ΟΠΕΚΕΠΕ: Είχαμε καταγγείλει τις αδυναμίες του, χωρίς αποτέλεσμα – Δεν προκύπτουν παράνομες επιδοτήσεις στη Ζάκυνθο
Πε 3/07/2025

«Όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω από το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι τα καλύτερα για το αγροτικό τομέα. Κάποιοι σήμερα λένε ότι δεν γνώριζαν τίποτα, όταν οι ίδιοι προκαλούν το πρόβλημα, δεδομένου ότι υπήρχαν σχετικές καταγγελίες από τους Συνεταιρισμούς, επώνυμες καταγγελίες.
Προφανώς και δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, δεδομένου ότι εμείς ως Συνεταιρισμοί είχαμε κάνει σχετικές καταγγελίες, χωρίς τελικά να ληφθεί καμία απόφαση και κανένας τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Δεν ξέρω αν η ΑΑΔΕ πρέπει να αναλάβει οτιδήποτε κινείται στην Ελληνική επικράτεια. Σε μια ευνομούμενη Πολιτεία θα μπορούσε και ο κάθε οργανισμός να κάνει σωστά τη δουλειά του, αν υπήρχε ο αντίστοιχος έλεγχος. Τώρα, αν νομίζουν οι κυβερνόντες ότι μέσω της ΑΑΔΕ θα λύσουν το πρόβλημα, καλώς να το κάνουν. Εμάς μας ενδιαφέρουν τα χρήματα που θα δίνονται στους αγρότες και να δίνονται σωστά.
Το ποιος θα τα δώσει ας αποφασίσει η εκάστοτε κυβέρνηση, ή πολιτεία. Το πρόστιμο των 415 εκατομμυρίων ευρώ, δεν έχει να κάνει με το φαγοπότι στον ΟΕΠΕΚΕ. Έχει να κάνει, όπως έχει ήδη ανακοινώσει το αρμόδιο Υπουργείο, με την δυσλειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία κακή λειτουργία ήταν γνωστή και στις Ευρωπαϊκές αρχές. Το πρόστιμο έπεσε για αυτόν τον λόγο, για το ότι δεν έπαιξε σωστά τον ρόλο του ο συγκεκριμένος οργανισμός. Επομένως τώρα θα αφαιρεθούν αυτά τα χρήματα από τις επιδοτήσεις.
Εκείνο που μπορώ να πω με βεβαιότητα, είναι ότι δεν έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ τον έλεγχο που πρέπει να κάνει. Γιατί όταν έρχεται ο άλλος, ο κάθε παραγωγός και κάνει μια αίτηση στα Κέντρα Υποδοχής, που δυστυχώς ανοίξανε αργότερα και χωρίς να έχουν τις προϋποθέσεις να κάνουν σωστά τη δουλειά, δημιουργείται πρόβλημα. Σκόπιμα ή όχι, αυτό πρέπει να διερευνηθεί. Οι Συνεταιρισμοί δεν θα μπορούσαν να κάνουν αυτόν τον έλεγχο, όπως για παράδειγμα με το Ε9 που είναι ένα βασικό έγγραφο.
Να δούμε όμως και τις ευθύνες πριν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για αυτούς που κάνουν σήμερα ότι δεν ξέρουν τίποτα. Πόσα χρόνια χρειάζεται μια χώρα για να φτιάξει ένα Κτηματολόγιο; Διότι αν υπήρχε Κτηματολόγιο δεν θα είχε γίνει τίποτα από όλα αυτά που συνέβησαν.
Δεν θα μπορούσε κανένας να πάει και να βάλει ότι έχει 200 στρέμματα βοσκοτόπια. Αφού μαζί με το Κτηματολόγιο είχαμε και το αντίστοιχο Κτηματολόγιο των βοσκοτόπων. Δηλαδή εκείνον τον χάρτη που θα δείχνει ποιοι βοσκότοποι υπάρχουν στην Ελλάδα και που είναι. Μαζί και με τις χρήσεις γης.
Αν πραγματικά λειτουργούσε σωστά η πολιτεία, αυτά τα αρχεία έπρεπε να υπάρχουν από χρόνια στον τόπο μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τώρα δείχνουν με το δάχτυλο. Τώρα ο σωστός παραγωγός, ο σωστός κτηνοτρόφος, θα είναι αυτός που θα πληρώσει το μάρμαρο. Ήδη το πληρώνει, έχουν μειωθεί δραματικά οι επιδοτήσεις.
Ένας λόγος είναι γιατί μειώνονται τα χρήματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για διάφορους λόγους, γιατί μπήκανε και άλλες χώρες μέσα, γιατί μειώθηκε ο συνολικός Προϋπολογισμός. Ένας 2ος λόγος είναι ότι δεν διανέμονται σωστά τα χρήματα στην Ελλάδα.
Από τα στοιχεία που έχω στα χέρια μου, με τους ανθρώπους που έρχονται και συναλλάσσονται στον Συνεταιρισμό Ζακύνθου, δεν υπάρχουν δεδομένα ότι υπάρχει λαθροχειρία στο νησί, ότι έχουν παρανόμως λάβει επιδοτήσεις παραγωγοί της Ζακύνθου.»