιμετρικοί χώροι στάθμευσης, οι οποίοι θα μπορούν να εξυπηρετήσουν 600-800 οχήματα. Εξετάζουμε, σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ, το ενδεχόμενο δωρεάν μεταφοράς των πολιτών από τους χώρους στάθμευσης προς το κέντρο της πόλης, με το οικονομικό βάρος να το αναλαμβάνει ο Δήμος, εφόσον αυτό είναι εφικτό και νόμιμο.
Σχεδιάζουμε, επίσης, την παρουσίαση της κυκλοφοριακής μελέτης, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες, παρουσία του μελετητή που θα απαντά σε κάθε ερώτημα. Η εφαρμογή της μελέτης θα ξεκινήσει από το Πάσχα και το καλοκαίρι η πόλη μας θα διαθέτει νόμιμο πεζόδρομο. Αντιλαμβανόμαστε ότι η εφαρμογή της μελέτης θα προκαλέσει ανατροπές στη σημερινή κατάσταση και θα ξεβολέψει αρκετούς – εμάς τους ίδιους και τους πολίτες. Ωστόσο, είναι ένα αναγκαίο βήμα για να αποκτήσει η Ζάκυνθος μια σύγχρονη και λειτουργική αστική ταυτότητα.
Δυστυχώς, η Δημοτική Αστυνομία αριθμεί σήμερα μόλις δύο υπαλλήλους. Παρόλα αυτά, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία με την Τροχαία, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων».