Δυστυχώς εξακολουθούμε να έχουμε περιστατικά ρύπανσης, όχι βέβαια στον βαθμό που είχαμε το 2019
Τρ 26/07/2022
«Όλα αυτά τα χρόνια που δραστηριοποιούμαστε στη προσπάθειά μας να σταματήσει η ρύπανση του περιβάλλοντος, όχι μόνο η θαλάσσια ρύπανση, το κάνουμε για να ευαισθητοποιήσουμε τους αρμόδιους φορείς, να τους ενεργοποιήσουμε. Φέτος περιμέναμε πως μετά από δύο χρόνια καραντίνας θα είχαμε περισσότερο κόσμο στο νησί, το περίμεναν και οι αρμόδιοι φορείς. Δυστυχώς εξακολουθούμε να έχουμε περιστατικά ρύπανσης, όχι βέβαια στον βαθμό που είχαμε το 2019.
Επισκεφθήκαμε το Λιμεναρχείο και είπαμε στον κ. Λιμενάρχη ότι θα είμασταν ιδιαίτερα χαρούμενοι αν δεν χρειαζόταν να συζητάμε τέτοια θέματα. Κάναμε μια ανάρτηση στη σελίδα μας σε σχέση με ένα περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης στο Κερί. Αυτή την διαπίστωση έκανε η Αντιπρόεδρός μας και θεωρώ πως πλέουν έχουμε την εμπειρία να καταλάβουμε αν υπάρχουν λύματα κάπου ή όχι. Οι αναρτήσεις μας σε τέτοιες περιπτώσεις, έχει αποδειχτεί ότι αποτελούν σημαντικά ντοκουμέντα, που βοηθούν στο να ενεργοποιηθεί το Λιμεναρχείο και οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, αλλά και στο να φοβηθούν οι πλοιοκτήτες.
Ο κ. Λιμενάρχης μας ενημέρωσε πως όλα τα μεγάλα σκάφη που δραστηριοποιούνται στο νησί μας διαθέτουν βιολογικό, αλλά τα ερωτήματα μας υφίστανται. Δεν ξέρουμε αν λειτουργεί ο βιολογικός που διαθέτουν και αν κάνουν σωστή διαχείριση. Ενδεχομένως και να κάνουν μια μορφή χλωρίωσης, ένα είδος επεξεργασίας όμως θα έπρεπε το υπόλειμμα να ρίχνεται στη θάλασσα σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων από την ακτή και θεωρώ πως αυτό δεν γίνεται. Το πρόβλημα υφίσταται εδώ και δεκαετίες, όμως το κράτος δεν κάνει τίποτα. Το ότι κάποια μεγάλα σκάφη έχουν βιολογικό, αυτό είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία και όχι μια πρωτοβουλία της πολιτείας.
Έχω έγγραφο από το 2019, του τότε Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου κ. Ζήβα, που ζητά να συνδεθεί η δεξαμενή λυμάτων του Λιμενικού Ταμείου που βρίσκεται στο πίσω μέρος του λιμανιού, με το αποχετευτικό δίκτυο της ΔΕΥΑΖ, με ένα έργο επέκτασης των σωληνώσεων που δεν είναι πάνω από τριάντα με πενήντα μέτρα απόσταση, ώστε έτσι να καταλήγουν απευθείας στον βιολογικό τα λύματα των ημερόπλοιων. Αυτό το έργο δεν έγινε ποτέ. Τα μικρότερα σκάφη που δεν διαθέτουν βιολογικό, θα έπρεπε να δίνουν τα λύματα τους σε βυτιοφόρα που θα τα μεταφέρουν στον βιολογικό.
Οι έλεγχοι που πρέπει να γίνονται, πολύ απλά δεν γίνονται όπως πρέπει, γιατί το Λιμεναρχείο έχει έλλειψη προσωπικού. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Λιμενάρχης, έχει μόνο τριάντα πέντε άτομα προσωπικό, ένα μόνο σκάφος, και στην απογευματινή και βραδινή βάρδια, μόνο ένα άτομο. Θέσαμε πολλά ερωτήματα στο Λιμεναρχείο και αναμένουμε έγγραφες απαντήσεις. Αντιστοίχως υποστελεχωμένη είναι η υπηρεσία του Τμήματος Περιβάλλοντος και το Υγειονομικό. Εδώ είναι και η ευθύνη της πολιτείας.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: