Current track

Title

Artist

Background

Γιάννης Κοπανάς

Αρνούμαι την θέση του Δημοτικού Συμβούλου – Τα 5+1 μεγάλα ανομήματα της Δημοτικής Αρχής εις βάρος της Ζακύνθου

Τρ 8/11/2022


Προς τον Δήμαρχο Ζακύνθου κ. Ν. Αρετάκη

κ. Δήμαρχε

Η παραίτηση του πρώην και απολύτως επιτυχημένου Δημάρχου Γιάννη Αγαλιανού, από το Δημοτικό Συμβούλιο σας υποχρέωσε, σύμφωνα με την εντολή που έδωσε ο Ζακυνθινός Λαός στις εκλογές της 26ης Μαΐου2019, να με καλέσετε  για να καλύψω το κενό και να προσφέρω στη Ζάκυνθο, όσα μου επιτρέπουν οι γνώσεις, οι εμπειρίες και οι δυνάμεις μου.

Υπενθυμίζω ότι οι εκλογές της  26ης Μαΐου, έγιναν με το σύστημα της απλής και άδολης αναλογικής, ένα σύστημα που επιβάλλει δημοκρατικές και κατόπιν προγράμματος συνεργασίες μεταξύ των συνδυασμών.

Δυστυχώς όμως εσείς, ως δημοτική αρχή, δεν τιμήσατε την εντολή του Δημοκρατικού μας Λαού, να συνεργαστείτε με τους εκλεγμένους συνδυασμούς που έλαβαν το 77,26% του εκλογικού σώματος, δεν συνεργαστήκατε ούτε με τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού σας, αλλά απαξιώσατε κάθε έννοια Δημοκρατίας, αποσαρθρώνοντας  τον πιο δημοκρατικό θεσμό, αυτόν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  μετατρέποντάς τον σε ενός ανδρός αρχή.

Με καλέσατε λοιπόν σε ένα Δημοτικό συμβούλιο απαξιωμένο από τον ίδιο του το δήμαρχο, που έφτασε να ισχυριστεί σε επίσημη συνεδρίαση ότι «κάνει το γούστο του» και από τον πρόεδρό του, που ωσάν να είναι άμοιρος ευθυνών, επέλεξε να ακολουθεί κατά πόδας τον δήμαρχο, παρά να είναι ο καταξιωμένος πρόεδρος όλων των δημοτικών συμβούλων, αφού κατέχει την δεύτερη σε αξία θέση στο Δήμο της Ζακύνθου.

Είναι η Τρίτη φορά που η Ζακυνθινή κοινωνία μου δίνει την εντολή να βρίσκομαι στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζακύνθου. Η προσφορά μου τις δύο προηγούμενες είναι γνωστή.

Σήμερα όμως τίθεται ένα μεγάλο δίλημμα.

Σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο που ο Δήμαρχος δεν αναγνωρίζει ότι ο συνδυασμός του είναι μειοψηφία,  αφού δεν κατέχει ούτε το ¼ της των εδρών και ταυτόχρονα  ισχυρίζεται ότι κατέχει την απόλυτη γνώση επί παντός επιστητού, κατέχει σχεδόν όλες τις προεδρίες όλων των δομών του Δήμου και διοικεί ωσάν να διαχειρίζεται την δική του επιχείρηση, τι μπορεί να προσφέρει ένας δημοκρατικός πολίτης από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου; Όταν μάλιστα την ίδια στιγμή, το κράτος και ο συνταγματικός νομοθέτης, αδυνατούν  να παρέμβουν για να εμποδίσουν  αυτή την εκτροπή, που οδηγεί σε παρακμή ένα ολόκληρο νησί;

Με τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, 450 συμπολίτες μας ήταν υποψήφιοι για το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο. Ήταν μια χρυσή ευκαιρία να ενώσουν τις δυνάμεις τους οι εκλεγμένοι του Ζακυνθινού Λαού, για να γίνουν πράγματα που θα ωφελούσαν τον τόπο. Αντί ο επικεφαλής της δημοτικής αρχής να πράξει το αυτονόητο, που άλλωστε του επέβαλλε ο εκλογικός νόμος και να συνεργαστεί,  απαξίωσε όλους αυτούς τους εκλεγμένους από τον Λαό συμπολίτες μας και με ένα πνεύμα Νεποτισμού, αποφάσισε να διοικήσει μόνος  του με τους λίγους αρεστούς που ενέδωσαν στις επιταγές των καιρών.

Σταθμίζοντας ότι μια δική μου άρνηση να συμμετέχω σε αυτή την «καρικατούρα» που έχετε δημιουργήσει στον Δήμο, θα ηχήσει πιο έντονα στη Ζακυνθινή Κοινωνία από μια αποδοχή της θέσης, σας δηλώνω ότι αρνούμαι την θέση του Δημοτικού Συμβούλου, εφιστώντας την προσοχή του Δημοκρατικού Ζακυνθινού Λαού στα 5+1 μεγάλα ανομήματα, που η παρούσα Δημοτική Αρχή διέπραξε εις βάρος του, είτε εκ προμελέτης, είτε εξ αμελείας.

Το πρώτο έχει ήδη αναφερθεί και είναι η κατάλυση της Δημοκρατίας στον Δήμο, με άγνωστες συνέπειες για την Αυτοδιοίκηση και την Κοινωνία της Ζακύνθου.

Το δεύτερο είναι η καταστροφή του Λίβα ως χώρου διάθεσης υπολειμμάτων. Με την καταστροφική σας πολιτική, να μην δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις για «διαχωρισμό των απορριμμάτων στην πηγή» και να μην υιοθετήσετε την ανακύκλωση, σαν την μόνη λύση του προβλήματος, έχετε πάει την υπόθεση των απορριμμάτων πολλά χρόνια πίσω, αφού γεμίσατε τον Λίβα με κάθε λογής υλικό, με αποτέλεσμα να πρέπει να αναζητηθεί πλέον άλλος χώρος για απόθεση, πράγμα που είναι εξαιρετικά δύσκολο. Με τον διαχωρισμό στην πηγή και την ανακύκλωση, που θα έπρεπε να υποχρεώσετε να κάνει το κάθε νοικοκυριό, θα απομακρυνόντουσαν από το νησί το 70% των απορριμμάτων, ως ανακυκλώσιμα υλικά και ο Λίβας θα είχε πολύτιμο χρόνο ζωής.

Το τρίτο είναι ότι με αλόγιστη χρήση των γεωτρήσεων και πλήρη άγνοια των συνεπειών της υπεράντλησης, προκαλέσατε καταστροφική υφαλμύρωση των υπογείων υδάτων των πηγών της Ζακύνθου, οι συνέπειες της οποίας θα χρειαστεί πολλά χρόνια να εξαλειφθούν, αν εξαλειφθούν ποτέ.

Το τέταρτο δεν είναι άλλο από την απαξίωση που προκαλέσατε στο κομμάτι του πολιτισμού και του αθλητισμού, τομείς οι οποίοι χρειάζονται ενίσχυση, στήριξη και ανάδειξη από την Τοπική αυτοδιοίκηση. Με την απαίτησή σας να σας αποδίδει ο πολιτισμός και ο αθλητισμός χρήματα, ξεχάσατε ότι έχετε την υποχρέωση να προσφέρετε στον τόπο και ιδιαίτερα στη νέα γενιά, τις προϋποθέσεις για «Νου και σώμα υγιή», εξασφαλίζοντας μάλιστα και ειδικό κονδύλι για τον σκοπό αυτό. Οδηγήσατε λοιπόν σε υποβάθμιση όλο το πολιτιστικό και αθλητικό γίγνεσθαι  της Ζακύνθου.

Το πέμπτο από τα ανομήματά σας, είναι ότι δεν έχετε πράξει το παραμικρό, ώστε να είναι ο Δήμος και η κοινωνία σε ετοιμότητα, για να αντιμετωπίσει έναν μεγάλο σεισμό όποτε και αν αυτός συμβεί, ενώ είναι γνωστό ότι η Ζάκυνθος αποτελεί μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης.

Όσον αφορά το αφήγημά σας για τα οικονομικά, η Ζάκυνθος είναι πολύ περίεργη να μάθει πως ένας έμπειρος στα εργολαβικά δήμαρχος, δέχθηκε έκπτωση 35.000 €, δηλαδή 0,08% σε έργο συνολικού προϋπολογισμού 15.000.000 €.

Αρνούμενος τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου, από το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο, παραμένω ο ενεργός πολίτης, που θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την βελτίωση της ζωής των παιδιών μας, στα οποία άλλωστε ανήκουν ο τόπος και το μέλλον του.

Ζάκυνθος  8 Νοεμβρίου 2022

Γιάννης Κοπανάς
Διδάκτωρ Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Ερευνητής Σεισμολογίας
Πρώην Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου


Current track

Title

Artist

Background