Current track

Title

Artist

Background

Νικήτας Σπίνος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος "Με Αρετή και Τόλμη"Νικήτας Αρετάκης

Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τη διαχείριση των απορριμμάτων στον Λίβα – Η κα Κράτσα δεν βοήθησε όσο θα μπορούσε το Δήμο

Τε 13/09/2023


«Η κλιματική κρίση είναι παντού και το είδαμε στις πρόσφατες καταστροφές στη Κεντρική Ελλάδα. Εμείς πρέπει να προετοιμαζόμαστε συνεχώς και καλύτερα, ώστε ακόμα και αν έχουμε απώλειες κατοικιών, να μην έχουμε απώλειες ανθρωπίνων ζωών. Σε ότι αφορά τις φετινές πυρκαγιές, είχαν αποτέλεσμα τα συντονιστικά που κάναμε, ενώ άμεση ήταν η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όπου χρειάσθηκε. Για τον καθαρισμό των τράφων, έχουμε ήδη κάνει τον προγραμματισμό μας για να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, όπως κάνουμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Θεωρούμε ότι έγιναν πολύ σημαντικά πράγματα αυτή τη τετραετία. Άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας του Δήμου μας. Υπάρχει πλέον ένα πολύ σημαντικό πλεόνασμα της τάξεως των 22 εκατομμυρίων ευρώ. Από τα 22 αυτά εκατομμύρια, τα 12 είναι δεσμευμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών λόγω της δικαστικής εκκρεμότητας με την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και πάλι μένει ένα σοβαρό πλεόνασμα σχεδόν 10 εκατομμυρίων. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει προτείνει να πάρει 5,5 εκατομμύρια ευρώ και να απελευθερωθεί το υπόλοιπο ποσό για τον Δήμο, μια πρόταση που θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον μας, αλλά που δεν ήθελε καν να συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αναλάβαμε ένα βάρος 35 εκατομμυρίων ευρώ στο δημόσιο, αλλά και χρέη πολλών ακόμα εκατομμυρίων προς ιδιώτες που δεν είχαν πληρωθεί τα προηγούμενα χρόνια. Όταν ξεκινήσαμε ως Δημοτική Αρχή υπήρχαν ιδιώτες προμηθευτές, που δεν ήθελαν να συνεργαστούν με τον Δήμο γιατί τον θεωρούσαν αναξιόπιστο. Αυτό έχει αλλάξει, όπως έχει αλλάξει και η διαχείριση των οικονομικών του Δήμου. Μιλάμε για νοικοκύρεμα και όχι τσιγγουνιά.

Έχουμε πλήρη εικόνα των υποχρεώσεών του Δήμου μας. Ξέρουμε που πρέπει να πάμε. Ο Δήμος, από εκεί που ήταν έτοιμος να «κλείσει» τώρα λειτουργεί με αξιοπρέπεια.

Σε ότι αφορά τα σκουπίδια, είχαμε μεγάλη αντίδραση από συγκεκριμένες ομάδες, ακόμα και από Δημοτικούς Συμβούλους, παρότι ψήφισαν ναι, για να κάνουμε τη σύμβαση με τον ιδιώτη που ανέλαβε την αποκομιδή στον Λαγανά. Τα σκουπίδια δεν είναι μια απλή υπόθεση, είναι μια χρόνια νόσος του νησιού.

Προετοιμαστήκαμε για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Επισκευάσαμε τα οχήματα, είδαμε ότι δεν επαρκούσαν και νοικιάσαμε επιπλέον οχήματα από ιδιώτες, ενώ προσλάβαμε και προσωπικό. Κάποια οχήματα επισκευάζονται και άλλα όχι. Όταν έχουμε ακινητοποιημένα εδώ και πολλά χρόνια οχήματα που έχουν σκουριάσει, προφανώς και δεν φτιάχνονται. Δεν υπάρχουν 17 οχήματα ακινητοποιημένα, όσοι τα λένε αυτά το κάνουν κακόβουλα. Υπάρχουν 10 οχήματα για τα απορρίμματα και 2-3 για την ανακύκλωση. Παρόλη τη προσπάθεια που κάναμε, είδαμε τα σκουπίδια να παραμένουν στους δρόμους και έτσι μόνη μας επιλογή ήταν να αποταθούμε σε ιδιώτη. Θεωρούμε ότι τα αποτελέσματα από το έργο του ιδιώτη ήταν πολύ καλά, όταν όμως δούμε τα οικονομικά αποτελέσματα και βάλουμε και το κοινωνικό έργο που οφείλει ο Δήμος να κάνει, συνεκτιμώντας δηλαδή όλα αυτά, θα βγάλουμε το τελικό αποτέλεσμα.

Το νερό είναι βασικότατο αγαθό, θέλουμε πολύ και καλό νερό. Η ΔΕΥΑΖ είναι μια καταχρεωμένη εταιρία, κάτι που μας δυσκολεύει να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Προσπαθήσαμε και αντιμετωπίσαμε τις εκατοντάδες βλάβες που είχαμε στο δίκτυο. Φέραμε στη Ζάκυνθο ειδικούς μηχανικούς, γνωστοποιώντας τα προβλήματα που έχουμε. Μετά από μερικές εβδομάδες μας έφεραν ένα προτεινόμενο πρόγραμμα. Ήδη λειτουργούν 4 γεωτρήσεις και θα γίνουν άλλες τρεις. Πολύ σύντομα, θα έχουμε πόσιμο νερό σε τρία σημεία της πόλης, σε τρεις γειτονιές, μέσω κάποιων μηχανημάτων που θα λάβουμε. Αυτό είναι ήδη σε εξέλιξη. Προγραμματίζουμε να αλλάξουμε χιλιόμετρα αμυαντοσωλήνων. Ήδη πραγματοποιούνται έργα μέσω του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης που εμείς εξασφαλίσαμε. Η αντικατάσταση των αγωγών ύδρευσης στην οδό Φιλικών και στα ορεινά, εντάσσονται στο πρόγραμμα Τρίτσης. Η αντικατάσταση του αγωγού Λούχα-Γύρι είναι δικό μας έργο.

Σε ότι αφορά την αποχέτευση και πάλι μετά από δική μας κλίση ήρθαν ειδικοί και μας έφεραν ένα σχέδιο για ένα νέο αποχετευτικό δίκτυο που θα ξεκινάει από το Κερί και θα φτάνει μέχρι τις Αλυκές. Για να γίνει κάτι χρειάζεται μελέτες και χρόνος. Θα απαιτηθεί μια δεκαετία μέχρι να γίνει αυτό το έργο, αλλά στο ενδιάμεσο διάστημα θα γίνουν δύο compact βιολογικοί.

Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τη διαχείριση των απορριμμάτων που γίνεται στον Λίβα. Έχουμε συσσώρευση σκουπιδιών, με την όποια διαλογή γίνεται. Υπάρχει δημιουργία κυττάρων που όμως αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τον υδροφόρο ορίζοντα. Αυτά που αναφέρω δεν έχουν να κάνουν με την όποια αντιπαράθεση έχουμε με την Περιφέρεια. Είναι η πραγματικότητα. Η άποψή μου είναι πως πρέπει να ξεπεραστούν τα νομικά προβλήματα και τα απορρίμματα που παράγονται στο νησί να καίγονται και αυτό που μένει να χρησιμοποιείται ως καύσιμη ύλη.

Είχαμε την εικόνα ότι για τον χώρο του αεροδρομίου στο παλιό ΚΔΑΥ ευθύνη έχει μόνο η Περιφέρεια. Τελικά έχουμε και εμείς μια ευθύνη του χώρου, σε κάθε περίπτωση όμως όλα αυτά που μεταφέρονται εκεί πρέπει άμεσα να μεταφέρονται και στο Αγρίνιο και αυτό είναι ευθύνη της Περιφέρειας. Δεν έχει κλείσει η οικονομική διαφορά που έχουμε με τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ για την εισφορά που απαιτεί, αλλά έχουμε δώσει πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ.

Με τον κ. Στασινόπουλο έχουμε καλές προσωπικές σχέσεις, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το αν μπορεί να διοικήσει το Δήμο. Θεωρώ ότι δεν έχει αυτό το ειδικό βάρος. Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα σημεία που τα θεωρώ ως αγκάθια. Πήρε ο ίδιος αποζημίωση από τον Ιανό ύψους 16 χιλιάδων ευρώ. Από ηθικής άποψης κακώς πήρε αυτά τα χρήματα. Δεν μπορείς να είσαι ελεγκτής και ταυτόχρονα ελεγχόμενος. Ήταν πολιτικός προϊστάμενος των υπηρεσιών που έκαναν τους ελέγχους. Προσωπικά και εγώ είχα ζημιές από τον Ιανό στη Βολίμα, αλλά δεν διανοήθηκα να ζητήσω αποζημίωση λόγω της θέσης μου στον Δήμο. Εφόσον πήρε αποζημίωση ο κ. Στασινόπουλος, θα έπρεπε να είχε πάρει όλος ο κόσμος στην Αλεξάνδρου Ρώμα και στη Λομβάρδου. Οι Ζακυνθινοί κρίνουν αυστηρά, κρίνουν την ηθική του καθενός μας.

Ο κ. Τσουρουνάκης είναι φίλος μου, όμως λειτουργεί παλαιοκομματικά, με συμπεριφορές γνωστές στη κοινωνία 30 χρόνια πριν. Συμπεριφορές που όχι μόνο δεν φέρνουν αποτέλεσμα στη σημερινή κοινωνία αλλά οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που κάποιοι προσδοκούν.

Από το Αργάσι ξεκίνησε ο τουρισμός στη Ζάκυνθο. Θυμίζω ότι ο Δήμος θα κάνει το έργο της ανάπλασης της παραλίας του Αργασίου. Στο Αργάσι κάναμε παρεμβάσεις και ασφαλτοστρώσεις. Ο ίδιος ο κ. Κοτσώνης είπε στον Δήμαρχο ότι εφόσον γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις και τις αξιολογήσει θετικά, θα είναι κοντά του. Ο καθένας μας κρίνεται και έχει τις δικές του αξίες. Εγώ δεν χρησιμοποιώ φρασεολογία περί κατεβασμένων παντελονιών, αλλά ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται όπως νομίζει.

Δεν έχω εικόνα για τον κ. Κωνσταντίνου, αλλά δυστυχώς για αυτόν είναι σε ένα στενό κομματικό πλαίσιο, στο οποίο υπάρχουν αγκυλώσεις από τις οποίες δεν ξέρω αν μπορεί να απεμπλακεί.

Στις Περιφερειακές εκλογές δεν παίρνουμε θέση απέναντι στη μία ή στην άλλη πλευρά. Πράγματι έχουμε πει ότι η κα Κράτσα δεν βοήθησε όσο θα μπορούσε τον Δήμο, όμως από την άλλη έχουμε και μια άλλη παράμετρο. Έχουμε μια πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση που έχει δώσει επίσημα το χρίσμα στη κα Κράτσα, μια κυβέρνηση που αποδεδειγμένα βοηθά τους ΟΤΑ. Άρα όλα συνυπολογίζονται. Δεν γνωρίζω τον κ. Τρεπεκλή.»


Current track

Title

Artist

Background