Δημήτρης Μπαξεβανάκης (Βουλευτής Ηλείας, ΣΥΡΙΖΑ)
Τρ 12/07/2016
«Υπάρχουν και ζητήματα ανικανότητας σε ορισμένα υπουργεία, σε ένα ενδεχόμενο ανασχηματισμού πρέπει να ληφθούν υπ όψιν.
Στα πλαίσια υλοποίησης της άδικής συμφωνίας που υποχρεώθηκε να υπογράψει η κυβέρνηση η προσπάθεια που γίνεται είναι ικανοποιητική.
Εκεί που δεν είμαι ικανοποιημένος, εγώ και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι στις δράσεις που δεν απαιτούν την συναίνεση των δανειστών.
Υπάρχουν θέματα στον τομέα της παιδείας, της υγείας, της δημόσια διοίκησης σε ζητήματα που ταλαιπωρούν την καθημερινότητα του πολίτη δεν έχουν γίνει τα βήματα που θα έπρεπε και θα μπορούσαν να είχαν γίνει.
Εδώ υπάρχουν και ζητήματα ανικανότητας, καθυστερήσεων και σε ένα ενδεχόμενο ανασχηματισμού όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπ όψιν.
Είναι φανερό ότι σε ορισμένα υπουργεία δεν υπάρχει το αποτέλεσμα που θα έπρεπε και που απαιτεί ο κόσμος και οι συνθήκες. Θα έρθει η ώρα που ορισμένα πράγματα θα πρέπει να ειπωθούν και με το όνομα τους.
Δεν μπορεί ο λαός να υποφέρει, να δείχνει κατανόηση, να ξέρει ότι δεν υπάρχει πιο εύκολος δρόμος αλλά να μην λύνονται ζητήματα της καθημερινότητας του και να εξακολουθεί να ταλαιπωρείται στη δημόσια διοίκηση, στους κρατικούς μηχανισμούς. Και με μνημόνιο και χωρίς μνημόνιο μπορούν ορισμένα πράγματα να γίνουν.
Συζητάμε τον εκλογικό νόμο σε ουδέτερο χρόνο, ενώ συνταγματικά απέχουμε 3 χρόνια από τις επόμενες εθνικές εκλογές. Αν κάναμε αυτή τη συζήτηση σε προεκλογική χρονιά, θα μας κατηγορούσαν για σκοπιμότητα και καιροσκοπισμό.
Πρέπει να καταργηθεί το σκανδαλώδες μπόνους των 50 εδρών και να έχουν δικαίωμα ψήφου οι ηλικίας 17 ετών.
Φαίνεται ότι δεν επιτυγχάνεται η μεγάλη συναίνεση σε όλα τα ζητήματα. Υπαναχώρησαν ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ, κάτι που σημαίνει ότι δύσκολα θα υπάρξει ευρύτατη συναίνεση για το νέο εκλογικό νόμο.
Πρέπει απαραιτήτως να σπάσουν οι τερατώδεις εκλογικές περιφέρειες των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, που αναπαράγουν το μαύρο πολιτικό χρήμα, ενώ πρέπει να μειωθεί και το πλαφόν εισόδου ενός κόμματος στη βουλή.
Είμαι απολύτως σύμφωνος στο να ψηφίζουν, στις χώρες που διαμένουν, οι Έλληνες μετανάστες που αναγκάστηκαν τα τελευταία χρόνια να φύγουν λόγω της κρίσης από τη χώρα. Τους στερήσαμε το δικαίωμα στην εργασία να μην τους στερήσουμε και το δικαίωμα της ψήφου.
Είτε ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος με 200 βουλευτές, είτε όχι, δεν βλέπω τον λόγο να πάμε σε πρόωρες εκλογές, ούτε βλέπω να έρχεται καταστροφή τον Σεπτέμβριο με τα εργασιακά, κάθε άλλο.
Δεν μπορώ να καταλάβω τη χειρότερο μπορεί να γίνει στα εργασιακά. Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι απορυθμισμένη, δεν υπάρχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο κατώτερος μισθός εγκρίνεται από το κράτος, η μερική απασχόληση οργιάζει, τα τετράωρα είναι παντού, τι άλλο να γίνει;
Υπάρχουν και κάποια όρια στις απαιτήσεις των δανειστών και ευτυχώς πέραν του ΔΝΤ δεν φαίνεται από τους υπόλοιπους θεσμούς σύμπτωση σε αυτές τις ακραίες απόψεις.
Το φαινόμενο της εκτός σχεδίου δόμησης είναι ελληνική πρωτοτυπία, στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες η οικοδόμηση γίνεται εντός των οικισμών. Πρέπει να εξευρωπαϊστούμε και σε αυτό, δεν μπορεί κανένας να χτίζει όπου θέλει. Αυτό δεν μπορεί να γίνει βίαια όταν υπάρχει διαμορφωμένη μια κοινωνική πραγματικότητα. Τέτοια μέτρα λαμβάνονται με εξαντλητικό διάλογο και με μεγάλη συναίνεση σε καιρούς που η οικονομία πάει καλά, όχι σε αυτούς τους καιρούς. »