Δεκάδες χωματερές, κάδοι ξεχειλισμένοι, χόρτα άκοπα – Η Δημοτική Αρχή έχει αποτύχει – Αφαλάτωση για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα
Τε 28/05/2025

«Η τροποποίηση του προϋπολογισμού του Δήμου είναι ένα σοβαρό θέμα και ακόμα σοβαρότερο είναι οι ανακοινώσεις που έκανε ο Δήμαρχος για την πεζοδρόμηση. Είναι ένας αντι-αναπτυξιακός προϋπολογισμός. Γίνονται μεταφορές χρημάτων δύο και τρεις φορές στους ίδιους κωδικούς. Κάποια χρήματα τα είχαμε πέρυσι σε κάποιον κωδικό, τα μεταφέραμε σε άλλον και τώρα ξαναμπήκανε στον ίδιο, χωρίς να γίνεται έργο, χωρίς να υπάρχει αναπτυξιακός χαρακτήρας. Απλά εξυπηρετεί κάποιες συγκεκριμένες ομάδες και κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα. Όλα γίνονται στο πόδι.
Έχουν επιστραφεί από την Αποκεντρωμένη, επανειλημμένως οι προϋπολογισμοί και οι τροποποιήσεις τους. Γι’ αυτό και εμείς δεν τους ψηφίζουμε, γιατί δεν είναι σωστές οι διαδικασίες. Είναι καθαρά ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Δήμου και πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να σοβαρευτούν και να γίνουν πιο αντικειμενικοί και πιο σωστοί και να ιεραρχηθούν τα προβλήματα. Το σοβαρότερο απ’ όλα είναι η ιεράρχηση των προβλημάτων.
Ο Δήμαρχος στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε κάποιες ανακοινώσεις, ζητήσαμε τον λόγο να τοποθετηθούμε, να πούμε την άποψή μας και να είστε σίγουροι ότι έχουμε άποψη και προσπαθούμε να βοηθήσουμε σε οποιαδήποτε κατεύθυνση και το έχουμε αποδείξει. Δυστυχώς δεν μας δόθηκε ο λόγος.
Σχετικά με την πεζοδρόμηση η Δημοτική Αρχή έχει καθυστερήσει πάρα πολύ, θα έπρεπε να έχει κάνει όλα τα συνοδά έργα, να έχει προβλέψει, όπως είναι η καταγραφή των μόνιμων κατοίκων, όπως είναι τα πάρκινγκ, όπως είναι τα μίνι μπας, όπως είναι οι αναδυόμενες μπάρες. Πρώτα φτιάχνεις αυτά τα πράγματα και είχανε το περιθώριο χρόνου να τα κάνουν και μετά κλείνεις την Αλεξάνδρου Ρώμα, την 21η Μαΐου και τους παράδρομους. Δεν λέμε να μην γίνει η πεζοδρόμηση, αλλά ίσως χρειαζόταν μια πιο εμπεριστατωμένη μελέτη, να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, πιθανόν να χρειάζεται να αλλάξει και η φορά κάποιων δρόμων.
Με έχουν πάρει τουλάχιστον 30-40 άνθρωποι, μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής και μου λένε «τι θα κάνω τώρα;». Ο ίδιος ο Δήμος και ο Δήμαρχος δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν οι δημότες, θα το σκεφτούνε. Δεν γίνεται όμως έτσι. Ξέρει ο Δήμαρχος πόσοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής που πεζοδρομεί; Είναι 200 ή είναι 2.200; Δεν έχει υπάρξει μια μικρή μελέτη, μια καταγραφή για να ξέρουμε. Ξεκινήσανε ανάποδα, από την ουρά και όχι από την αρχή.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να γίνεται διάλογος, να ενημερώνονται οι πολίτες που το παρακολουθούν, πρέπει να υπάρχουν τοποθετήσεις, πρέπει να γίνονται προτάσεις. Αλίμονο αν απαγορεύσουμε τον διάλογο. Η νομοθεσία έχει βάλει κάποιους περιορισμούς, δεν συμφωνούμε με τη κυβέρνηση, κακώς θέσπισε τέτοιες διαδικασίες, αλλά από εκεί και πέρα, πάρα πολλά Δημοτικά Συμβούλια, πάρα πολλοί δήμοι στην Ελλάδα, έχουν κάνει έναν εσωτερικό κανονισμό με κάποιους όρους για να γίνεται ένας διάλογος έστω και ολιγόλεπτος. Δεχόμαστε καθημερινά δεκάδες μηνύματα από συμπολίτες μας που θέλουν να μεταφέρουν τα προβλήματα τους προς τη Δημοτική Αρχή.
Ο Δήμαρχος βέβαια ισχυρίζεται, το ίδιο ισχυριζόταν και ο προηγούμενος Δήμαρχος, ότι το γραφείο του είναι ανοιχτό μέρα νύχτα. Δεν είναι όμως έτσι, δεν είναι υποχρεωμένος ο κάθε πολίτης να επισκέπτεται τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο και να ξεκινάει μια διαδικασία παζαρέματος. Υπάρχει το Δημοτικό Συμβούλιο, εκεί μέσα πρέπει και μπορούν να ακούγονται τα πάντα.
Σε ό,τι αφορά την ΔΕΥΑΖ τέθηκε το θέμα με την αφαλάτωση. Αυτή είναι η εσχάτη των λύσεων. Βεβαίως ο Πρόεδρος κ. Τουρκάκης από τη μελέτη που έχω παραδώσει στη ΔΕΥΑΖ και στον ίδιο, η οποία αναφέρεται σε λύσεις στο πρόβλημα του νερού, σε διάφορες λύσεις, αναφέρεται και σε μία από αυτές που είναι και η αφαλάτωση. Δεν αναφέρεται όμως ότι στη Ζάκυνθο χρειάζεται αφαλάτωση, έχει προτάσεις στο πως μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της Ζάκυνθου. Η μελέτη μιλάει για λιμενοδεξαμενές, μιλάει για αφαλάτωση, για άλλες μορφές λύσεων που είναι γενικά για όλη την Ελλάδα ή για όλο το κόσμο, μιλάει όμως και για το ποιες είναι οι λύσεις για τη Ζάκυνθο.
Το βασικότερο και ουσιαστικότερο πρόβλημα δεν είναι η εξεύρεση νερού, στη Ζάκυνθο έχουμε πάρα πολύ νερό. Είναι οι βλάβες του δικτύου. Γνωρίζουμε ότι αντλεί περίπου 9 εκατομμύρια κυβικά νερό ετησίως, το οποίο το πληρώνουμε σε μηχανήματα άντλησης και σε ενέργεια και από τα 9 εκατομμύρια τα 3,5 φτάνουν στην κατανάλωση, το 1/3 περίπου. Το υπόλοιπο χάνεται. Αν επισκευάσουμε το δίκτυό μας θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα και επισκευάζοντας το δίκτυο και κάνοντας καινούριο δίκτυο σε δημόσιους χώρους, δεν είναι εύκολο κάποιος να κάνει παρέμβαση για να συνδέσει μια παροχή παράνομα. Οπότε λύνεις το πρόβλημά σου και τα 3,5 εκατομμύρια κυβικά νερό που δίνουμε σαν ΔΕΥΑΖ στους καταναλωτές θα γίνουν 5 και 6 εκατομμύρια κυβικά και καλύπτουμε και αυτό που καλύπτουν οι υδροφόρες, γίνεται και μια τεράστια αύξηση στα έσοδα της ΔΕΥΑΖ.
Δεν λύνεται το πρόβλημα της υδροδότησης αν δεν υπάρχει μόνιμη ροή νερού, είναι βασική προϋπόθεση. Για όλα αυτά δεν απαιτούνται και τόσα πολλά χρήματα. Θα πω ένα παράδειγμα, η πόλη της Ζακύνθου από την Μπόχαλη έχει έναν καινούριο αγωγό που στοίχησε 750 χιλιάδες ευρώ, συν 500 χιλιάδες. Θα μπορούσε να υδροδοτηθεί και με έναν δίδυμο αγωγό Φ 120 χωρίς κανένα πρόβλημα.
Ένας Πρόεδρος ενός μεγάλου χωριού, δεν θα πω το όνομά του, είπε ότι θα κάνει ένα έργο στο χωριό του με νέους αγωγούς Φ 200 για να εξυπηρετήσει 800 κατοίκους. Ένας τέτοιος αγωγός μπορεί να εξυπηρετήσει μια πόλη 7-8 χιλιάδων κατοίκων. Δεν χρειάζεται διασπάθιση δημοσίου χρήματος.
Δεν υπάρχει δίκτυο στα ορεινά, άρα πού θα πάει το νερό της αφαλάτωσης; Θα το κουβαλάμε με βυτία; Tο πρώτο που θα πρέπει να γίνει στα ορεινά είναι να ξεκινήσει ένα δίκτυο, να γίνουν ίσως κάποιες γεωτρήσεις. Στα Πηγαδάκια είναι μια γεώτρηση που κάθεται εδώ και δύο χρόνια, δεν θα μπορούσε να δώσει στα ορεινά νερό; Δεν θα μπορούσε να γίνουν και άλλες γεωτρήσεις όπως σωστά είπε ο Πρόεδρος, ότι στο Κοιλιωμένο μπορεί να βρεθεί νερό; Θα έπρεπε να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε το δίκτυο και μετά να δούμε ως έσχατη λύση την αφαλάτωση, όμως η Δημοτική Αρχή για δικούς της λόγους και ο νοώ νοείτο, θέλει ντε και καλά να κάνει αφαλάτωση στο νησί. Θα μας βρουν κάθετα αντίθετους.
Η Δημοτική Αρχή έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα, οι κάδοι πίσω από το δημοτικό θέατρο είναι ξεχειλισμένοι με σκουπίδια, απαράδεκτα πράγματα, η ευθύνη είναι 100% της Δημοτικής Αρχής. Πρέπει να σταματήσουν να λένε ότι φταίει η προηγούμενη και προ-προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Μετά από 1,5 χρόνο έπρεπε να έχουν ξεκινήσει ένα πρόγραμμα σε ότι αφορά την αποκομιδή και την καθαριότητα. Όμως όλα γίνονται στο πόδι. Εκείνο που κάνουν καλά, είναι να βγάζουν φωτογραφίες επειδή καθαρίσθηκε ένας δρόμος. Υπάρχουν άλλοι 999 δρόμοι, χωριά και παράδρομοι στη Ζάκυνθο που είναι μέσα στα χόρτα και μέσα στη βρόμα, υπάρχουν δεκάδες χωματερές, όποια κατεύθυνση και να κάνετε υπάρχουν σκουπίδια.»