Ατελής η νομοθετική ρύθμιση για τον Παλαιό Αιγιαλό – Θα δούμε τι ακριβώς ισχύει μέσω του Προεδρικού Διατάγματος που θα εκδοθεί
Δε 4/03/2024
«Ο παλαιός αιγιαλός προσδιορίζει τη θέση που κάποτε έφτανε το χειμέριο κύμα αλλά λόγω φυσικών προσχώσεων ή τεχνικών έργων, η θάλασσα υποχώρησε.
Το προϊσχύσαν νομοθετικό πλαίσιο προέβλεπε ότι για να καθορίσει η Διοίκηση, τον παλαιο αιγιαλό έπρεπε να λάβει υπόψιν της, μεταξύ άλλων, στοιχεία του εδάφους, αεροφωτογραφίες της περιοχής που φτάνουν μέχρι και το 1945 και να αναχθεί στο έτος 1884 για να διαπιστώσει αν υπήρχαν κατά το χρόνο αυτό, διακατοχικές πράξεις από ιδιώτες ώστε σε θετική περίπτωση να εξαιρεθεί από τον καθορισμο η περιοχή την οποία κατείχαν ιδιώτες από το έτος αυτό τουλάχιστον.
Στη Ζάκυνθο υπάρχει το γνωστό πρόβλημα με την απουσία συμβολαιων λόγω της σεισμοπυρκαγιάς του 1953. Στο άρθρο 2 μάλιστα του Ν. 2971/2001 περί αιγιαλού, μετά την αλλαγή του το 2019, οριζόταν ότι ο ο παλαιός αιγιαλός ανήκει στη δήμοσια κτήση και καταγράφεται ως πράγμα κοινόχρηστο με τη διευκρίνιση στο ίδιο άρθρο, ότι δεν θίγονται ήδη κτηθέντα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και ισχύουσες συμβάσεις παραχώρησης.
Ακούσαμε τις τελευταίες μέρες από το Βουλευτή Ζακύνθου να δηλώνει ότι τελειώνει η ανασφάλεια των κατοικων που τόσα χρόνια βρίσκονται δέσμιοι μιας κατάστασης για την οποία ευθύνη έχει η Πολιτεία. Ως κρίσιμη διάταξη για την λύση αυτή, επικαλέστηκε τη διάταξη του νέου νόμου στην οποία ορίζεται ότι ο καθορισμός ή επανακαθορισμός παλαιού αιγιαλού δεν θίγει εμπράγματα δικαιώματα, τα οποία έχουν κτηθεί σε χρόνο προγενέστερο του καθορισμού του παλαιού αιγιαλού.
Είναι προφανές ότι η ρύθμιση αυτή που αφορά σε κτηθέντα δικαιώματα προ του καθορισμού ζώνης παλαιού αιγιαλού, υπήρχε και στην προηγούμενη μορφή του νομου για τον αιγιαλό.
Η διαφορά ωστόσο που παρατηρείται είναι ότι στο νέο νόμο δεν υπάρχει καμία αναφορά σε χρονικό σημείο το οποίο να λαμβάνει υπόψιν της η Διοίκηση όπως ήταν το έτος 1884 στον προηγούμενο νόμο.
Υπήρξε κάποια ειδική ρύθμιση τώρα για τη Ζάκυνθο; Οχι. Υπάρχει κάποια αυτόματη λύση; Επίσης όχι.
Στο νέο νόμο προβλέπεται ότι θα εκδοθεί Προεδρικό διάταγμα το οποίο θα ορίζει τις λεπτομέρειες για τον καθορισμό του παλαιου αιγιαλού. Μένει να δούμε το περιεχόμενο του. Στο στάδιο αυτό, για τις περιπτώσεις εκείνες που έχει καθοριστεί παλαιος αιγιαλός, για να υπάρξει η όποια αλλαγή στη ζωνη παλαιου αιγιαλού, θα πρέπει να γίνει είτε αίτηση από κάποιο πολίτη για επανακαθορισμό είτε αυτός να γίνει αυτεπάγγελτα από τη Διοίκηση. Χωρίς όμως την έκδοση του Προεδρικού διατάγματος, καλό θα ήταν να μην πανηγυρίζει κανείς διότι πρόκειται για ζήτημα που έχει ταλαιπωρήσει πολλούς συμπολίτες μας.»