Παράνομες συνδέσεις, γεωτρήσεις–φαντάσματα και ξενοδοχεία χωρίς ρολόι – Έρχονται πρόστιμα
Πε 18/09/2025

«Έχουν γίνει ήδη 65-70 έλεγχοι σε Ακρωτήρι, Πλάνο, Τραγάκι, Κυψέλη και Λαγανά»
«Από τον Μάρτιο ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις – διακοπές υδροδότησης, αφαίρεση ρολογιών, πρόστιμα για λαθροϋδροληψίες»
«Ξενοδοχείο 400 κλινών με γεώτρηση 5 κυβικών την ώρα; Δεν στέκει λογικά»
«Όταν επιχειρήσεις δηλώνουν ότι δεν παίρνουν νερό από τη ΔΕΥΑΖ, το ερώτημα είναι: πώς υδροδοτούνται;»
«Βρέθηκαν παράνομες παροχές με ρολόγια που είχαν αφαιρεθεί»
«Συνεργαζόμαστε με εταιρείες γεωεντοπισμού για να εντοπίσουμε κρυφές συνδέσεις»
«Οι έλεγχοι δεν γίνονται δειγματοληπτικά – θα γίνουν σε όλες τις επιχειρήσεις»
«Μέχρι σήμερα μόνο μία επιχείρηση κατέθεσε εξώδικο, όλες οι άλλες συνεργάζονται»
«Οι έλεγχοι που έχουν ήδη κάνει τα κλιμάκια της ΔΕΥΑΖ σε επιχειρήσεις είναι 65 με 70. Αφορούν τις περιοχές Ακρωτήρι, Πλάνος, Τραγάκι, Κυψέλη και Λαγανά. Οι έλεγχοι σχετίζονται για την ύδρευση, την αποχέτευση, ελέγχονται και τα στοιχεία των επιχειρήσεων.
Μπορεί να φαίνεται ότι ακολουθούμε τις εξελίξεις, δηλαδή ότι δράσαμε μετά από καταγγελίες ή μετά τη μήνυση που έγινε, όμως θέλω να τονίσω ότι αυτό είναι ένα σχέδιο που έχουμε ξεκινήσει ήδη από τον Μάρτιο. Υπήρξαν παρεμβάσεις, όπως διακοπές υδροδότησης, αφαίρεση ρολογιών κ.λπ.
Από τον Μάρτιο μια ομάδα ελέγχου, περίπου 6-7 ατόμων, ξεκίνησε ελέγχους στα χωριά, έχει εντοπίσει παρατυπίες, παρανομίες, παράνομες συνδέσεις και άλλα. Τα στοιχεία αυτά σταδιακά έρχονται στο Διοικητικό Συμβούλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε μέρα υπάρχουν 5 έως 10 έλεγχοι, βασισμένοι σε συγκεκριμένα ζητήματα που προκύπτουν από τις αυτοψίες.
Στο Διοικητικό Συμβούλιο έρχονται και πρόστιμα για τις λαθροϋδροληψίες που εντοπίζονται. Άρα, δεν είναι κάτι που ξεκινήσαμε ξαφνικά. Πρόκειται για έναν συνεχή και οργανωμένο έλεγχο. Το συγκεκριμένο κομμάτι του Πλάνου, της περιοχής του Τσιλιβί και των γύρω περιοχών συνδυάστηκε και με το ζήτημα της αποχέτευσης, προκειμένου να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη μελέτη που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Στη μελέτη θα καταγραφούν, πόσες επιχειρήσεις υπάρχουν, τι είδους επιχειρήσεις είναι, ποια είναι η δυναμικότητά τους, τι λύματα παράγουν και τι ποσότητες νερού χρειάζονται ή χρησιμοποιούν.
Ο έλεγχος δεν γίνεται μόνο στα ξενοδοχεία. Ξεκίνησε από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, τα μεγάλα ξενοδοχεία, που τώρα είναι ανοιχτά, αλλά φυσικά θα επεκταθεί και στα εστιατόρια, καθώς και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μέχρι σήμερα, με εξαίρεση μία επιχείρηση που έχει προχωρήσει σε εξώδικο και είμαστε στη διαδικασία απάντησης, όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις είναι πρόθυμες και δεκτικές να προσκομίσουν τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί από την Υπηρεσία μας. Μάλιστα, πολλοί ιδιοκτήτες παραδέχονται με ειλικρίνεια κάποιες αδυναμίες ή παρατυπίες που πιθανόν να βρίσκονται στα όρια της νομιμότητας.
Το κλιμάκιο της ΔΕΥΑΖ όταν επισκέπτεται μια επιχείρηση, μια ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία δεν διαθέτει παροχόμετρο και ο ιδιοκτήτης ισχυρίζεται πως δεν καταναλώνει νερό από το δίκτυο της ΔΕΥΑΖ, το καταγράφει. Το ζήτημα αυτό θα μας απασχολήσει στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, που θα γίνει την προσεχή Πέμπτη. Θα παρουσιαστούν τα πρώτα ευρήματα, όχι τα τελικά αποτελέσματα, γιατί οι ελεγκτές έχουν ήδη εκφράσει απορίες για το πώς θα χειριστούμε τέτοιες περιπτώσεις. Θα χρειαστεί να δώσουμε κατευθυντήριες γραμμές.
Για παράδειγμα, όταν στις 20 επιχειρήσεις οι 10 λένε ότι δεν παίρνουν νερό από τη ΔΕΥΑΖ, τίθεται το ερώτημα, με ποιον τρόπο υδροδοτούνται, πώς καλύπτουν τις ανάγκες τους σε νερό; Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως στον Λαγανά, αλλά υπάρχουν ενδείξεις και στο Τσιλιβί, σε μικρότερη όμως κλίμακα. Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε με ακρίβεια πού εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί οι έλεγχοι δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Σε μια τέτοια περίπτωση, σε περαιτέρω έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε παράνομη σύνδεση, δεν υπήρχε ρολόι, αλλά υπήρχε παράνομη παροχή νερού. Για την ακρίβεια, υπήρχε παλαιότερη οφειλή από το 2015 και το ρολόι αφαιρέθηκε γι’ αυτό το λόγο. Ο ιδιοκτήτης δήλωσε πως δεν είχε κάνει επανασύνδεση αλλά διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ροή νερού, οπότε καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για παράνομη υδροδότηση.
Οφείλουμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ελέγχους. Όταν κάποιος λέει πως δεν καταναλώνει νερό, πρέπει να αποδεικνύει πώς καλύπτει τις ανάγκες του. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι έχουν γεώτρηση ή ότι συνεργάζονται με υδρομεταφορείς. Όταν όμως έχεις ένα ξενοδοχείο 400 κλινών και δηλώνεις ότι καλύπτεσαι από γεώτρηση που αποδίδει 5 κυβικά την ώρα, αυτό δεν στέκει λογικά. Πρέπει να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, τι παροχές έχεις, πως και πόσο καταναλώνεις.
Δεν μπορούμε να πάμε σαν Εφορία να ζητήσουμε τιμολόγια ιδιωτών. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να αντικαταστήσουμε το δίκτυο ύδρευσης μπροστά από την επιχείρηση, 50 μέτρα πριν και 50 μετά και να τοποθετήσουμε νέες παροχές. Έτσι θα δούμε αν πράγματι χρειάζεται νερό από το δίκτυο η επιχείρηση ή όχι. Εξετάζουμε και άλλες τεχνικές λύσεις. Είμαστε ήδη σε συνεννόηση με εταιρείες που διαθέτουν λογισμικό γεωεντοπισμού υπόγειων δικτύων, ώστε να μπορούμε να εντοπίσουμε κρυφές ή παράνομες συνδέσεις.
Φανταστείτε ότι δεν είναι όλα τα δίκτυα ίδια. Υπάρχουν παλιοί αγωγοί, μικρής και μεγάλης διατομής, που μπήκαν πριν από 50 χρόνια. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι αλλαγές έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, ούτε πότε έγινε κάποια παράνομη σύνδεση. Αναμένουμε την επόμενη εβδομάδα, στο Διοικητικό Συμβούλιο, να παρουσιαστούν τα πρώτα ευρήματα.
Θα υπάρξει επίσης ενημέρωση προς τους πολίτες, ώστε να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει – τόσο για τα πρόστιμα και τους ελέγχους, όσο και για τη διαδικασία που ακολουθείται.
Λέγονται και ακούγονται πολλά, αλλά κάποιοι πρέπει να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να κάνουν τη δουλειά τους, χωρίς να εμπλέκονται σε αντιπαραθέσεις. Στο τέλος αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει αποτέλεσμα.
Οι έλεγχοι που κάνουμε δεν γίνονται δειγματοληπτικά. Έλεγχος θα γίνει σε όλες τις επιχειρήσεις. Δεν επιλέγουμε τυχαία ποιον θα ελέγξουμε, υπάρχει διαδικασία. Η επιλογή γίνεται από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΕΥΑΖ. Ξεκινούν από τα ξενοδοχεία που είναι ήδη ανοιχτά αυτή την περίοδο, καθώς είναι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, τόσο ως προς την κατανάλωση νερού, όσο και ως προς τα λύματα. Έτσι, μπαίνουμε πρώτα στις μεγάλες επιχειρήσεις και στη συνέχεια προχωράμε στις μικρότερες, εστιατόρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.λπ.»