Διονύσης Μπάστας (Υπ. Περ. Συμβ. με τον Συνδυασμό «ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια νησιά», Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας)
Τρ 23/04/2019
Έχω βαρεθεί τον τελευταίο καιρό να ακούω για βιογραφικά βλέποντας μόνο φωτογραφίες και ομολογώ ότι με παραξενεύει το επτανήσια ευρωβουλευτής, αυτός ο τίτλος δεν μου έχει προκύψει ακόμη.
Από το 2013 υπάρχει μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η 229, η οποία στην ουσία επιδοτεί την αγροτική παραγωγή των μικρών νησιών του αιγαίου δηλαδή όλων των νησιών πλην της Κρήτης και της Ευβοίας. Εκεί η κα Κράτσα έδρασε ως κάτοικος Ικαρίας δηλαδή ως Κράτσα, δεν σκέφτηκε να εντάξει και τους αγρότες των Ιονίων; Αυτό δεν έγινε ποτέ, εκεί έδρασε ως κάτοικος της Ικαρίας αλλά όχι ως επτανήσια. Το να λέμε ότι θα ανοίξουν οι πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα μας πουν ελάτε να πάρετε λεφτά αυτό είναι μια πραγματική ουτοπία, είναι πολιτικάντικό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βασίζεται στις δημόσιες σχέσεις βασίζεται στην ικανότητα άντλησης προγραμμάτων. Ένας τεχνοκράτης δεν λέει ποτέ ότι θα πάει στις Βρυξέλες και θα πάρει λεφτά χτυπώντας την πόρτα, αυτό είναι άτοπο. Άλλος τεχνοκράτης άλλο πολιτικάντης.
Κάποιοι έχουν μείνει στα παλιά, από πολιτικάντες γίνονται τεχνοκράτες και από τεχνοκράτες γυρολόγοι. Ο κύριος «θέλω να γίνω κάτι» δημιουργεί ζητήματα βασικά για τον εαυτό του. Ένας άνθρωπος που θέλει να εκπροσωπεί το νέο δεν μπορεί να είναι αφοριστικός στα πάντα. Αναφέρομαι στον κ. Κώστα Καποδίστρια που πρόσφατα είχε αναφερθεί σε συνέντευξη του με έναν τελείως απαξιωτικό τρόπο για τον νυν περιφερειάρχη, πάλι καλά που δεν είπε ότι θα αφήσουμε καμένη γη. Μέχρι που είπε ότι είμαι αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας χωρίς να το ξέρω. Αν αυτό το λέει ένας άνθρωπος που εκπροσωπεί το νέο και το καλύτερο, εγώ τι να πω; Η απάντηση μου είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν για την επιχειρηματικότητα 13,5 εκατομμύρια στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Ο κ. Καποδίστριας είχε διαχειριστεί προγράμματα leader, στη Ζάκυνθο προσπαθήσαμε και κάναμε τους αγρότες ανταγωνιστές των ξενοδόχων. Αν είναι δυνατόν, αυτό το σχέδιο δημιούργησε ενοικιαζόμενα δωμάτια στους κάμπους και τα βουνά χωρίς καμία υποδομή όπως ένα πρότυπο οινοποιείο ή ελαιουργείο έτσι ώστε εκείνος που νοικιάζει να μπορεί να δει την διαδικασία παραγωγής του κρασιού ή του λαδιού.
Δεν θέλω να μπαίνω σε αυτού του τύπου τις αντιπαραθέσεις και νομίζω ότι η κοινωνία δεν μας ακολουθεί σε αυτή τη βάση.
Θέλω επίσης να ακούσω αν αυτό που δήλωσε ο υποψήφιος κ. Α. Κοντονής, ότι αυτός που θα βγει πρώτος σε ψήφους από το ψηφοδέλτιο της κας Κράτσα στη Ζάκυνθο θα είναι και ο επόμενος Αντιπεριφερειάρχης ισχύει. Αν αυτό ισχύει μου θυμίζει διαγωνισμό ομορφιάς και είναι κάτι τελείως απολιτίκ.
Ο κ Γαλιατσάτος δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο, η διοίκηση είναι από τα δυσκολότερα πράγματα στη ζωή γιατί έχεις να συνδέσεις πέρα από την δική σου αντίληψη τη γνώση και την ανθρώπινη ψυχή, πράγμα πολύ δύσκολο, προϋποθέτει ικανότητες.
Επικρατεί μία υποτονικότητα στα εκλογικά πράγματα. Μέσω του νόμου της απλής αναλογικής είναι επιτακτική ανάγκη να μπορούμε να συνεννοούμαστε. Ο νόμος δημιουργεί καινούργια ήθη στην πολιτική σκηνή και οι πολιτικοί πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο που χαράζει ο νόμος. Οι όποιες συνεργασίες πρέπει να γίνουν σε διάφανο επίπεδο για να κερδίσει η κοινωνία, που βέβαια έχει την ευθύνη της επιλογής των προσώπων.
Ο κ. Γαλιατσάτος ως μέλος των νησιωτικών Περιφερειών της Ευρώπης δίνει μεγάλο αγώνα αυτή την περίοδο για να μην περάσει Ευρωπαϊκή οδηγία η οποία στην ουσία καταργεί τα θαλάσσια σύνορα με αποτέλεσμα αν γίνει αυτό τα νησιά μας να μην μπορούν να διεκδικήσουν leader. Η οδηγία αυτή δεν πρέπει να περάσει γιατί δημιουργεί αδικίες.
Ο βουλευτής οφείλει να βοηθάει τον τόπο του όπως και το κάνει. Αλλά θα πρέπει να πω ότι σε επίπεδο ελληνικής πολιτείας όλες οι πόρτες ήταν ανοιχτές για την περιφέρεια.
Ο δικός μας συνδυασμός δεν είναι απολογητής καμίας κυβέρνησης. Εμείς είμαστε πάντα με το πλευρό της κοινωνίας, πάντα κοντά στην κοινωνία.
Έχει εναντιωθεί η ΑΝΑΣΑ στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, έχει εναντιωθεί στην παραχώρηση των αεροδρομίων στην Fraport, έχει εναντιωθεί σε πολλά ζητήματα ως προς την κεντρική πολιτική σκηνή. Πρόσφατα το περιφερειακό συμβούλιο εναντιώθηκε στην παραχώρηση της κρουαζιέρας στο λιμάνι της Κέρκυρας.
Γίνονται προσπάθειες προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά εκείνο που με ενοχλεί είναι ότι λείπει η επικοινωνία του ζητήματος. Για πρώτη φορά γίνεται η κάλυψη της πρώτης κατοικίας από τα επιχειρηματικά δάνεια κα απορώ γιατί δεν το έχουν επικοινωνήσει οι αρμόδιοι.
Στο πρόσφατο παρελθόν Δήμοι και Περιφέρειες κατ’ εντολή της κυβέρνηση παρέδωσαν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και κάθε έσοδό τους, σε ειδικό λογαριασμό στην ΤτΕ το αυτό έκανε και η δική μας περιφέρεια. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτό το μέτρο δοκιμάστηκε και προσωπικά πιστεύω ότι αν χρειαστεί θα μπούμε και πάλι σε αυτή την διαδικασία ως περιφέρεια γιατί αποδείχτηκε στην πράξη ότι δεν μας έλειψε και τίποτα και δεν απέβει εις βάρος της περιφέρειας.
Η συμφωνία των Πρεσπών αφορά μια στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης και πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας.
Λύθηκε ένα μεγάλο ζήτημα που είχε δημιουργηθεί στην βόρεια Ελλάδα προς την θετική κατεύθυνση.
Οι Θεσσαλονικείς θεωρούσαν τους εαυτούς τους ως τους μοναδικούς Μακεδόνες. Είναι μια διαδικασία γαλούχησης και εκπαίδευσης, άνθρωποι γνωστοί μου συμφοιτητές μου στην Θεσσαλονίκη, που δεν ήταν συντηρητικοί αλλά προοδευτικοί, στο ζήτημα το Μακεδονικό είχαν μια διαφορετική άποψη.
Η παιδεία για μένα πρέπει να είναι ελεγχόμενη από το κράτος διότι δεν πρέπει το επίπεδο της μόρφωσης να συναρτάται με τα οικονομικά της κάθε οικογένειας. Γιατί να καταδικάσεις το δικό μου το παιδί επειδή εγώ δεν θα έχω τα χρήματα για να το σπουδάσω σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, ενώ είναι ένας πολύ καλός μαθητής και μπορεί να εξελιχθεί. Θα μπορούσε βέβαια να είναι τελείως διαφορετικό το παιδαγωγικό σύστημα. Όλα τα παιδιά του ελληνικού λαού πρέπει να μορφώνονται με τον ίδιο τρόπο στο ίδιο επίπεδο.
Είμαστε σίγουροι για το έργο που έχει παραχθεί και αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε γεροί και να πατάμε στα πόδια μας κρίνοντας τους άλλους από το τι έπραξαν και όχι από το βιογραφικό τους.
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: