Current track

Title

Artist

Background

Πολιτική Προστασία Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Δε 8/08/2022Λήψη μέτρων λόγω υψηλής επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς

Από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Τρίτη 9 Αυγούστου 2022 προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4 ) για τη Ζάκυνθο.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε ιδιαίτερο προειδοποιητικό σήμα για τη λήψη μέτρων λόγω υψηλής επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών και έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, ώστε να βρίσκονται σε Κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Υπενθυμίζουμε την υπ’ αρ. 44853/9020/1-6-2022 (ΑΔΑ-Ω2ΖΛ7ΛΕ-ΥΣΑ) Απόφαση απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση, στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου κατά την αντιπυρική περίοδο 2022 σύμφωνα με την οποία :

Επιβάλλουμε το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων καθημερινά από τη Δύση έως την Ανατολή του ηλίου καθ΄ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2022, στους δασικούς δρόμους , περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα πάρκα και άλση των κάτωθι Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων:
Βασιλικός, Βουγιάτο, Λαγκαδάκια, Φιολίτι, Γαλάρο, Άγιοι Πάντες, Δράκας, Σκουλικάδο, Καλλιθέα, Πηγαδάκια, Λαγοπόδο, Μαχαιράδο, Καταστάρι, Κερί, Μαραθίας, Απελάτι, Αγαλάς, Λιθακιά, Κοιλιωμένο, Μαριές, Αγ. Λέων, Γύρι, Εξωχώρα, Λούχα, Ορθονιές, Αναφωνήτρια, Βολίμες, Άνω Βολίμες, Καλαμάκι, Μπόχαλη, Γαϊτάνι, Ζακυνθίων, καθώς και το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης εισόδου όλο το 24ωρο, κάθε φορά που ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα προβλέπει για την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου κατηγορία κινδύνου
4 (Πολύ Υψηλή)
5 (Κατάσταση Συναγερμού).

• Ιδιαίτερα για τους κάτωθι ΑΔΙΕΞΟΔΟΥΣ Δασικούς Δρόμους – Δασικές Θέσεις, λόγω της πολύ υψηλής επικινδυνότητάς τους για τον εγκλωβισμό πολιτών, δύναται μετά από απόφαση έκτακτου Σ.Ο.Π.Π. και εισηγήσεων του Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ζακύνθου και του Προϊσταμένου Διεύθυνσης Δασών Ζακύνθου να επιβληθεί το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης εισόδου όλο το 24ωρο, όταν ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς θα προβλέπει βαθμό επικινδυνότητας 3 (Υψηλή).

ΑΔΙΕΞΟΔΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ | ΔΡΟΜΟΙ – ΔΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
ΒΟΛΙΜΕΣ Σέλινας, Αγ. Ανδρέας, Από Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Κρημνών έως πλάτωμα Ναυαγίου
ΑΝΑΦΩΝΗΤΡΙΑ Στόμιο, Πόρτο Βρώμη
ΜΑΡΙΕΣ Πόρτο Βρώμη, Στενίτης
ΕΞΩ ΧΩΡΑ Αμυράς
ΚΟΙΛΙΟΜΕΝΟ Κορακονήσι
ΑΓΑΛΑΣ Πλακάκι Από Ταβέρνα Σπηλιά Δαμιανού προς Θάλασσα
ΚΕΡΙ Από Διασταύρωση δασικού δρόμου Φάρου προς Θέα Μυζήθρων, Διασταύρωση δρόμου Δεξαμενής προς Σκοπό Κερίου, Κακαβάκι
ΑΡΓΑΣΙ Από Αγούλου έως Σκοπιώτισσα
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ Από Ε.Ο. Ζακύνθου – Βασιλικού – Δάφνη, Από Ε.Ο. Ζακύνθου – Βασιλικού – Μέλα
ΜΠΟΧΑΛΗ Μπόχαλη – Κάναλη, Μοβίντα – Δασικός δρόμος κάτω από το Κάστρο, Μοβίντα – Πικριδιώτισσα.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ζακύνθου συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199 ή 112.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΖΑΚΥΝΘΟΥ


Current track

Title

Artist

Background