Διονύσης Γεωργάνος (Πρόεδρος Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ζακύνθου)
Τε 11/09/2019
«Δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος με την εικόνα των σχολείων του νησιού μας, ειδικά μετά και τους περσινούς σεισμούς. Χωρίς μια γενναία χρηματοδότηση από το Υπουργείο, δεν γίνεται τίποτα.
Πέσαμε σε ένα καλοκαίρι με εκλογές σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και πάγωσαν όλα. Δεν έκαναν το παραμικρό, τίποτα από όσα μας είχαν υποσχεθεί. Μόνο την τελευταία εβδομάδα καθάρισαν τα σχολεία, τίποτα άλλο.
Τι θα μπορούσε να προλάβει η νέα Δημοτική Αρχή μέσα σε μία εβδομάδα; Στο 1ο γυμνάσιο-λύκειο, που αντιμετωπίζει και τα περισσότερα προβλήματα, το μόνο που πρόλαβαν να κάνουν, πέραν του καθαρισμού, ήταν να αλλάξουν τις γειώσεις της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, για να μην σκοτωθεί κανένα παιδί. Θυμίζω ότι η διευθύντρια έπαθε ηλεκτροπληξία και το απέκρυψαν.
Μιλήσαμε στον Βουλευτή Ζακύνθου κ. Ακτύπη και μας υποσχέθηκε ότι θα κάνει προσπάθεια να βοηθήσει.
Ο αρμόδιος, νέος Αντιδήμαρχος για θέματα Παιδείας κ. Πρασσάς, επεδίωξε να συναντηθούμε, γνωρίζει τα προβλήματα αφού και ο ίδιος είναι εκπαιδευτικός. Είναι ένας άξιος άνθρωπος, που πραγματικά ενδιαφέρεται να βοηθήσει. Μου είπε, ότι αν δεν καταφέρει να κάνει αυτά που έχει στο μυαλό του θα παραιτηθεί και αυτό τον τιμά.
Ήμουν σήμερα παρών στον αγιασμό του 1ου γυμνασίου-λυκείου, ήταν παρόντες όλοι οι αιρετοί. Παρών ήταν και ο Δήμαρχος κ. Αρετάκης, που είπε πως ντρέπεται που ήρθε στον αγιασμό, με αυτή την εικόνα που αντίκρυσε. Υποσχέθηκε ότι θα φροντίσει να αλλάξει αυτή την εικόνα, μπράβο του που είπε αυτά τα λόγια δημόσια. Εγώ δεν ψήφισα τον κ. Αρετάκη, αλλά αυτά που είπε, τον τιμούν, είναι ένας ευαίσθητος άνθρωπος ειδικά σε θέματα Παιδείας και πιστεύω ότι πραγματικά θέλει να κάνει πράγματα.
Υπάρχουν πολλά προβλήματα στα σχολεία για τα οποία πρέπει άμεσα να βρεθούν λύσεις. Πρέπει να προστατεύσουμε την υγεία των παιδιών μας, να γίνουν τα αυτονόητα, να απομακρυνθούν οι κάδοι απορριμμάτων έξω από τα σχολεία, να γίνει μυοκτονία και απολύμανση μέσα σε όλες τις σχολικές αίθουσες. Δεν υπάρχουν ούτε διαβάσεις, ούτε διαγραμμίσεις, ούτε τροχονόμος έξω από τα σχολεία. Που είναι τα σχέδια εκκένωσης των αιθουσών σε περίπτωση σεισμού; Πολλά μικρά πράγματα έχουν σημασία. Πρέπει να ελέγξουμε μπασκέτες και άλλα, ακόμα και τον ιστό της σημαίας, όλα αυτά με τον χρόνο φθείρονται και ξέρουμε ότι τα σχολεία μας δεν συντηρούνται ικανοποιητικά. Πάνω από όλα είναι η προστασία και η ασφάλεια των παιδιών.
Ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, όπως κάθε χρόνο, έτσι έχουμε και φέτος, θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα καλυφθούν. Το πρόβλημα είναι ότι οι αναπληρωτές που έρχονται για να καλύψουν τα κενά, δεν βρίσκουν σπίτι να μείνουν. Το πρόβλημα στέγης είναι τεράστιο και το αντιμετωπίζουν και τα παιδιά που έρχονται να φοιτήσουν στη Ζάκυνθο. Δεν έχει προβλεφθεί για αυτά τα παιδιά, ούτε η μεταφορά τους στο Πανεπιστήμιο, ούτε υπάρχει μέριμνα για το που θα τρώνε οικονομικά.
Απουσιάζει η πρόληψη. Γιατί στη Ζάκυνθο να έχουμε αναπληρωτές; Ο αναπληρωτής που δεν έχει εξοικειωθεί με την έντονη σεισμική δραστηριότητα, με τον πρώτο σεισμό που θα γίνει, θα είναι και ο πρώτος που θα βγει τρέχοντας από την αίθουσα. Πρέπει να διεκδικήσουμε μόνιμους εκπαιδευτικούς, που θα εξοικειωθούν με τους σεισμούς, θα μάθουν να ζουν με το φαινόμενο και θα ξέρουν πως να συμπεριφερθούν σε έναν σεισμό.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: