Έχει εξαντληθεί η φέρουσα ικανότητα του νησιού – Πρέπει επιτέλους να βρεθεί μια λύση
Τε 31/07/2024
«Σε ότι αφορά την τουριστική κίνηση, σε ποσοτικό επίπεδο είμαστε ικανοποιημένοι. Τον Μάιο είχαμε μια αύξηση 17% στις αφίξεις και τον Ιούνιο 3%. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και τα στατιστικά του Ιουλίου, τα οποία και αυτά αναμένεται να έχουν μια άνοδο σε σχέση με πέρυσι. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 150 χιλιάδες τουρίστες στο νησί.
Παραδοσιακά το διάστημα από 5 έως 25 Αυγούστου έχουμε στη Ζάκυνθο και Έλληνες επισκέπτες, που παίρνουν και τις άδειές τους.
Βλέπουμε ότι οι πληρότητες σε ξενοδοχεία, βίλλες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και Airbnb είναι σε πολύ υψηλό ποσοστό, τα πάντα είναι σχεδόν γεμάτα. Σε ότι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, επίσης είμαστε σε καλό επίπεδο. Πλέον έχουμε αρκετά πεντάστερα ξενοδοχεία και βίλλες, έρχεται κόσμος που διαθέτει χρήμα και η Ζάκυνθος παρά την εντύπωση που κάποιοι έχουν, μόνο φθηνή δεν είναι.
Για το αν αφήνει χρήμα στην αγορά ο τουρίστας, θα έλεγα ότι ναι αφήνει, αλλά είναι τόσες πολλές οι επιχειρήσεις και το χρήμα μοιράζεται σε περισσότερο κόσμο. Δεν έχουμε διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τις διανυκτερεύσεις, όμως παρατηρείται μια ευελιξία για τον επισκέπτη, ο οποίος μπορεί να επιλέξει να διαμείνει στο νησί για τρεις ή ακόμα και για δεκαπέντε ημέρες.
Όλες οι αγορές κινούνται σε καλό επίπεδο, δεν βλέπουμε κάποια μείωση, με εξαίρεση το Ισραήλ λόγω των συνθηκών στη Μέση Ανατολή, αλλά δεν έχουμε παραδοσιακά και πολλούς επισκέπτες από αυτή τη χώρα. Επίσης δεν ευοδώθηκαν κάποιες προσπάθειες που έγιναν για να αυξηθούν οι Ιταλοί τουρίστες.
Οι θετικές εντυπώσεις των ξένων επισκεπτών αφορούν τη φυσική ομορφιά του νησιού, τα καταλύματα που παρέχουν πολύ καλές υπηρεσίες, αλλά βέβαια εκφράζουν και τα παράπονά τους, για το ότι βλέπουν σκουπίδια, κάδους να βρωμάνε, κυκλοφοριακό κομφούζιο. Γίνονται προσπάθειες στην αποκομιδή, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο, αλλά με τόσο κόσμο στο νησί, θα χρειάζονταν τριπλάσιο προσωπικό για να ανταποκριθούν.
Είναι δεδομένο ότι ουσιαστικά έχει εξαντληθεί η φέρουσα ικανότητα του νησιού. Έχουμε πρόβλημα με βασικές υποδομές, πρέπει επιτέλους να βρεθεί μια λύση με το νερό και το αποχετευτικό και από ότι ξέρω γίνονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Μακάρι να βρεθεί μια λύση σήμερα στη σύσκεψη κορυφής που γίνεται για το Ναυάγιο. Μακάρι χθες να είχαμε αυτή τη λύση, να προκριθεί ένας φορέας που θα το διαχειριστεί και να γίνουν οι παρεμβάσεις που προβλέπει η μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για να σωθεί το πλοίο. Αν δεν γίνουν αυτά σύντομα, στο τέλος ούτε παραλία θα υπάρχει, ούτε πλοίο.
Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί το πόσο έχει βοηθήσει το νησί η εμβληματική εικόνα του Ναυαγίου. Είναι το σήμα κατατεθέν της Ζακύνθου και πρέπει να το αντιληφθούν αυτό όλοι. Αν απαιτούνται δύο εκατομμύρια ευρώ, και το αναφέρω ως παράδειγμα, για να γίνουν οι παρεμβάσεις, ας συμβάλουμε και εμείς, οι επιχειρηματίες, οι ξενοδόχοι, όλοι μας. Ας μην τα περιμένουμε όλα από το κράτος, το οποίο έχει και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας. Να συμβάλουμε, όπως κάναμε και με το έργο της διάνοιξης του δρόμου στο Γαϊτάνι.
Το ζήτημα του Λαγανά, θα μπορούσε πολύ εύκολα να λυθεί, μέσα σε ένα λεπτό, με μια απόφαση, αρκεί κανείς να μην υπολογίζει το πολιτικό κόστος.
Όλοι ξέρουν ποια είναι η λύση, αλλά δεν λαμβάνουν την απόφαση και δεν θέλω να επεκταθώ, να πω κάτι περισσότερο γιατί είναι λεπτό το ζήτημα. Αν ήθελε πραγματικά να δώσει λύσεις ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης, θα είχε έρθει στο νησί αρχές Μαΐου και όχι στα μέσα Ιουλίου, την περίοδο που αρχίζουν και αναχωρούν ούτως ή άλλως οι νεαροί Βρεττανοί τουρίστες από τον Λαγανά. Είναι και λίγο κοροϊδία, ας μου επιτραπεί η έκφραση, όλο αυτό που έγινε με την επίσκεψη του Υπουργού και τις εξαγγελίες.»