Current track

Title

Artist

Background

Κωνσταντίνος Σαρχάνης
Γεωλόγος (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Είναι εφικτό η Ζάκυνθος να υδροδοτείται σε 24ωρη βάση ακόμα και με πόσιμο νερό

Πε 30/03/2023



  • Θα παρουσιάσουμε την πρότασή μας, αυτή την Κυριακή στις 10.30 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο

«Είμαι λάτρης των Επτανήσων, επισκέφθηκα το περασμένο καλοκαίρι τη Ζάκυνθο και πραγματικά πιστεύω ότι είναι ένα πανέμορφο νησί. Υπάρχει όμως πρόβλημα με το νερό, κάτι που συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Στη Ζάκυνθο το  πρόβλημα διογκώνεται λόγω της αύξησης του πληθυσμού κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου εξαιτίας του τουρισμού με αποτέλεσμα ο πολίτης να στερείται αυτό το βασικό αγαθό. Δεν είναι δυνατόν, εν έτη 2023, στη Δημοτική Ενότητα Ελατίων την οποία και επισκέφθηκα, να δίνεται νερό με υδροφόρες.

Είναι εφικτό η Ζάκυνθος να όχι μόνο να υδροδοτείται σε 24ωρη βάση, τουλάχιστον σε κάποιες περιοχές, αλλά ακόμα και με πόσιμο νερό. Απαιτείται ολοκληρωμένη διαχείριση με συντονισμένο σχέδιο δράσης

Η πρότασή μας προς τον υποψήφιο Δήμαρχο Ζακύνθου κ. Τσουρουνάκη, την οποία και θα παρουσιάσουμε αυτή την Κυριακή στις 10.30 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο, βασίζεται στην επιστημονική βιβλιογραφία και στα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει για τη Ζάκυνθο.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε λιγότερες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να μην εμπλουτίζεται στον βαθμό που συνέβαινε παλαιότερα ο υδροφόρος ορίζοντας. Όμως δεν είναι υπεύθυνη για όλα η κλιματική αλλαγή.

Η φράση κλειδί είναι η ορθολογική διαχείριση του νερού, κάτι που δυστυχώς δεν εφαρμόζεται σήμερα. Όταν έχεις ένα πεπαλαιωμένο δίκτυο υδροδότησης, σημαίνει ότι έχεις απώλεια νερού. Έχουμε κάποιες ενεργές γεωτρήσεις, αλλά ξέρουμε τις παροχές τους; Έχουν ελεγχθεί ποτέ; Υπάρχει σύστημα τηλεμετρίας; Δουλεύει σωστά; Αυτά είναι βασικά ερωτήματα και αν δεν γνωρίζεις τις απαντήσεις, αν δεν έχεις τα επιστημονικά στοιχεία, δεν μπορείς να σχεδιάσεις για το μέλλον.

Η Ζάκυνθος είναι ένα νησί με υψηλό δείκτη βροχοπτώσεων που όμως δεν διαθέτει λιμενοδεξαμενές, δεν διαθέτει ταμιευτήρες νερού και φράγματα, που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε. Υπάρχουν άπειρα χρηματοδοτούμενα προγράμματα μέσω των οποίων ο Δήμος και η ΔΕΥΑΖ θα μπορούσε να κάνει παρεμβάσεις, αλλά για να γίνει αυτό προϋπόθεση είναι να διαθέτεις επιστημονικά στοιχεία, ώστε να έχεις την πραγματική εικόνα για να μπορέσεις να βασιστείς και να σχεδιάσεις το μέλλον. Η τηλεμετρία είναι το άλφα και το ωμέγα, έτσι καταγράφεις τα προβλήματα, τα γνωρίζεις και φροντίζεις ώστε να τα αντιμετωπίσεις.

Πρέπει να υπάρχουν ηλεκτρονικά υδρόμετρα παντού στις γεωτρήσεις και όπου υπάρχουν παλιά, να αντικατασταθούν. Να τοποθετηθούν υδρόμετρα στα σημεία από τα οποία φεύγει το νερό για να υδροδοτήσει το δίκτυο. Ταυτόχρονα, με την τηλεμετρία ελέγχεται η στάθμη και η μεταβολή της ποιότητας του νερού, το οποίο σήμερα στη Ζάκυνθο σε κάποιες γεωτρήσεις είναι υφάλμυρο. Έτσι ελέγχεις και έχεις μια πλήρη εικόνα, για να μπορέσεις να διαχειριστείς το νερό με τον σωστό τρόπο. Στηριζόμενος σε επιστημονικά δεδομένα, όχι αυθαίρετα, αλλά με μελέτες μπορείς να αναζητήσεις νέες γεωτρήσεις για τις οποίες μπορείς να χρηματοδοτηθείς. Το ΙΓΜΕ έχει προτείνει για τη Ζάκυνθο τη διάνοιξη έντεκα γεωτρήσεων.

Η ΔΕΥΑΖ μπορεί με στοχευμένες ενέργειες αλλά και δράσεις ενημέρωσης να βοηθήσει ώστε να αποκτήσει ο κόσμος περιβαλλοντική συνείδηση. Ο πολίτης έχει ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος διαχειρίζεται το νερό. Δεν σεβόμαστε το νερό, το σπαταλάμε με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε υπέρ άντληση των υδάτινων πόρων.

Στις προτάσεις που θα παρουσιάσουμε την προσεχή Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν άμεσα και κάποια άλλα που είναι μακροχρόνια, αλλά επιμένω ότι πρέπει να δούμε με πλήρη σαφήνεια τι έχουμε για να πάμε στην επόμενη μέρα.»


Current track

Title

Artist

Background
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Pinterest
Share on Linkedin
Send by Whatsapp