Current track

Title

Artist

Background

Δημήτρης Κουρής (Ομότιμος καθηγητής Ε.Μ.Π)

Τε 18/01/2017


«Η Ζάκυνθος βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ο κόσμος διαπιστώνει ότι εξακολουθεί να βασιλεύει η ανικανότητα και η απραξία. Ανυπαρξία έργων υποδομών όπως απέδειξαν οι πρόσφατες πλημμύρες, ανυπαρξία εξεύρεσης λύσης για τα απορρίμματα με τα σκουπίδια στους δρόμους και το αποκορύφωμα όλων το κλείσιμο των χειρουργείων του Νοσοκομείου Ζακύνθου. Πρέπει να διεκδικείς για να επιλύνεις προβλήματα.

Το εθνικό σύστημα υγείας καταρρέει, στη Ζάκυνθο συμβαίνει ότι ακριβώς και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Είναι άδικη η κριτική που ασκείται προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου γιατί θεωρώ ότι το μέγεθος ου προβλήματος ξεπερνά τις δυνατότητές της.

Υπάρχει μια προσπάθεια απόκρυψης πληροφοριών, σχετικά με την υπόθεση των χειρουργείων και έτσι αυξάνεται ο φόβος και η καχυποψία των συμπολιτών μας.
Αυτή η μεθοδολογία γιουρούσι που ακολουθείται στους ελέγχους, δεν οδηγεί πουθενά. Προκαλεί απορίες επίσης και η απουσία του κατασκευαστή του Νοσοκομείου.

Υπάρχει μια συμπυκνωμένη οργή των πολιτών για μια σειρά προβλημάτων που βιώνουν καθημερινά.

Για το θέμα των απορριμμάτων, έχουμε το τελευταίο διάστημα εκατέρωθεν δελτία τύπου, απ όλες τις πλευρές, που στόχο έχουν μόνο τον αποπροσανατολισμό και την προσβολή της νοημοσύνης όλων μας.
Όσοι ονειρεύονται να κάνουν κάτι στον Σκοπό είναι περιβαλλοντικοί ρατσιστές. Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα στον Σκοπό.

Η Δημοτική Αρχή συνεχώς ακυρώνει τον εαυτό της με μια αχαρακτήριστη πολιτική. Στην αρχή ήταν κατά του Λίβα, μετά έγινε θιασώτης του Λίβα, εν συνεχεία συμφώνησε σε έναν οδικό χάρτη, που αργότερα τον ακύρωσε.
Επιβλήθηκε από την κυβέρνηση ένας οδικός χάρτης για τα απορρίμματα, που είναι πανάκριβος και ανέφικτος, όμως συμφώνησε η Δημοτική Αρχή.
Υπάρχει αναξιοπιστία τόσο από τον Δήμο Ζακύνθου, όσο και από την κυβέρνηση. Έχουν συμβάλλει και οι δύο στο σημερινό αδιέξοδο.
 
Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης απέρριψε το αίτημα του Δήμου για μεταφορά απορριμμάτων στον ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδος, με την αιτιολογία ότι είναι παράνομος. Μιλάμε για τον ορισμό του παραλόγου. Όσο παράνομος είναι ο ΧΥΤΑ Στερεάς Ελλάδος, άλλο τόσο παράνομος είναι και ο ΧΥΤΑ Ζακύνθου, που ζητά να ανοίξει για δύο μήνες η κυβέρνηση.

Αν ήμουν εγώ Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, θα απέρριπτα χωρίς καν να μελετήσω, το αίτημα του Δήμου Ζακύνθου για αλλαγή των περιβαλλοντικών όρων του Λίβα. Θα απέρριπτα τον φάκελο ως απαράδεκτο.

Με μαθηματική ακρίβεια, η μόνη λύση για ένα διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, είναι η μεταφορά των απορριμμάτων σε νόμιμο ΧΥΤΑ εκτός Ζακύνθου.

Η Ζάκυνθος πάντα μετά από μια μεγάλη καταστροφή δημιουργείται εκ νέου και προς το καλύτερο. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρεθούν οι λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και το νησί μας θα βρει την θέση που του αξίζει.

Δεν υπάρχει ορθόδοξος τρόπος εξυγίανσης του ΔΟΛ, όπως δεν υπάρχει και πουθενά αλλού. Προφανώς η κυβέρνηση θα ακολουθήσει άλλη οδό, αυτή των μεθοδεύσεων και των καθεστωτικών πρακτικών, στον βωμό του κομματικού κράτους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί κάτι το νέο, είναι και αυτός προσαρμοσμένος προς τους προστάτες, που είναι οι δανειστές.

Η κυβέρνηση που σήμερα ζητά συναίνεση, ήταν η ίδια που δεν την έδινε όταν ήταν Αντιπολίτευση.

Η χώρα έχει τα δικά της προβλήματα, όπως και η Ευρώπη, που είναι βέβαιο πως δεν μπορεί να συνεχίσει για πολύ ακόμα και με ομαλότητα, με την σημερινή μορφή εξουσίας και πολιτικής που πρεσβεύει. Όλα αυτά τα ανέδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.»