Διεύθυνση υδάτων: «Συναγερμός» για την λειψυδρία – Καμπανάκι προς του καταναλωτές
Τε 3/07/2024
«Το πρόβλημα με τη λειψυδρία είναι αρκετά σοβαρό, έχουν πέσει οι στάθμες όλων των γεωτρήσεων, δεν έχει όμως στερέψει κάποια. Το έγγραφο με τις οδηγίες από τη Διεύθυνση Υδάτων Ιονίου, αναφέρει μια σειρά μέτρων και επισημαίνει το όλο πρόβλημα.
Πρέπει να γίνεται μια λελογισμένη κατανάλωση νερού από όλους, δεν αναφέρομαι μόνο σε πολίτες, σε οικίες, αλλά και σε επιχειρήσεις, με αυτόματα συστήματα ενδεχομένως για το πότισμα, ώστε να εξοικονομηθεί το νερό σε ότι αφορά τη χρήση του. Είμαστε στη διαδικασία σύνταξης κάποιων οδηγιών που θα δημοσιοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα και που αφορούν πολίτες, επιχειρηματίες και υδρομεταφορείς.
Δεν πρόκειται να κόψουμε την παροχή νερού, ούτε να τη μειώσουμε περαιτέρω, ας μην πανικοβάλλεται ο κόσμος. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, αλλά όχι σε τέτοιο σημείο ώστε να λάβουμε τόσο δραστικά μέτρα, που έχουν ληφθεί σε άλλα νησιά, κυρίως του Αιγαίου.
Η παροχή νερού σε μεγάλες πισίνες γίνεται από ιδιώτες και υδροφόρες. Πρέπει και εκεί να γίνει μια εξοικονόμηση, μια λογική κατανάλωση. Δεν ξέρω αν είναι εφικτό να δίνεται θαλασσινό νερό στις πισίνες, θα μιλήσουμε με τη Διεύθυνση Υδάτων και θα το εξετάσουμε.
Ήδη έχουμε προβεί σε μέτρα. Έχουμε ανοίξει τέσσερεις με πέντε νέες γεωτρήσεις και θα ανοίξουμε και άλλες. Έχουμε νοικιάσει ιδιωτικές γεωτρήσεις και θα νοικιάσουμε και άλλες.
Από τον Μάρτιο έχουμε έρθει σε επαφή με την ΕΥΔΑΠ για την εκπόνηση ενός ολιστικού σχεδίου, με προτεραιότητα την υδροδότηση της πόλης, η οποία έχει δεκαπέντε χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, όταν οι υπόλοιποι δεκαπέντε χιλιάδες είναι στο υπόλοιπο νησί. Πρώτα λοιπόν θα ασχοληθούμε με την πόλη και μετά με τις άλλες περιοχές που έχουν το πρόβλημα. Το πιο έντονο πρόβλημα είναι σε Κυψέλη και Μουζάκη.
Το δίκτυο, ο νέος αγωγός στα ορεινά θα παραδοθεί σε περίπου δέκα μέρες και θα λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα σε περιοχές από το Κερί έως τις Βολίμες. Έχει ήδη αποφορτιστεί το δίκτυο από βλάβες στα ορεινά, λόγω της κατανάλωσης που γίνεται. Από εκεί και πέρα όμως, χρειάζεται αντικατάσταση των δικτύων σε ένα μεγάλο κομμάτι. Αυτό θα το προχωρήσουμε, θα κάνουμε μελέτες ώστε εν συνεχεία να αναζητήσουμε χρηματοδότηση.
Κοιτάμε και την αναβάθμιση της ποιότητας του νερού, δεν μας απασχολεί μόνο η ποσότητα.
Σε ότι αφορά τον βιολογικό, θα προμηθευτούμε νέα μηχανήματα που θα λειτουργήσουν για 72 μήνες, από τον όποιο ανάδοχο κερδίσει τον διαγωνισμό. Θα φέρει ο ανάδοχος τα νέα μηχανήματα και θα τα λειτουργήσει, με ένα κόστος επτά χιλιάδων ευρώ τον μήνα. Αυτό το κόστος δεν θα το μετακυλήσουμε στον πολίτη.»