Ο Δήμος ανέλαβε να μας δώσει πιο συγκεκριμένες προτάσεις, για το πως σκέφτεται να οργανώσει την περιοχή του Ναυαγίου
Πα 7/02/2020
«Ο Δήμος ανέλαβε να μας δώσει πιο συγκεκριμένες προτάσεις, για το πως σκέφτεται να οργανώσει την περιοχή του Ναυαγίου και πως θα εξασφαλίσει τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις. Καταβάλουμε προσπάθειες για να ανοίξει το Ναυάγιο την θερινή περίοδο.
Το καλοκαίρι τρεις χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται κάθε μέρα αυτό τον χώρο, υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας τα οποία γραπτώς έχουν επισημανθεί και κανένας δεν υπογράφει ότι θα είναι ασφαλείς οι επισκέπτες, αν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας. Η πρόσβαση στην πλατεία πάνω από το Ναυάγιο είναι πλέον κλειστή και από την στιγμή που υπάρχει θέμα ασφάλειας είναι συγκεκριμένα τα πράγματα και οι προτάσεις που πρέπει και μπορούν να υλοποιηθούν.
Ο Δήμαρχος κατέθεσε την πρότασή του για να επιτραπεί η πρόσβαση στους επισκέπτες. Πρότεινε να αναλάβει το ΚΤΕΛ οργανωμένα και ελεγχόμενα την μεταφορά των επισκεπτών στο σημείο θέασης, για να μην γίνεται κομφούζιο, κάτι που είναι επικίνδυνο, καθώς και να τοποθετήσει ο δήμος σεκιουριτάδες στην πλατεία και στην παραλία.
Είναι μια πρόταση που ελέγχεται, θα υπάρξουν και άλλες συσκέψεις με εκπροσώπους του δήμου της περιφέρειας και των εμπλεκόμενων φορέων για να δούμε αυτή την πρόταση και με ποιο τρόπο θα προχωρήσει. Θα συζητήσουμε για να πάρουμε την συμφωνία του δασαρχείου και της πολιτικής προστασίας και θα προσπαθήσουμε να λύσουμε τα ζητήματα άμεσα, μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.
Για αυτό το λόγο πραγματοποιήθηκε η χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Τουρισμού με θέμα το Ναυάγιο, στην οποία ήμουν παρών, μαζί με τον Δήμαρχο κ. Αρετάκη, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Βολιμών κ. Νίκο Θεοδόση αλλά και τουριστικούς παράγοντες.
Στην σύσκεψη αυτή έθεσα το θέμα της συντήρησης του πλοίου «Παναγιώτης». Είναι ένα θέμα που μπορεί να αναλάβει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο όπως με ενημέρωσε στην συνάντηση που είχα με τον κ. Καρύδη, πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα, στην οποία με διαβεβαίωσε ότι υπάρχει η σχετική τεχνογνωσία και ότι αυτό θα γίνει σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο. Υπήρξε ενδιαφέρον και από το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Η Περιφέρεια έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να χρηματοδοτήσει αυτή τη μελέτη και μάλιστα και η κα Κράτσα είχε πει ότι επιθυμεί το Ιόνιο Πανεπιστήμιο να κάνει αυτή την μελέτη για να ενισχυθεί με τα χρήματα που θα δοθούν το δικό μας Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Θεωρώ ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι απαραίτητες επαφές για να γίνει η μελέτη. Είναι αναγκαίο να γίνει η συντήρηση γιατί σε λίγο καιρό η όμορφη αυτή η εικόνα με το ναυάγιο δεν θα υπάρχει.
Εμείς ως κυβέρνηση μας ενδιαφέρει να δούμε πως θα λυθεί το πρόβλημα μακροχρόνια και για αυτό συζητάμε την δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα. Το θέμα τώρα, είναι να ανοίξει άμεσα το Ναυάγιο.
Εμείς επιδιώκουμε, πέραν του να είναι ανοιχτό το Ναυάγιο το καλοκαίρι, να δώσουμε και μια μακροχρόνια λύση. Να μας δώσει λοιπόν πιο συγκεκριμένες προτάσεις ο Δήμος, να δούμε και τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις που θα χρειαστούν, ενώ θα είναι σημαντικό, να δημιουργηθεί και αυτός ο φορέας διαχείρισης του Ναυαγίου. Πρέπει όμως να δούμε τι φορέας θα είναι αυτός, ποιοι θα τον συγκροτούν και πως θα λειτουργεί.
Έχω μιλήσει με τον Υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη για το ζήτημα της αγοραπωλησίας στα ορεινά της Ζακύνθου. Εμείς έχουμε πει ότι είμαστε υπέρ των επενδύσεων αλλά δεν θα υποκαταστήσουμε την δικαιοσύνη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε σε εξέλιξη μια δικαστική διαμάχη γιατί υπάρχουν προβλήματα. Και ο υπουργός, έχει πει ότι το δικαστήριο είναι αυτό που θα αποφασίσει τη μέλει γενέσθαι.
Αυτό που λέει ο υπουργός, λέω και εγώ αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής είναι ότι δεν είμαστε κατά της επένδυσης αρκεί να μην υφαρπάζει περιουσίες κανενός και να μην καταπατά τους περιβαλλοντικούς κανόνες.
Σε καμία περίπτωση ο βουλευτής, ο υπουργός και η κυβέρνηση δεν θα πάει κόντρα στα συμφέροντα των πολιτών. Αυτό είναι ξεκάθαρό και για αυτό έχω κάνει συναντήσεις με τους κατοίκους της περιοχής για να συζητηθούν όλα αυτά τα ζητήματα. Θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών. Δεν θα τους διώξει κανείς, με το έτσι θέλω, από τις περιουσίες τους.
Υπάρχουν πράγματι εκτάσεις ιδιωτών που συμπεριλαμβάνονται μέσα στην φερόμενη ως αγορασθείσα έκταση. Αν αυτές τις εκτάσεις τις θέλουν οι επενδυτές θα πρέπει να τις αγοράσουν εφόσον βέβαια οι ιδιοκτήτες το επιθυμούν.
Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων στη Ζάκυνθο που αποτελεί μειοψηφία και που λέει ότι δεν την θέλει την επένδυση, σε αυτήν αναφέρθηκε ο υπουργός κ. Γεωργιάδης θέτοντας το ερώτημα αν την θέλουμε την επένδυση ή όχι οι Ζακυνθινοί.
Λέμε ναι στην ανάπτυξη του νησιού, ναι σε μία επένδυση επ’ ωφέλεια της ορεινής περιοχής και του νησιού αλλά με νόμιμο τρόπο.
Δεν θα επανέλθει το υπουργείο σε αυτό το θέμα, θα περιμένουμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων και ότι αποφασίσουν αυτό και θα γίνει.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: