Current track

Title

Artist

Background

Διονύσιος Τουρκάκης
Δημοτικός Υπάλληλος

Διορθώσεις των τετραγωνικών, υπολογίζοντας όχι μόνο τις αυξήσεις αλλά και τις μειώσεις και μάλιστα αναδρομικά

Πα 20/01/2023«Υπάρχει μια φήμη ότι θα είμαι υποψήφιος με κάποιον κομματικό σχηματισμό, πράγμα που δεν ισχύει. Δεν έχω κάνει συζήτηση επίσημη ή ανεπίσημη με κανέναν. Γίνεται διάλογος με πολλούς πολίτες από διάφορες παρατάξεις αλλά όχι σε κομματική βάση. Άλλες φήμες λένε ότι η ομάδα μας έχει βγει μπροστά για να προσεγγίσει κάποιο κόσμο και μετά να συνεργαστεί με κάποιον άλλο συνδυασμό. Θεωρήσαμε αναγκαίο να βγάλουμε μια ανακοίνωση για να τα ξεκαθαρίσουμε όλα αυτά. Είμαστε μια αυτοδιοικητική ομάδα χωρίς κομματικές ταυτότητες, ασχολούμαστε με τις Δημοτικές εκλογές και θα είμαστε εδώ είτε εκλεγούμε είτε όχι.

Θέλουμε να λειτουργούμε με σοβαρότητα και τεχνοκρατική διάθεση και για αυτό έχουμε ξεκινήσει να ζητάμε στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες, στοιχεία τα οποία γνωρίζουμε γιατί είμαστε μέσα στον Δήμο, όμως πρέπει να τα έχουμε επίσημα προκειμένου να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση για αυτά που εμείς θα σχεδιάσουμε και θα πούμε. Οι επόμενες δύο αιτήσεις μας θα απευθύνονται προς την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και προς την Διεύθυνση Καθαριότητας. Θα ήταν αστείο να πιστέψει κανείς ότι δεν έχω γνώση τη συμβαίνει στην Διεύθυνση Καθαριότητας, αλλά επειδή πολλές φορές λέμε πράγματα τα οποία διαστρεβλώνονται ή ερμηνεύονται κατά το δοκούν, η πιο απλή και ενδεδειγμένη λύση είναι να αποτυπώνονται όσα λέμε σε έγγραφα για να μπορέσουμε να βρούμε τις λύσεις. Δεν μας ενδιαφέρει η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου, ούτε η στείρα αντιπολίτευση, ούτε να επισημάνουμε προβλήματα για να λέμε ότι φταίει ο ένας ή ο άλλος. Θέλουμε να βρούμε τις λύσεις και για να το κάνουμε πρέπει να βρούμε τα προβλήματα.

Η αίτηση που έχουμε υποβάλει στην ΔΕΥΑΖ έχει συνημμένα τέσσερα ερωτηματολόγια που αφορούν τη λειτουργία, την δομή, τις υπηρεσίες και τα οικονομικά στοιχεία του φορέα. Θεωρητικά τα στοιχεία αυτά πρέπει να είναι στη διάθεση οποιουδήποτε τα ζητήσει. Κάθε ένας που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τον Δήμο πρέπει να γνωρίζει τι είναι η ΔΕΥΑΖ. Τα στοιχεία που ζητάμε πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμα σε όποιον τα ζητήσει. Η προφορική απάντηση που έχω λάβει από τον Δήμαρχο είναι ότι αυτά που του ζητάμε είναι πάρα πολλά και θα δυσκολευτεί να τα δώσει. Ο νόμος λέει ότι μέσα σε εξήντα μέρες πρέπει να μας απαντήσουν, γι’ αυτό και κάναμε νωρίς τις αιτήσεις μας ώστε να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τα δεδομένα και να διαμορφώσουμε το πρόγραμμά μας.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσε την ψήφιση του προϋπολογισμού έπρεπε να είναι μια συνεδρίαση με πλήρη διάρκεια ώστε να αναλυθούν όλα τα έσοδα και έξοδα του Δήμου, ώστε ο καθένας να λάβει γνώση. Αντίθετα ακούσαμε αρκετές ασάφειες, τη δήλωση του Δημάρχου ότι το ταμείο έχει 13 εκατομμύρια, τη δήλωση των υπηρεσιακών παραγόντων ότι αν οι υποχρεώσεις του Δήμου γίνουν απαιτητές θα υπάρξει πρόβλημα. Σύμφωνα με τη δήλωση του διευθυντή οικονομικών αν γίνουν απαιτητές οι υποχρεώσεις του Δήμου δεν θα μπορούν να πληρωθούν οι υπάλληλοι.

Οι οφειλές σε Εφορία και ΙΚΑ μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει ποτέ απαιτητές, όμως δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα γίνει αύριο. Για αυτό ζητάμε τα οικονομικά στοιχεία, για να δούμε τι είναι αυτά τα  13 εκατομμύρια. Αν τα έχουμε στην άκρη είναι οικονομία και αυτό είναι θετικό για την Δημοτική Αρχή, αν όμως προέρχονται από επιχορηγήσεις και από έργα που δεν έχουν υλοποιηθεί, τότε αυτό δείχνει ανικανότητα. Η εκτίμηση μου είναι ότι συμβαίνει το δεύτερο. Περιμένουνε να δούμε πόσα χρήματα είναι στο ταμείο για την κάλυψη άμεσων αναγκών. Σήμερα φαίνεται ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα. Για την Ζακυνθινή κοινωνία έχει αμελητέα σημασία αν υπάρχουν χρήματα τα οποία όμως δεν είναι διαθέσιμα.

Η δημοτική αρχή έχει την εύνοια της κυβέρνησης καθώς έχει λάβει πάρα πολλές χρηματοδοτήσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές, κάτι που δεν συνέβαινε σε αυτό το βαθμό στο παρελθόν με άλλες Δημοτικές Αρχές. Έχουμε όμως την εκτίμηση ότι οι εισπράξεις του Δήμου δεν έχουν πάει καλά.

Ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ δημιουργήθηκε από την μη ικανότητα του Δήμου Ζακύνθου να διαχειριστεί τα σκουπίδια του. Τον Φεβρουάριο του 2020 ο βουλευτής είχε πει ότι αν ο Δήμος δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση θα αναλάβει η πολιτεία. Ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ έχει τιμολογιακή πολιτική με απόφαση του Δ.Σ. στο οποίο συμμετέχουν ο Δήμαρχος και η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου. Η περυσινή απόφαση για τον Δήμο Ζακύνθου ήταν στα 2.089.000€. Αν διαιρέσουμε αυτό το ποσό με τους περίπου 25.000 τόνους σκουπίδια που έχουμε μέσα στο χρόνο, συμπεραίνουμε ότι η διαχείριση στοιχίζει 85€ τον τόνο. Σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται και τα λειτουργικά έξοδα του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ. Το πόσο που θα έπρεπε να ενταχθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου είναι αυτό που αποφάσισε ο ΦΟΔΣΑ, αντίθετα το ποσό που εντάχθηκε είναι περίπου 1.500.000€.

Από την διασταύρωση των τετραγωνικών που έχει κάνει ο Δήμος προκύπτει μια αύξηση 300.000 τετραγωνικών. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος θα έχει αύξηση των εσόδων του αφού με βάση τα τετραγωνικά διαμορφώνονται τα Δημοτικά Τέλη που πληρώνει ο κάθε δημότης. Παράλληλα όμως κάποιοι συμπολίτες μας έχουν ζητήσει διόρθωση-μείωση των τετραγωνικών. Άρα ο Δήμος θα πρέπει να κάνει και τις διορθώσεις, υπολογίζοντας όχι μόνο τις αυξήσεις αλλά και τις μειώσεις. Μάλιστα οι διορθώσεις αυτές, με βάση την σχετική νομοθεσία, πρέπει να γίνουν αναδρομικά για τον κάθε δημότη υπολογίζοντας και τις προσαυξήσεις που προβλέπονται. Θα έπρεπε οι χρεώσεις για τα τετραγωνικά να διαμορφώνονται ανάλογα και με το είδος των χώρων, κύριων ή βοηθητικών, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία.

Τα σχολικά συγκροτήματα φτιάχτηκαν την δεκαετία του 50,60,70, το 80 επεκτάθηκαν, και το 90 εκδόθηκαν κάποιες οικοδομικές άδειες. Όλα αυτά τα κτίρια θα έπρεπε να είχαν μεταφερθεί στο Δήμο, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία πράγμα που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Ο Δήμαρχος είχε πει στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν θα δηλώσει τα σχολεία γιατί δεν θα του τα πάρουν. Από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα. Μετά την μεταφορά των σχολείων στο Δήμο είτε πρέπει να εκδοθούν οικοδομικές άδειες, είτε να δηλωθούν στο νόμο των αυθαιρέτων. Μετά από αυτό τα σχολεία αποκτούν νομιμότητα και μπορούν πλέον να πάρουν Πιστοποιητικό Πυρασφάλειας από την Πυροσβεστική. Εν συνεχεία μπορούν να συντάξουν ηλεκτρολογικό σχέδιο, να το υποβάλουν προς έγκριση στη ΔΕΗ και να ελέγχονται από πιστοποιημένο μηχανικό. Κανένας ιδιώτης δεν μπορεί να πει από μόνος του ότι η ηλεκτρολογική εγκατάσταση λειτουργεί σωστά. Τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει. Συζητούσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο για ώρες και στο τέλος υποβλήθηκαν δέκα διαφορετικές προτάσεις τις οποίες αποδέχτηκε ο Δήμαρχος. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Κατάλαβε κάποιος ποια ενέργεια θα γίνει πρώτη; Περιμένουμε τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Σπίνου.

Η δυνατότητα υποβολής ένστασης επί των τιμών ζώνης των αντικειμενικών αξιών, δόθηκε στους Δήμους με απόφαση του Υπουργείου στις 20 Δεκεμβρίου. Το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς από τις αντικειμενικές αξίες εξαρτώνται πολλοί φόροι. Στην Δημοτική Αρχή θεωρώ ότι ενημερώθηκαν από τη συνέντευξη που έδωσε ο δικηγόρος κ. Ν.Πέττας στον ΣΤΙΓΜΑ, λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής. Για αυτό και το θέμα αυτό δεν αποτελούσε θέμα της ημερήσιας διάταξης του Δ.Σ. Συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. λίγες ώρες πριν λήξει η προθεσμία που έδωσε το Υπουργείο, εκτός ημερήσιας διάταξης, χωρίς εισήγηση, χωρίς την παρουσία του Δημάρχου και με την συμμετοχή μόλις πέντε Δημοτικών Συμβούλων. Το μόνο που είπε η εισηγήτρια είναι να ζητήσουμε παράταση από το Υπουργείο. Αν δεν προλάβαιναν έπρεπε να είχαν ζητήσει από το Υπουργείο παράταση αμέσως μετά τις 20 Δεκεμβρίου. Αφού δεν υπάρχει οργανωμένη υπηρεσία για να συγκεντρώσει τα στοιχεία η Δημοτική Αρχή έπρεπε να έχει μιλήσει με τους παραγωγικούς φορείς ώστε να την βοηθήσουν για να υποβάλει την ένσταση. Δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Δεν έχει κανείς υποχρέωση να με ψηφίσει, ούτε εγώ έχω κάποια υποχρέωση να εκπληρώσω. Δεν χρωστάμε υποχρέωση, ούτε και στους συναδέλφους μας στον Δήμο. Εφόσον εκλεγούμε θα αντιμετωπίσουμε τον κάθε συνάδελφο όπως πρέπει. Ο κάθε ένας σύμφωνα με την υπαλληλική αξία και τα προσόντα που διαθέτει θα τοποθετηθεί στην θέση που πρέπει για να αποδώσει το μέγιστο.

Στη παρούσα φάση κάνουμε όσα πρέπει για να μπορεί να επικοινωνεί ο δημότης μαζί μας. Προέχει να μας δοθούν τα στοιχεία που ζητάμε για να συντάξουμε το πρόγραμμά μας και αμέσως μετά θα κάνουμε ότι πρέπει για να γνωρίσει ο κόσμος εμάς και τις προτάσεις μας.»


Current track

Title

Artist

Background