Current track

Title

Artist

Background

Διονύσιος Ακτύπης
Βουλευτής Ζακύνθου

Χάθηκαν επτά ανθρώπινες ζωές – Είναι τραγικό να ακούγεται από τον Δήμαρχο ότι το ζήτημα των ναυαγοσωστών ήταν θέμα κόστους

Πε 3/03/2022


«H υπογραφή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα, της ένταξης στο πρόγραμμα «Τρίτσης», για την χρηματοδότηση έξι εκ. ευρώ του μεγάλου αναπτυξιακού έργου της ύδρευσης, που είχε υποβάλλει ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΖ κ.Γιώργος Ζαρκάδης για λογαριασμό του Δήμου Ζακύνθου, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Θα αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της ύδρευσης στη Ζάκυνθο. Αυτό το έργο που είναι μόνο η αρχή, αφορά την αντικατάσταση δικτύων, μεταξύ αυτών και των αμιαντοσωλήνων, στην ορεινή Ζάκυνθο και στο δίκτυο της Ρίζας.

Φυσικά αυτά δεν αρκούν, πρέπει να βελτιωθεί και η ποιότητα του νερού. Πρέπει να ελεγχθεί από την Εισαγγελία αν ισχύει αυτό που ειπώθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΖ, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα το νερό δεν χλωριώνεται. Αν συμβαίνει αυτό είναι κάτι το απαράδεκτο και βέβαια επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, έμπρακτά στήριξε τον Δήμο Ζακύνθου όπως και όλους τους υπερχρεωμένους Δήμους ανά την Ελλάδα. Στήριξε και τη ΔΕΥΑΖ με σχεδόν τέσσερα εκ. ευρώ για να καλύψει τις οφειλές της προς τη ΔΕΗ και τη Volterra. Με αυτό το ποσό, διαγράφηκε σχεδόν το 80% των οφειλών της ΔΕΥΑΖ. Μετά από αυτό περιμέναμε μια εξυγίανση της επιχείρησης που όμως δεν έγινε ποτέ. Η ΔΕΥΑΖ είναι μονοπώλιο στη Ζάκυνθο, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και δεν αναφέρομαι σε οριζόντια μέτρα είσπραξης οφειλών από καταναλωτές. Θα πρέπει να στηριχθούν οι οικονομικά αδύναμοι, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, ακόμα και με 120 δόσεις όπως κάνει το κράτος. Πρέπει η ΔΕΥΑΖ να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών φιλικό προς τους καταναλωτές.

Επειδή τις προηγούμενες μέρες αναφέρθηκε ότι κάποιος υψηλά ιστάμενος πολιτικός παράγοντας που είναι εκτός Δημοτικού Συμβουλίου καθυστερεί τις εντάξεις έργων του Δήμου στο πρόγραμμα «Τρίτσης», θέλω να πω ότι αυτό δεν ισχύει. Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος Ζακυνθινός θεσμικός παράγοντας να πει όχι σε μια χρηματοδότηση που αφορά το νησί, να την κόψει. Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Πέτσας με ενημέρωσε ότι και άλλα έργα που έχει ζητήσει ο Δήμος να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα γίνουν πράξη.

Δεν με ενημέρωσε κανείς από τον Δήμο, ότι ζητούν από το Υπουργείο Εσωτερικών πρόσθετη οικονομική βοήθεια ενός εκατομμυρίου ευρώ για να αντιμετωπίσουν τις οφειλές της ΔΕΥΑΖ προς τη Volterra. Αν το ήξερα αυτό χθες, που επισκέφθηκα το Υπουργείο Εσωτερικών, γνωρίζοντας από τον Προϊστάμενο της ΔΕΔΔΗΕ Ζακύνθου κ. Κούτση, ότι επίκειται διακοπή ηλεκτροδότησης σε αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΖ θα είχα θέσει το ζήτημα στον κ. Πέτσα. Ενημερώθηκα για αυτό το θέμα σήμερα από άλλον παράγοντα.

Το θέμα είναι, ότι στη ΔΕΥΑΖ έβλεπαν να έρχεται το πρόβλημα και καθυστέρησαν να αντιδράσουν. Είχαν λάβει σχετική προειδοποίηση από την Volterra και έστειλαν στο Υπουργείο ένα έγγραφο ζητώντας έκτακτη οικονομική ενίσχυση στις 23 Φεβρουαρίου, λίγες μόλις ημέρες πριν την διακοπή της ηλεκτροδότησης. Δυστυχώς μαθαίνω ότι σήμερα έχουμε διακοπές στα αντλιοστάσια.

Σχετικά με το θέμα της επιβολής στον Δήμο προστίμων ύψους 1,4 εκ. ευρώ για έλλειψη ναυαγοσωστών στις παραλίες μας, επικοινώνησα με τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και μου είπε πως δεν έχει εικόνα για το τι συμβαίνει. Από την άλλη όμως, έχουμε τον Δήμαρχο ο οποίος με δελτίο τύπου, δηλώνει πως δεν υπάρχει οικονομική ζημία για τον Δήμο, και αυτό γιατί εξισώνει το κόστος για τους ναυαγοσώστες, με το πρόστιμο. Εδώ όμως δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με οικονομικά κόστη. Το περασμένο καλοκαίρι χάθηκαν επτά ανθρώπινες ζωές στις παραλίες του νησιού και οι τρεις εξ αυτών σε σημεία κοντά σε θέσεις που θα υπήρχαν ναυαγοσώστες, οι οποίοι ενδεχομένως να είχαν σώσει αυτούς τους ανθρώπους. Είναι τραγικό να ακούγεται από τον Δήμαρχο ότι το όλο ζήτημα ήταν θέμα κόστους. Ο νόμος είναι σαφής, αν δεν έχουν γίνει σωστά από τον Δήμο οι διαδικασίες για την πρόσληψη ναυαγοσωστών, το πρόστιμο του 1,4 εκ. ευρώ δεν διαγράφεται.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background