Current track

Title

Artist

Background

Διονύσιος Ακτύπης
Βουλευτής Ζακύνθου

Δεν εκβιάζομαι από τίποτα και από κανέναν

Πα 19/06/2020



«Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, που αφορά την αγοραπωλησία στην ορεινή Ζάκυνθο με ικανοποιεί γιατί μέσα από αυτό εξασφαλίζονται οι ιδιοκτησίες. Προσωπικά, ήμουν ανέκαθεν επιφυλακτικός ως προς την υπόθεση αυτή και πάντα έλεγα ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επίμαχης έκτασης θα κριθεί στα δικαστήρια. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι είμαστε υπέρ των επενδύσεων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να υπερβούμε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της δικαιοσύνης. Ας γίνει η επένδυση στα ορεινά, αλλά μόνο στην έκταση που αποδεδειγμένα ανήκει στον πωλητή, όχι σε καταπατημένες εκτάσεις.
Για την συγκεκριμένη επένδυση, δεν είμασταν εμείς αυτοί που λειτουργούσαμε εξωθεσμικά. Άλλοι ήταν αυτοί που έκαναν νύχτα δουλειές κάτω από το τραπέζι, άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ, που προωθούσαν την αγοραπωλησία.

Το Ναυάγιο μας απασχολεί έντονα. Είναι ένας εμβληματικός χώρος που πρέπει να είναι και επισκέψιμος, τόσο από την θάλασσα, όσο και από την στεριά. Για να γίνει επισκέψιμος ο χώρος θα πρέπει να υπάρχει δρόμος διαφυγής για τον κόσμο. Θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των επισκεπτών. Υπάρχουν δύο προτάσεις για δρόμο διαφυγής, τις οποίες αξιολογούν η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Πολιτική Προστασία ενώ παράλληλα εξετάζουμε και το θέμα της διαπλάτυνσης του υπάρχοντος δρόμου που οδηγεί στο Ναυάγιο.
Με τον νόμο 4662, που ψηφίσαμε πρόσφατα στην βουλή και αφορά την Πολιτική Προστασία, και συγκεκριμένα με το άρθρο 42 προβλέπεται ότι σε περίπτωση που ένα έργο ή εργασία, έχει χαρακτηριστεί ως κατεπείγον και άμεσης υλοποίησης, η εκτέλεσή του ακολουθεί σύντομες διαδικασίες, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης. Με αυτόν το νόμο, για λόγους ασφάλειας και άμεσης ανάγκης, μπορεί να γίνει άμεσα από την Πολιτική Προστασία ένας δασικός δρόμος διαφυγής στο Ναυάγιο. Είμαι σε επικοινωνία για το θέμα αυτό, με το Δασαρχείο, την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας.

Την τελευταία εβδομάδα είχα κύκλο συναντήσεών για την προώθηση του Master Plan του Λιμένα Ζακύνθου και συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Ζακύνθου κ. Α. Πλέσσα συναντήθηκα με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Πλακιωτάκη, καθώς και με τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου, Χριστιάννα Καλογήρου και Ευάγγελο Κυριαζόπουλο αλλά και με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών κύριο Γεώργιο Καραγιάννη.

Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Α. Πλέσσα, προωθούμε το μεγάλο ζήτημα του master plan του λιμανιού. Το λάθος στην συγκεκριμένη υπόθεση ξεκινά από την θέση της προβλήτας των κρουαζιερόπλοιων. Το είπα και στην μελετήτρια του έργου κα Φράγκου, ότι ίσως από αυτήν ξεκίνησε το πρόβλημα. Έδωσε τρεις εναλλακτικές θέσεις για την προβλήτα και είχε προκρίνει μία εξ αυτών. Το λάθος ήταν ότι δεν απέκλεισε τις άλλες δύο θέσεις. Ενώ η αρχική άποψη της ΕΣΑΛ ήταν να γίνει η προβλήτα στον μόλο του Αγίου Νικολάου, άλλαξε όταν το ΚΑΣ και το Υπουργείο Πολιτισμού έθεσαν βέτο για την θέση αυτή, προκρίνοντας την εναλλακτική. Αυτό για το οποίο κατηγορώ όσους διαχειρίστηκαν αυτό το θέμα στο παρελθόν είναι ότι δεν έκαναν ένσταση για αυτό από το 2017. Τώρα καλούμαστε να δώσουμε λύση. Αν γίνει η προβλήτα στον μόλο του Αγίου Διονυσίου, που θα πάνε τα πούλμαν; Που θα γίνει το πάρκινγκ όταν ένα μεγάλο τμήμα εκεί, ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Θα περπατά ο κόσμος δύο χιλιόμετρα μέχρι να πάει στο κέντρο της πόλης; Πως θα αντιμετωπιστεί το μποτιλιάρισμα στην περιοχή; Για να μπορέσεις να έχεις προβλήτα για τα κρουαζιερόπλοια στον μόλο του Αγίου Διονυσίου, θα πρέπει να αλλάξεις όλη την μορφολογία του λιμανιού. Να γίνει εκβάθυνση στο λιμάνι και να μπει ένας μεγάλος κυματοθραύστης 75 μέτρων μπροστά από το λιμάνι. Μιλάμε για έργα φαραωνικά που φτάνουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Τόσο βέβαια θα στοιχίσει το όλο έργο, ακόμα και αν γίνει η προβλήτα στον μόλο του Αγίου Νικολάου, όμως αν πάμε εκεί, το έργο θα μπορέσει να υλοποιηθεί σταδιακά, σε φάσεις κάτι που δεν γίνεται στην περίπτωση που η προβλήτα γίνει στον μόλο του Αγίου Διονυσίου. Στον Άγιο Νικόλαο θα μπορούσαμε άμεσα να φτιάχναμε την προβλήτα, με ένα κόστος περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ και μετά να προχωρούσαμε τμηματικά στην υλοποίηση του όλου έργου.
Δεν λέω ότι η προβλήτα στον μόλο του Αγίου Νικολάου είναι η άριστη θέση, έχει και αυτή τα προβλήματά της, αλλά είναι η καλύτερη από τις προτεινόμενες. Με το πάρκινγκ που θα γίνει στην περιοχή του μόλου του Αγίου Νικολάου, θα αναπνεύσει όλη η πόλη.

Αν δεν υπάρξει κοινή γραμμή από τους φορείς που εκπροσωπούν την κοινωνία, για να αλλάξουμε την θέση της προβλήτας,  δύσκολα θα γίνει κάτι. Θα πρέπει με την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας να πιέσουμε τα Υπουργεία για να προχωρήσει το έργο, ώστε άμεσα, μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, να έχουμε προβλήτα για τα κρουαζιερόπλοια. Ένα δίμηνο έχουμε ακόμα ως χρονικό περιθώριο για να το δούμε όλο αυτό, να συνταχθεί ένας φάκελος από την Λιμενική Επιτροπή και να προχωρήσουμε.
Αν πάμε για προβλήτα στον μόλο του Αγίου Διονυσίου, το έργο δεν θα γίνει ούτε στα επόμενα 20 χρόνια. Υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα 2 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών για τα λιμενικά έργα.

Μέχρι το τέλος του μήνα θα εγκατασταθεί στη Ζάκυνθο ο ανάδοχος εργολάβος του έργου της αποκατάστασης του λιμανιού.

Πάντα έλεγα, και το ξαναλέω, ότι το Νοσοκομείο Ζακύνθου θα πρέπει να μείνει έξω από πολιτικές σκοπιμότητες και παρεμβάσεις. Να μην το χρησιμοποιούν κάποιοι, που έχουν προβλήματα. Άκουσα τον Πρόεδρο των εργαζομένων κ. Τσώλα, να μιλά για επίπληξη που όπως είπε δέχτηκε επειδή οι εργαζόμενοι έφεραν ένα πανό με τα αιτήματά τους, μπροστά στον Υφυπουργό Υγείας που είχε έρθει για τα εγκαίνια της ΜΕΘ. Δεν ήταν επίπληξη, ήταν ένα μπράβο από εμένα που το έκαναν, γιατί σήμερα υπάρχει δημοκρατία στο Νοσοκομείο, ενώ την εποχή του κ. Πολάκη όταν κάποιοι διαμαρτυρόμασταν για τα κακώς κείμενα, κάποιοι άλλοι κρυβόντουσαν γιατί φοβόντουσαν.

Αποκαταστήσαμε την δημοκρατία στο Νοσοκομείο. Κανείς δεν φοβάται να βγει δημόσια να μιλήσει. Όποιος στο παρελθόν μίλαγε, είχε πρόβλημα μετά. Είναι κρίμα κάποιοι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου να απαξιώνουν την προσπάθειά μας.

Στις 9 Δεκεμβρίου 2019, ο συνάδερφος γιατρός κ. Ν. Ποταμίτης, Πρόεδρος του Συλλόγου των Νοσοκομειακών Ιατρών, μου έστειλε ένα 8σέλιδο έγγραφο με αιτήματα. Ζήταγε τότε την πρόσληψη ενός ορθοπεδικού και ένα ακτινολογικό μηχάνημα. Ακούω τώρα να λέει ότι δεν έχω κάνει τίποτα, ότι έλεγα ότι θα κάνω αλλά δεν τα έκανα. Του απαντώ, ότι έχει έρθει ένας ορθοπεδικός στην κλινική και ότι φέραμε ένα σύγχρονο ακτινολογικό μηχάνημα για το χειρουργείο, που είναι δωρεά του κ. Μαρτίνου.

Πότε είχε στο παρελθόν το Νοσοκομείο την ενίσχυση προσωπικού με 91 άτομα; Εκκρεμεί ακόμα η πρόσληψη 47 ατόμων γιατί είχαν καταθέσει με λάθη τα χαρτιά τους. Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα στην πλατφόρμα υποβολής αλλά σύντομα θα ανοίξει και πάλι, για να ξανακάνουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι την διαδικασία διορθώνοντας λάθη και παραλείψεις.

Έξι άτομα μπήκαν στο αιματολογικό τμήμα, στο οποίο υπηρετεί και ο κ. Τσώλας. Επίσης, 17 άτομα μπήκαν ως διοικητικό προσωπικό. Δεν έχουμε καρέκλες να τους βάλουμε.
Μέχρι σήμερα δεν έχει φύγει κάποιος γιατρός από το Νοσοκομείο.
Άρα προς τι όλη αυτή η συζήτηση; Δεν έχει κανείς ακούσει για τον κ. Παπακωνσταντίνου που είναι διευθυντής στην Παθολογική Κλινική; Ανύπαρκτος είναι; Γιατί δεν τον αναφέρουν οι συνδικαλιστές που όλο διαμαρτύρονται. Με δική μας παρέμβαση τον φέραμε στην οργανική του θέση στη Ζάκυνθο. Βρήκαμε την Παθολογική Κλινική με 4 γιατρούς, πήραμε τον κ. Αγαλιώτη από εκεί και τον πήγαμε στην ΜΕΘ γιατί είναι εντατικολόγος, και φέραμε άλλους 2 παθολόγους. Αυτή την στιγμή, η Παθολογική Κλινική έχει 5 γιατρούς.
Φυσικά εξετάζουμε και διορθωτικές κινήσεις. Απασχολεί τους συνδικαλιστές, το ότι η μονάδα τεχνητού νεφρού θα μείνει χωρίς επικεφαλής γιατί σε έναν μήνα παίρνει σύνταξη η κα Κατσαρού; Εμάς μας απασχολεί. Βρήκαμε λοιπόν έναν γενικό γιατρό, που θα πάει στη μονάδα αυτή, ενώ θα αλλάξουμε και όλα τα μηχανήματα της μονάδας τεχνητού νεφρού.
Αυξήσαμε κατά ενάμιση εκατομμύριο ευρώ τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου.

Επειδή ψάχνουν από την Κουμουνδούρου τον εντατικολόγο κ. Λογοθέτη, τους λέω ότι τον Σεπτέμβριο θα στενοχωρηθούν. Θα εγκατασταθεί στη Ζάκυνθο και στο Νοσοκομείο μας μόνιμα. Σύντομα επίσης το Νοσοκομείο θα έχει καρδιολόγο και ενδοκρινολόγο. Θα έρθει ένας ακόμα χειρουργός και άλλος ένας εντατικολόγος.

Όντως, μετά την αποχώρηση του κ. Βίτσου το Νοσοκομείο έχει μείνει χωρίς νευρολόγο. Μας απασχολεί αυτό και θα το εξετάσουμε, όπως και το θέμα του οφθαλμίατρου.

Οι γιατροί που λένε ότι έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους και καθυστερεί ο διορισμός τους, να πάνε στον διοικητή του Νοσοκομείου κ. Ραγκούση για να διοριστούν άμεσα σε θέση επικουρικού, μέχρι τον μόνιμο διορισμό τους.

Πράγματι, εκμεταλλευτήκαμε την πανδημία του κορωνοϊού για να ενισχύσουμε το Νοσοκομείο και δεν είναι κακό αυτό. Στενοχωριέμαι όμως, διότι παρότι κάνουμε τις ενέργειες που πρέπει και που κάποιοι συνάδελφοι μας ζητούν, παρόλα αυτά μας κατακρίνουν άδικα.

Είναι δυνατόν να έχουμε κάνει τόσα πολλά για το Νοσοκομείο και κάποιοι να μην αναγνωρίζουν τίποτα; Είναι δυνατόν να απαξιώνεται το έργο μου και να στέκονται στην παραίτηση ενός γιατρού, ο οποίος είχε γνωστοποιήσει εδώ και τρία χρόνια την πρόθεση του να ιδιωτεύσει;

Το μηχάνημα για το άμεσο τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, θα είναι σύντομα, μέχρι τα τέλη του μήνα, στο Νοσοκομείο. Σε 40 λεπτά θα έχουμε αποτέλεσμα από αυτό το μηχάνημα. Επίσης το Υπουργείο Υγείας θα δώσει σε όλες τις νησιωτικές περιοχές μηχάνημα μοριακής ανάλυσης κορωνοϊού, οπότε θα αποχτήσουμε και 2ο μηχάνημα.

Καλώ όλους τους συνδικαλιστές εδώ, στο ραδιόφωνο, σε έναν δημόσιο διάλογο, να τα πούμε όλα. Να μιλήσουμε για αδικαιολόγητες άδειες, για αποσπάσεις, για ρουσφέτια, για αδήλωτη εργασία μέσα στο Νοσοκομείο, για όλα. Δεν εκβιάζομαι από τίποτα και από κανέναν. Κανείς δεν αγαπά πιο πολύ αυτόν τον χώρο από εμένα. Είναι το σπίτι μου το Νοσοκομείο και εκεί θα επιστρέψω όταν ολοκληρώσω την πορεία μου ως Βουλευτής. Θα λυθεί το υγειονομικό πρόβλημα του νησιού ο κόσμος να χαλάσει.

Είναι λίγα αυτά που έχουμε κάνει για την ασφάλεια του νησιού; Είναι λίγο το ότι προσλάβαμε 55 εποχικούς πυροσβέστες; Ότι στην Ανδραβίδα υπάρχουν σε ετοιμότητα για εμάς δύο Καναντέρ, τα οποία θα επεμβαίνουν άμεσα όπου χρειαστεί; Είναι λίγο ότι υπάρχει σε ετοιμότητα στον Άραξο, πεζοπόρο τμήμα; Όπως αποδεικνύεται και από την άμεση επέμβαση στις πρόσφατες πυρκαγιές η Π.Υ. Ζακύνθου είναι επαρκώς στελεχωμένη και έχει στη διάθεσή της όλα τα επίγεια και εναέρια μέσα για την άμεση αντιμετώπιση των κινδύνων από την εκδήλωση πυρκαγιών.

Είδα σήμερα ένα δημοσίευμα, που έλεγε ότι η Ζάκυνθος από τα 2,5 δισ. ευρώ των αναπτυξιακών έργων, εξασφάλισε μόνο ένα έργο, ύψους 300 χιλιάδων ευρώ, για την υδροδότηση Αγίου Λέοντα-Έξω Χώρας. Δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον Πρωθυπουργό το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης και αλληλεγγύης για την αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης». Μέσα στα επόμενα χρόνια 2,5 δισ. ευρώ θα μετατραπούν σε χιλιάδες έργα σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια και θα δημιουργήσουν περί τις 40.000 νέες θέσεις απασχόλησης. Στο πρόγραμμα, το οποίο ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίασή του χαρακτήρισε ως «εμβληματικό» θα έχουν πρόσβαση όλοι οι οργανισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό το πρόγραμμα αντικαθιστά το πρόγραμμα «Φιλόδημος», είναι ένα πρόγραμμα που τώρα ξεκινά και στο οποίο μεταφέρεται από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» το προαναφερόμενο έργο των 300 χιλιάδων ευρώ, είναι το μόνο μέχρι στιγμής ώριμο έργο, για αυτό και είναι το μόνο που φαίνεται στην παρούσα φάση. Έχουμε την δυνατότητα να διεκδικήσουμε τα χρήματα που μας αναλογούν και όταν η Ζάκυνθος ολοκληρώσει τις απαραίτητες μελέτες θα τις εντάξει στο πρόγραμμα αυτό για χρηματοδοτηθούν τα σχετικά έργα. Καλώ λοιπόν τον Δήμο να κάνει μελέτες και να εντάξει ώριμες μελέτες στο πρόγραμμα αυτό.

Πρέπει να μετακινηθεί ένας πολιτικός μηχανικός στην Κτηματική Υπηρεσία. Το συζήτησα το θέμα αυτό με τον Υπουργό κ. Βεζυρόπουλο. Επίσης, επισκέφθηκα πρόσφατα και τον διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Πρωτοψάλτη. Συζητήσαμε για την ανέγερση της νέας φοιτητικής εστίας και την ανακαίνιση του κτηρίου του Εργατικού Κέντρου. Επίσης συζητήσαμε την βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται από το τοπικό υποκατάστημα ΟΑΕΔ. Του έθεσα το ζήτημα της κακής εξυπηρέτησης και συμπεριφοράς του προσωπικού του υποκαταστήματος. Παρά την βελτίωση της κατάστασης μετά και από την παρέμβαση του κυρίου Πρωτοψάλτη το χειμώνα, υπάρχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης. Ο κύριος Πρωτοψάλτης δεσμεύθηκε ότι θα επιληφθεί εκ νέου του σχετικού ζητήματος προκειμένου να δοθεί μια οριστική λύση, που θα ισοδυναμεί με ένα οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία των Ζακυνθινών πολιτών.

Ήδη διορίζονται έξι άτομα μόνιμο προσωπικό για την στελέχωση του Μουσείου. Είναι ντροπή το Μουσείο μας να μην έχει πρόσβαση για ΑμεΑ και κλιματισμό. Έχω θέσει αυτά τα θέματα στον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού κ. Γεώργιο Διδασκάλου ο οποίος δεσμεύτηκε να δρομολογήσει ο ίδιος την εκπόνηση σχετικής μελέτης για την απαραίτητη ανακαίνιση των χώρων του Μουσείου, ενώ, όπως με ενημέρωσε, σχεδιάζει να επισκεφθεί προσωπικά τις εγκαταστάσεις του Μουσείου κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης επίσκεψής του στο νησί μας.

Ότι μου ζήτησαν από τον Δήμο το έκανα. Μου ζήτησαν μια αίθουσα προκάτ και ήδη έχει στηθεί στο Μουζάκι. Προώθησα το έργο της αποκατάστασης στον πρώτο σχολικό συγκρότημα όπως και άλλα θέματα.

Είμαι παρόν για να βοηθήσω τον τόπο μου όπου και όπως μπορώ. Είμαι σε συνεχή επαφή με όλους τους φορείς και τους ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν. Η πόρτα του γραφείου μου είναι πάντα ανοιχτή σε κάθε πολίτη.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

 

 


Current track

Title

Artist

Background