Δημήτρης Παπαστεργίου (Δήμαρχος Τρικκαίων)
Δε 2/12/2019
«Είναι λίγο υπερβολικά τα όσα ακούγονται για τον Δήμο Τρικάλων, δεν συμβαίνουν όλα όσα πολλές φορές μας «προσάπτουν», όμως όντως προσπαθούμε δήμος και κοινωνία να κάνουμε πράγματα. Αν υπάρχει ένα μυστικό επιτυχίας για αυτά που έχουμε πετύχει τα τελευταία έξι χρόνια, αυτό είναι η ομάδα που έχουμε, μια ομάδα που διαχειρίζεται τα κοινά της πόλης, μια ομάδα που λειτουργεί με πνεύμα συνεργασίας και συναίνεσης με την κοινωνία, μια ομάδα που έπεισε την κοινωνία να έρθει μαζί μας και να μας εμπιστευτεί σε όλα όσα είχαμε σχεδιάσει. Δεν μπορεί να αλλάξει κάτι αν η ίδια η κοινωνία δεν προσπαθεί και δεν συμμετέχει. Οι κοινωνίες πάνε μπροστά μόνο με συνεννόηση. Αν δεν έχεις τον κόσμο μαζί σου, ότι και να έχεις στο μυαλό σου να κάνεις, δεν θα το πετύχεις.
Όταν αναλάβαμε τον Δήμο Τρικκαίων, αναλάβαμε έναν Δήμο με πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ήταν στο όριο της οικονομικής κατάρρευσης, με χρέη άνω των 43 εκατομμυρίων ευρώ, που είχαν συσσωρευθεί από προηγούμενα έτη, από τα χρόνια της ευμάρειας που νομίζαμε ότι διανύαμε την προηγούμενη δεκαετία. Αναγκαστήκαμε να διαχειριστούμε αυτό το πολύ μεγάλο για τα δεδομένα των Τρικάλων άνοιγμα και ότι καταφέραμε το πετύχαμε με πολύ τρέξιμο, με κόπο, με διαφορετική οπτική των πραγμάτων, με πολύ λίγα χρήματα και βέβαια κυνηγώντας κάθε ευρωπαϊκό και εθνικό πόρο. Δεν θεωρώ ότι κάναμε σημαντικά πράγματα, θεωρώ ότι κάναμε πολύ σημαντικά πράγματα σε σχέση με τα χρήματα που στην ουσία δεν είχαμε.
Η εκλογή μου στην ΚΕΔΕ, σημαίνει μια τεράστια ευθύνη και μια τεράστια εμπιστοσύνη από τους συναδέλφους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, σημαίνει την απαρχή μιας νέας προσπάθειας σε συνεργασία με τις νέες ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων, με μια νέα αντίληψη.
Όταν μπαίνεις στο παιχνίδι των κοινών το παίζεις μέχρι το τέρμα, το παλεύεις και προσπαθείς εκτός από τον δήμο σου και εφόσον στο επιτρέπει η κατάσταση στον δήμο σου, να αλλάξεις και άλλα δεδομένα. Θεωρώ πολύ καλή συγκυρία ότι στο νέο Δ.Σ της ΚΕΔΕ εξελέγησαν νέοι αλλά και έμπειροι δήμαρχοι και ότι απέναντι μας έχουμε ένα υπουργείο και μία κυβέρνηση που δεν θέλει να μείνει στην πεπατημένη. Μπορούμε πραγματικά να κάνουμε τομές αρκεί να συνεργαστούμε με στόχο να αναβαθμίσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση, να της ξαναδώσουμε την δυναμική που είχε, με διεκδικήσεις και πνεύμα συνεννόησης.
Με τον Κλεισθένη έχουμε μια απορρύθμιση και όχι μια μεταρρύθμιση. Συμφωνώ ότι έπρεπε να κάνουμε έναν αναλογικότερο εκλογικό νόμο αλλά όλο αυτό ήταν μια ιδεοληψία που δυσκόλεψε πολύ την τοπική αυτοδιοίκηση. Παρά τις τροποποιήσεις της νέας κυβέρνησης σήμερα έχουμε πάρα πολλά Δημοτικά Συμβούλια που αδυνατούν να πάρουν αποφάσεις, ή ακόμα και Δημοτικά Συμβούλια που δεν συνεδριάζουν καν, λόγω έλλειψης πλειοψηφίας. Ναι σε έναν αναλογικότερο εκλογικό νόμο αλλά σίγουρα πρώτα θα έπρεπε να συζητήσουμε έναν λογικότερο νόμο και από εκεί και πέρα βλέπουμε και την αναλογικότητα του.
Στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι άλλα τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας, θα ξεκινήσω με το γεγονός του νόμου για την εκδημοκράτηση των δημοσίων έργων και προμηθειών, τον 4412, γίνεται επίσης κουβέντα για τον «Φιλόδημο» και κατά πόσο προχωράει, αν υπάρχουν χρήματα ή όχι. Ο «Φιλόδημος» δεν προχωράει γιατί είναι τόσος δύσκολες οι διαδικασίες που μας βγάζουν εκτός προγραμματισμού και τελικά αντί να επισπεύσουμε τις διαδικασίες τις κάναμε ακόμα πιο αργές.
Το προσφυγικό ζήτημα, που εξελίχθηκε σε μεταναστευτικό, είναι πολύ σοβαρό. Πρέπει άμεσα κάτι να κάνουμε γιατί τα νησιά του Αιγαίου σηκώνουν ένα βάρος δυσανάλογο του πληθυσμού τους. Δεν είναι πρόβλημα του Αιγαίου και οι κάτοικοι εκεί δεν χρωστάνε τίποτα. Πρέπει όλοι μας να μοιραστούμε αυτό το βάρος, να σηκώσουμε ένα μερίδιο που μας αναλογεί και να πάψουμε να σφυρίζουμε αδιάφορα επειδή εμείς οι υπόλοιποι δεν ζούμε στο Αιγαίο. Πρέπει συνάδελφοι και τοπικές κοινωνίες να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι μόνο θέμα ανθρωπισμού αλλά και θέμα αλληλεγγύης απέναντι στους ανθρώπους των νησιών μας. Δυστυχώς το προσφυγικό ζήτημα, που ήταν Ευρωπαϊκό, έγινε Ελληνικό, και κατέληξε πρόβλημα μόνο του Αιγαίου. Πρέπει επίσης να επισπεύσουν οι διαδικασίες και όσοι κακώς ήρθαν στην χώρα να επιστρέψουν στις χώρες τους.
Υπάρχει ένας προβληματισμός σε όλη την Ελλάδα για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Στα Τρίκαλα είμαστε χαρούμενοι γιατί λύσαμε αυτό το ζήτημα εδώ και δύο χρόνια, ξεπεράσαμε τις παιδικές ασθένειες εφαρμογής του νόμου και τώρα χαιρόμαστε να ζούμε σε περιβάλλον καθαρό από καπνό. Οι προσπάθεια που κάναμε έχει απόλυτα αποδώσει. Δεν θέλω να παρουσιάζω μια στρεβλή μαγική εικόνα, ο νόμος δεν εφαρμόζετε στο 100% αλλά είναι αυτονόητο ότι δεν μπορώ να αναγκάζω κανέναν να εισπνέει τον καπνό μου, εμείς το κάναμε πράξη πολύ νωρίτερα εφαρμόστηκε χωρίς πρόβλημα χωρίς να κλείσει ούτε ένα μαγαζί. Απευθυνθήκαμε στην τοπική μας κοινωνία, συζητήσαμε και αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε τον αντικαπνιστικό νόμο. Επιβάλλαμε πολλά πρόστιμα, δεν τον λέω με χαρά αλλά ήταν κάτι το αναγκαίο.
Στις κοινωνίες πρέπει να υπάρχει συνεννόηση, έτσι πάμε μπροστά, όταν βρισκόμαστε στις πολεμίστρες τότε τα πράγματα πάνε πίσω.
Στα Τρίκαλα συνεργαστήκαμε όλοι μαζί, δήμος εμπορικός σύλλογος, επιμελητήριο και προσπαθήσαμε να εκμεταλλευτούμε το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας. Τα Τρίκαλα βρίσκονται στο κέντρο της Ελλάδας. Το μειονέκτημα για κάποιους, ότι είμαστε θεωρητικά αποκλεισμένοι στο κέντρο της χώρας το κάναμε πλεονέκτημα και στήσαμε ένα θεματικό χωριό, χάρη στην προσπάθεια της αναπτυξιακής εταιρείας του δήμου. Είναι νομίζω το μεγαλύτερο, ομορφότερο και ασφαλέστερο στην Ελλάδα, ένα πάρκο που φέρνει ανάπτυξη πλούτο κυριολεκτικά και μεταφορικά όχι μόνο για τις σαράντα μέρες των Χριστουγέννων αλλά για όλο το χρόνο. Τα Τρίκαλα είναι μια εξαιρετική περίπτωση για τις διακοπές των Χριστουγέννων και όχι μόνο.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: