Δεν αρκούν τρεις εβδομάδες καραντίνας για να δούμε ικανοποιητικά αποτελέσματα
Τε 11/11/2020
«Με πάνω από 40 νεκρούς την ημέρα, με τόσους πολλούς νοσηλευόμενους και με τόσους διασωληνομένους, δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την εξέλιξη της πανδημίας. Θεωρώ ότι θα έρθουν τα χειρότερα μέχρι να έρθουν τα καλύτερα και θα πρέπει να προσέξουμε όλοι μας πάρα πολύ.
Η νέα καραντίνα προέκυψε επειδή το εθνικό σύστημα υγείας πήγαινε να τιναχθεί στον αέρα. Αν συνεχιστεί αυτό το αυξητικό κύμα του κορωναϊού, θα δυσκολευτεί να ανταπεξέλθει το ΕΣΥ. Προφανώς θα έπρεπε να είχαν γίνει περισσότερα βήματα για την αύξηση των ΜΕΘ και σίγουρα θα έπρεπε η πολιτεία να είχε λάβει μέτρα νωρίτερα.
Θεωρώ ότι δεν αρκεί το χρονικό διάστημα των τριών εβδομάδων καραντίνας για να δούμε ικανοποιητικά αποτελέσματα, και δεν νομίζω ότι το lockdown θα τελειώσει στις 30 Νοεμβρίου. Ίσως μετά, για την περίοδο των εορτών, πάμε σε ένα μοντέλο τοπικών lockdown.
Η παρασκευή εμβολίων σε αυτού του τύπου τους ιούς, όπως είναι ο κορωναϊός, είναι πάρα πολύ δύσκολη. Όταν κυκλοφορήσει το εμβόλιο στην αγορά θα είναι ασφαλές.
Η χώρα μας όντως τα πήγε πολύ καλύτερα επιδημιολογικά σε σχέση με άλλες χώρες με τον ίδιο πληθυσμό στο πρώτο κύμα της πανδημίας και αυτό οφείλεται στο ότι το κράτος πήρε γρήγορα τα πρώτα μέτρα και επέβαλε την καραντίνα περιορίζοντας έτσι την εξάπλωση της τον περασμένο Μάρτιο. Συνέβαλε επίσης το ότι ο κόσμος ήταν συνειδητοποιημένος και εφάρμοσε τα μέτρα, ενώ μας βοήθησαν και οι καιρικές συνθήκες.
Στη Ζάκυνθο σε ότι αφορά τον κορωναϊό είμαστε σε ένα ανέλπιστα καλό επίπεδο, παρουσιάζουμε μια εξαιρετική εικόνα σε σχέση με άλλες περιοχές. Από ότι φάνηκε δεν είχαμε και ιδιαίτερα προβλήματα με τους τουρίστες, ενώ λειτούργησαν και απέδωσαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα ξενοδοχεία.
Τώρα όμως με τη νέα καραντίνα, επέστρεψαν πολλοί φοιτητές στο νησί, από περιοχές που φέρουν μεγάλο ιικό φορτίο και επειδή είναι νέοι σε ηλικία άνθρωποι και ασυμπτωματικοί, υπάρχει κίνδυνος να φέρουν και να διασπείρουν τον ιό χωρίς καν να το γνωρίζουν. Ο κίνδυνος της διασποράς εγκυμονεί, και για αυτό το λόγο, θα παρακαλούσα αυτούς τους νεαρούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επαφές τους, ακόμα και στο οικογενειακό τους περιβάλλον και ιδιαίτερα να μην έρχονται σε επαφή χωρίς μέτρα προφύλαξης με ηλικιωμένους και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Στα ιδιωτικά ιατρεία τηρούμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Δεχόμαστε ασθενείς αυστηρά κατόπιν ραντεβού, ενώ στα εμπύρετα περιστατικά, καλό θα ήταν να έχει προηγηθεί και ένα rapid test μετά από συνεννόηση με τον γιατρό. Φυσικά όλοι απαραιτήτως πρέπει να φοράνε μάσκα, ο ιατρός, το προσωπικό του ιατρείου, ο ασθενής και οι συνοδοί αυτού.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: