Current track

Title

Artist

Background

Χριστίνα Τετράδη
Αντιπρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Δημοτικής Ενότητας Λαγανά

Δεν είμαστε ενάντια στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλά να λειτουργούν με προδιαγραφές, όπως τα ξενοδοχεία

Πα 6/09/2024



  • 20 χιλιάδες οι καταγεγραμμένες κλίνες βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Ζάκυνθο, 40 χιλιάδες οι ξενοδοχειακές
  • 337 τα ξενοδοχεία στο νησί, 140 δύο αστέρων και 100 τριών αστέρων
  • Το all inclusive είναι ένα προϊόν, που αν ο πελάτης δεν το βρει στη Ζάκυνθο θα το αναζητήσει σε άλλη περιοχή
  • Δεν έχουμε θέμα υπερτουρισμού στη Ζάκυνθο, αλλά έλλειμμα υποδομών
  • Πρέπει ο τόπος μας να αποκτήσει στρατηγικό σχεδιασμό για τον τουρισμό

«Δύσκολο και σύνθετο το θέμα με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb). Είναι ανεξέλεγκτο το όλο θέμα, έχει γιγαντωθεί και κινείται σε μια γκρίζα ζώνη, χωρίς ελέγχους και πιστοποιήσεις, χωρίς προδιαγραφές, με μαύρη εργασία και με σοβαρότατες συνέπειες για τη κοινωνία. Δεν βρίσκουν σπίτι αυτοί που έρχονται να εργαστούν, κυρίως στα νησιά. Ολόκληρες περιοχές χάνουν τον χαρακτήρα τους, ειδικά όταν έχουμε φτάσει στο σημείο οι επισκέπτες να είναι περισσότεροι από τους μόνιμους κατοίκους. Προβλήματα ασφάλειας, δημιουργούνται ακόμα και σε μια πολυκατοικία, μεταξύ των ενοίκων, όταν κάποια διαμερίσματα δίνονται ως Airbnb.

Ακούσαμε για πρώτη φορά δια στόματος Πρωθυπουργού ότι θα ληφθούν κάποια μέτρα που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ και περιμένουμε με αγωνία να δούμε ποια θα είναι αυτά τα μέτρα. Υπάρχει η αναγκαιότητα μιας δίκαιης ρύθμισης. Δεν είμαστε ενάντια στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλά να λειτουργούν με κάποιες προδιαγραφές, όπως τα ξενοδοχεία. Με πιστοποιητικά υγείας και πυρασφάλειας, με υγειονομικά πρωτόκολλα. Να λειτουργούν αλλά στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Στη Ζάκυνθο τα τουριστικά μας καταλύματα είναι καλής ποιότητας και πάντα τα ξενοδοχεία, ακόμα και όταν ξεκίνησαν πριν δεκαετίες, λειτουργούσαν με κανόνες του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ. Έτσι ήρθε η ανάπτυξη στο νησί.

Τα Airbnb μαζί με τις βίλες στη Ζάκυνθο, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, είναι περίπου 20 χιλιάδες κλίνες, όταν στα ξενοδοχεία οι κλίνες είναι 40 χιλιάδες. Την τελευταία πενταετία σε όλη την Ελλάδα οι κλίνες βραχυχρόνιας μίσθωσης, αυξήθηκαν σε ποσοστό 100%, όταν οι αντίστοιχες στα ξενοδοχεία είναι στο 3,5%. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στη Ζάκυνθο.

Το all inclusive δεν έχει καμιά σχέση με τα Airbnb. Το all inclusive είναι ένα προϊόν, μια υπηρεσία που προσφέρεται στην αγορά, την οποία ο πελάτης αν δεν τη βρει στη Ζάκυνθο θα τη βρει κάπου αλλού, σε μια άλλη περιοχή. Η Ζάκυνθος επίσημα, έχει καταγεγραμμένα 337 ξενοδοχεία, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι δύο και τριών αστέρων. 140 ξενοδοχεία είναι δύο αστέρων και 100 τριών αστέρων. Άρα στη Ζάκυνθο θέλουμε την αναβάθμιση των ξενοδοχείων σε τεσσάρων και πέντε αστέρων ή και την ανέγερση νέων ξενοδοχείων τεσσάρων και πέντε αστέρων.

Σαφώς και πρέπει να υπάρχει ένα χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, αλλά εμείς θέλουμε αυτό το χωροταξικό του τουρισμού να συνεργάζεται με τα τοπικά χωροταξικά τα οποία πρέπει να προχωρήσουν. Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να μπουν σε μια συζήτηση με ορθές βάσεις. Για παράδειγμα, η Δημοτική Ενότητα Λαγανά που χαρακτηρίζεται ως υπεραναπτυγμένη περιοχή ελέγχου, δεν έχει την ίδια ανάπτυξη στο σύνολό της. Η κατάσταση στον Λαγανά, στο Κερί, στον Αγαλά που ανήκουν στην ίδια Δημοτική Ενότητα διαφέρει σημαντικά.

Πρέπει να προωθήσουμε ακόμα περισσότερο τη βιώσιμη ανάπτυξη, η προσπάθεια ξεκινά από τη γνώση για το τι πραγματικά θέλουμε για τον τόπο μας. Πολύ σωστά έγιναν υπό ομάδες στην Τουριστική Επιτροπή του Δήμου. Μέσω αυτών των ομάδων θεωρώ ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Μελέτες υπάρχουν και είναι πολλές, αλλά ξέρουμε το προϊόν της Ζακύνθου. Είναι θετικό να επικαιροποιηθεί μια μελέτη για τον τουρισμό της Ζακύνθου, όμως εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε, πρέπει να προχωρήσουμε και να θέσουμε τον στρατηγικό μας σχεδιασμό.

Δεν έχουμε θέμα υπέρ τουρισμού στη Ζάκυνθο και δεν θεωρώ ότι ο τουρισμός είναι το πρόβλημα στο νησί. Χρειαζόμαστε καλύτερες υποδομές. Πράγματι στο νησί δεν έχουμε νερό το καλοκαίρι, αλλά αυτό δεν οφείλεται στον τουρισμό, δεν έχουμε νερό ούτε τον χειμώνα γιατί υπάρχει πρόβλημα στα δίκτυα υδροδότησης. Εκεί πρέπει να δράσουμε, στις υποδομές.»


Current track

Title

Artist

Background
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Pinterest
Share on Linkedin
Send by Whatsapp