Δεν βλέπω δόλο στο νόμο του 2021 για τις δασικές εκτάσεις – Ίση μεταχείριση για Δημόσιο ιδιώτες
Πε 9/02/2023
«Τα Δασαρχεία είναι υποχρεωμένα δια νόμου να κάνουν δηλώσεις στο Κτηματολόγιο. Από εκεί και πέρα το Κτηματολόγιο θα πρέπει να ελέγξει τα στοιχεία αυτών των δηλώσεων. Στη Λευκάδα φάνηκε το πρόβλημα, γιατί έγινε η ανάρτηση των δασικών χαρτών και έτσι εμφανίστηκαν τα 157 χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης δηλωμένα ως δημόσια.
Στη Ζάκυνθο έχουμε το μεγάλο πρόβλημα του σεισμού του 1953 όπου κάηκαν οι τίτλοι ιδιοκτησίας. Ο νόμος του 2021 δίνει το δικαίωμα και στον ιδιώτη, πέραν του δημοσίου, να αποδείξει την κυριότητα της περιουσίας του σε μια δασική έκταση. Αν μια έκταση δεν δηλωθεί από κανέναν, τότε περνά στο Ελληνικό δημόσιο. Αν το Δασαρχείο δεν δηλώσει μια έκταση την οποία προγενέστερα έχει δηλώσει κάποιος άλλος που διαθέτει τίτλους, τότε κατοχυρώνεται στον ιδιώτη. Αν ένας ιδιώτης δηλώνει μια έκταση για την οποία δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας, τότε ισχύουν οι ένορκες βεβαιώσεις μαρτύρων που αναφέρουν, ότι πράγματι του ανήκει η έκταση και την εκμεταλλεύεται. Αυτό θα το λάβει υπόψιν του το Κτηματολόγιο.
Ο Δήμος πρέπει να κινητοποιηθεί και σε συνεργασία με τις Κοινότητες πρέπει να δηλώσει την περιουσία του και να την κατοχυρώσει με στοιχεία. Σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο θα ρωτήσω τον Δήμαρχο να μου πει σε ποια φάση είναι οι δηλώσεις της Δημοτικής περιουσίας στο Κτηματολόγιο. Να δούμε και στην ανάρτηση τι ακριβώς έχει δηλωθεί.
Τώρα που πληροφορηθήκαμε από το Δασαρχείο Ζακύνθου ότι έχουν δηλωθεί σχεδόν 202 χιλιάδες στρέμματα ως δασικά, θα πρέπει να παρέμβει ο Δήμος, να δηλώσει την περιουσία του, γιατί ενδέχεται, από αυτά, τα 150 χιλιάδες στρέμματα να είναι δημοτική έκταση.
Δεν βλέπω κάποιον δόλο στον νόμο του 2021, αλλά ότι δίνεται η δυνατότητα στο δημόσιο να έχει ίση μεταχείριση όπως και ένας ιδιώτης, δηλαδή ότι πλέον και ο ιδιώτης πέραν του δημοσίου, πρέπει να παρουσιάσει τίτλους ιδιοκτησίας. Παρόλα αυτά, πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση.»