Χωρίς προβλήματα αποχέτευσης ο Πλάνος – Έχουν γίνει παρεμβάσεις και υπάρχει συνεννόηση των εμπλεκόμενων φορέων
Τε 26/06/2024
«Είμαι πιστοποιημένο μέλος της Πολιτικής Προστασίας, όταν λόγω του υψηλού βαθμού επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς, ανακοινώνεται ο χάρτης με τις περιοχές στις οποίες δεν επιτρέπεται η πρόσβαση, μπορεί να τον δει ο καθένας, αλλά η ανάρτησή του γίνεται αργά το απόγευμα και αφορά την επόμενη μέρα. Ένας μεμονωμένος επισκέπτης, ο οποίος έχει ενημερωθεί σχετικά, μπορεί να το διαχειριστεί εύκολα, να αλλάξει τον προγραμματισμό που έχει κάνει για να επισκεφθεί μια περιοχή ή ένα αξιοθέατο, αλλά σε ένα οργανωμένο γκρουπ όπου οι τουρίστες έχουν πληρώσει για να μεταφερθούν κάπου, δημιουργείται πρόβλημα.
Μέχρι στιγμής η κατάσταση στον Πλάνο με το αποχετευτικό δίκτυο είναι αρκετά καλή, αλλά το σύστημα τώρα θα δοκιμαστεί, από τον Ιούλιο και μετά. Βγάλαμε αναίμακτα τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, ενώ ο Ιούνιος είναι ένας μεταβατικός μήνας.
Παρόλα αυτά έχουν γίνει παρεμβάσεις, ενώ φέτος έχουμε βελτιώσει τη συνεννόηση των εμπλεκομένων φορέων, παρά την αστοχία η οποία δημιούργησε το πρόβλημα στον βιολογικό. Τα στελέχη της ΔΕΥΑΖ ξέρουν τι γίνεται ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Έχουμε με συγκεκριμένο προγραμματισμό καθαρίσει τα αντλιοστάσια του Πλάνου, έχουμε αποφράξει σωλήνες ώστε τα φρεάτια να είναι καθαρά και να χρησιμοποιούνται στο σύνολο τους.
Κάθε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα που ανεγείρεται τα τελευταία χρόνια διαθέτει συγκεκριμένο πλάνο διαχείρισης υδάτων και λυμάτων. Κατατίθεται ολοκληρωμένη μελέτη βιολογικής μονάδας εντός του καταλύματος. Το υγρό υπόλειμμά της βιολόγισης δύναται να χρησιμοποιείται για πότισμα ακόμα και σε καλλιέργειες. Αυτό μπορεί να το διαχειριστεί αυτοτελώς μια ξενοδοχειακή μονάδα η οποία αναπτύσσεται σε μια μεγάλη έκταση στρεμμάτων. Όταν όμως η μονάδα είναι μικρή σε έκταση πρέπει τα βιολογημένα λύματα να απομακρύνονται με βυτίο και σε αυτή την περίπτωση η ΔΕΥΑΖ έχει την υποχρέωση να τα δέχεται στις εγκαταστάσεις του βιολογικού των Αμπελοκήπων. Όταν ο όγκος που μπορεί να διαχειριστεί ο βιολογικός ξεπερνά τις δυνατότητες του τότε ξεχειλίζει.
Ρομά δουλεύουν παντού και μέχρι πέρυσι δούλευαν και στον Δήμο. Έχω δει αιτήσεις για εργασία σε ξενοδοχεία από Ρομά που δήλωναν ως τόπο κατοικίας και διεύθυνση, Πλατεία Σολωμού 1, δηλαδή τον Δήμο. Το θέμα δεν είναι ποια κοινωνική ομάδα δουλεύει στα ξενοδοχεία, αλλά υπό ποιες συνθήκες. Εμείς έχουμε μεριμνήσει ώστε να εργάζονται υπό τις καλύτερες συνθήκες, Αναρωτιέμαι, στον Δήμο παλαιότερα είχαν κινηθεί ανάλογα; Τους παρείχαν τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής; Δεν νομίζω.»