Είναι παράδοξο να ανοίγει η Βρετανική τουριστική αγορά, όταν η Ζάκυνθος στον υγειονομικό χάρτη της χώρας βρίσκεται σε επίπεδο αυξημένης επιτήρησης
Τρ 13/10/2020
«Η πρόσφατη επίσκεψή μου στην Ζάκυνθο είχε να κάνει με συγκεκριμένα ζητήματα, όπως στο να δούμε την εικόνα των ορεινών και της ευρύτερης περιοχής του Ναυαγίου μετά την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά, το πως είναι η εικόνα των αποκαταστάσεων και αποζημιώσεων για οικίες και επιχειρήσεις από την καταστροφή που επέφερε ο κυκλώνας Ιανός καθώς και το πόσο έχει επηρεάσει το νησί η εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Σε ότι αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, υπάρχει σε γενικές γραμμές μια συμμόρφωση. Για παράδειγμα επισκέφθηκα χθες το βράδυ ένα κατάστημα εστίασης, το οποίο έκλεισε κανονικά στις 12 το βράδυ, τηρώντας το ωράριο. Μίλησα με τους επαγγελματίες της εστίασης, οι οποίοι μου έθεσαν κάποια σοβαρά θέματα, όπως το λειτουργούν με μειωμένο ωράριο, αφού είναι υποχρεωμένοι να κλείνουν τα μεσάνυχτα, κάτι που επιφέρει πρόσθετη συρρίκνωση του κέρδος τους. Προτείνουν ως ένα αντίβαρο την μείωση του ΦΠΑ.
Επίσης μου επισήμαναν ότι έχουν αντιμετωπίσει μια αυταρχική συμπεριφορά από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και μάλιστα με πληροφόρησαν για μια περίπτωση όπου σε επιχείρηση εστίασης επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αρκετών χιλιάδων ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 14 ημέρες. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης αυτής προσέφυγε στη δικαιοσύνη και παρότι δικαιώθηκε, η αρμόδια επιτροπή, πρόεδρος της οποίας ήταν ο αστυνομικός που επέβαλε το πρόστιμο, αρνήθηκε να αποσύρει τις εις βάρος της εν λόγω επιχείρησης, επιβληθείσες κυρώσεις. Δηλαδή, η επιτροπή που εξέτασε από πλευράς αστυνομίας το όλο θέμα, έβαλε τον εαυτό της εν είδει δικαστηρίου, πάνω από την απόφαση της δικαιοσύνης.
Είναι το λιγότερο παράδοξο να ανοίγει και πάλι η Βρετανική τουριστική αγορά, όταν η Ζάκυνθος στον υγειονομικό χάρτη της χώρας βρίσκεται στο επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης.
Ποτέ δεν πήραμε κάποια απάντηση, στο γιατί η Ζάκυνθος μπήκε σε αυτό το καθεστώς των περιοριστικών μέτρων. Από τη μια έλεγε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα Κράτσα, ότι όπως την ενημερώνουν από τον ΕΟΔΥ το νησί έχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο, ενώ από την άλλη ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Ακτύπης ισχυριζόταν πως όλα είναι υπό έλεγχο. Ταυτόχρονα είχαμε τον Υπουργό κ. Χαρδαλιά να λέει αρχικά ότι η Ζάκυνθος δεν έχει πρόβλημα και μετά να την βάζει σε περιοριστικά μέτρα. Όλα αυτά αποτελούν ένα μπάχαλο, ένα αλαλούμ.
Επισκέφθηκα για μία ακόμα φορά το σημείο θέασης του Ναυαγίου και θεωρώ ότι η εικόνα που αντίκρυσα στο πλάτωμα αποτελεί ντροπή. Είναι αναγκαίο να υπάρξει μια ασφάλεια για τους επισκέπτες, μία καθαριότητα στην περιοχή και γενικά μια καλύτερη παροχή υπηρεσιών. Πρέπει να καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις υπάρχουν από κάποιους, σχετικά με την διαχείριση του πλατώματος, γιατί όλα αυτά μπορούν να γίνουν χωρίς να θιγούν περιουσίες. Αν δεν μπορούν να δώσουν μια λύση οι τοπικοί φορείς, πρέπει την λύση να την δώσει το κράτος.
Έχει γίνει πολύ συζήτηση για τα όσα είπε ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Ζακύνθου κ. Κοντονής περί των αλλαγών του Ποινικού Κώδικα. Δεν θέλω να πω περισσότερα για αυτά, αλλά θεωρώ ότι ο κ. Κοντονής αδικήθηκε με τον τρόπο που ο ίδιος διαχειρίστηκε το θέμα. Χρειαζόταν περισσότερη σκέψη και ψυχραιμία πριν πει τα όσα είπε. Ανεξάρτητα αν είχε δίκιο ή άδικο για τα όσα ισχυρίστηκε, ο τρόπος που διαχειρίστηκε το ζήτημα και η χρονική στιγμή που επέλεξε να το κάνει, δεν τον ωφέλησε τελικά.
Επί των λεγομένων του κ.Κοντονή για τις εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν βλέπω να διαδραματίζεται κάτι που δεν συνάδει με την αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο, έχει ανοίξει τις πόρτες του για να έρθουν πρόσωπα που ανήκουν σε άλλους κομματικούς σχηματισμούς και έτσι αποτυπώνονται κάποιες συζητήσεις που ορισμένες φορές είναι και έντονες. Παραδοσιακά η αριστερά έχει τέτοιες έντονες συζητήσεις, διαφωνίες, ακόμα και διασπάσεις. Έχουμε μια δημοκρατική λειτουργία ανεξαρτήτως αν συμφωνεί κάποιος ή όχι με τις απόψεις που διατυπώνονται. Το συνέδριο θα δώσει την λύση και θα δείξει που θα γείρει η βάρκα τελικά.
Είμαστε υποχρεωμένοι να λέμε ότι ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα αυτής της Περιφερειακής Αρχής, είναι η περίεργη, λανθασμένη και επιβλαβής αντίληψη που έχει για το δημόσιο χρήμα. Εκτίναξαν κατά πέντε φορές πάνω το κόστος για τα υδατοδρόμια, χωρίς να μας πουν που θα πήγαιναν αυτά τα χρήματα. Υπήρξε συγκεκριμένη Αντιπεριφερειάρχης, όχι στην Ζάκυνθο, σε άλλο νησί, η οποία επί οκτώ μήνες έπαιρνε τον μισθό του Αντιπεριφερειάρχη παράλληλα με τον μισθό της εργασίας της στην οποία απασχολείτο πριν εκλεγεί. Αυτό φυσικά απαγορεύεται. Να πει το όνομα της Αντιπεριφερειάρχη η κα Κράτσα και να μας πει αν το γνώριζε αυτό.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: