Δασικοί χάρτες: Aπαιτείται μεγάλη προσοχή για να μην χαθούν περιουσίες
Τρ 9/03/2021
«Το ζήτημα των δασικών χαρτών δεν είναι αυτοδιοικητικό, είναι κεντρικό, νομικό και νομοθετικό ζήτημα και αφορά περισσότερο τους τοπικούς Βουλευτές και λιγότερο την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η όλη διαδικασία της ανάρτησης των δασικών χαρτών, συνδέει τον πολίτη απευθείας με την κεντρική διοίκηση χωρίς να εμπλέκεται η Αυτοδιοίκηση. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει την υποχρέωση να καθορίσει τις χρήσεις γης, πρωτίστως με τους δασικούς χάρτες και δευτερευόντως με το Κτηματολόγιο.
Με την δημοσίευση των δασικών χαρτών καθορίζονται οι δασικές περιοχές βάση της πιο πρόσφατης αεροφωτογράφισης. Εδώ είναι που προκύπτουν ζητήματα για τους πολίτες, ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει πράξεις αποχαρακτηρισμού της ιδιοκτησίας τους. Όταν μια περιουσία χαρακτηρίζεται ως δασική, αποκλείεται οποιαδήποτε μορφή χρήσης της και αξιοποίησής της από τον ιδιοκτήτη της. Μπορεί μεν να την πουλήσει, αλλά για κάθε κίνηση που θα θέλει να κάνει, επί αυτής θα πρέπει να λάβει την άδεια της Διεύθυνσης Δασών. Αν καεί αυτή η έκταση τότε αυτομάτως θα κηρυχτεί ως αναδασωτέα, που σημαίνει περαιτέρω δεσμεύσεις για τον ιδιοκτήτη. Ακριβώς επειδή αυτή η έκταση δεν μπορεί να αξιοποιηθεί φορολογείται αναλόγως.
Μέχρι την κατάρτιση του οριστικού δασικού χάρτη, όλες οι πράξεις αποχαρακτηρισμού δίδονταν υπό τον όρο του προσωρινού και είναι γεγονός ότι με την δημοσίευση των δασικών χαρτών καταγράφονται πολλά προβλήματα ακόμα και σε εκτάσεις που στο παρελθόν είχαν αποχαρακτηριστεί.
Αν κάποιος πολίτης έχει ένα ακίνητο που έχει χαρακτηριστεί ως δασική έκταση, ξεχαστεί ο ίδιος και δεν κάνει τίποτα για αυτό, αν δεν υποβάλλει μια αίτηση διόρθωσης, ή μια αντίρρηση, τότε μετά από ένα χρονικό διάστημα, θα χαρακτηριστεί οριστικά η περιουσία του ως δασική έκταση.
Ο πολίτης θα πρέπει μέσα σε 105 ημέρες από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, προθεσμία που τυπικά λήγει στις 13 Μαΐου, να υποβάλλει μια αίτηση διόρθωσης ή μια αντίρρηση ηλεκτρονικά προς την Διεύθυνση Δασών. Μετά την υποβολή, μέσα σε 45 ημέρες από την υποβολή της αίτησης μπορεί η Διεύθυνση Δασών να αναθεωρήσει τον δασικό χάρτη, εφόσον διαπιστωθεί ότι πράγματι υπήρξε λάθος. Η λεγόμενη αντίρρηση αποστέλλεται στην αρμόδια τριμελή επιτροπή αντιρρήσεων, η οποία εξετάζει τα αιτήματα μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών με χρονική παράταση δύο μηνών. Όλες βέβαια αυτές οι ημερομηνίες και προθεσμίες είναι ενδεικτικές. Αναλόγως η επιτροπή μπορεί να δεχτεί ή να απορρίψει την αντίρρηση. Αν απορριφθεί η αντίρρηση, μπορεί μετά ο πολίτης να υποβάλει αίτημα ακύρωσης της απόφασης της επιτροπής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Είναι πολυσύνθετο το όλο πλέγμα των δασικών χαρτών και απαιτείται από τους πολίτες μεγάλη προσοχή στους φακέλους και τα δικαιολογητικά που θα συλλέξουν για να εξεταστεί η υπόθεσή τους.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: