Επιχειρησιακά έχουμε σχέδιo, πρέπει όμως και οι εμπλεκόμενοι φορείς να μας συνδράμουν
Τρ 19/05/2020
«Επιχειρησιακά έχουμε το σχέδιό μας ενεργό από 1η Μαΐου, πρέπει όμως και οι εμπλεκόμενοι φορείς της Πολιτικής Προστασίας να μας συνδράμουν για να πετύχουμε στο έργο μας. Εννοώ τις υπηρεσίες στην Περιφέρεια, τον Δήμο, το Τμήμα Τροχαίας, το ΕΔΔΥΕ, το Λιμενικό Σώμα, το ΓΕΕΘΑ κατά περίπτωση, και το ΕΚΑΒ.
Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα όσον αφορά την επικοινωνία με τον Δήμο και τα έργα τα οποία πρέπει να κάνει, και τα οποία αναφέρονται στο σχέδιο «Γεώλαος», το οποίο είναι ένα σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, όπως δασικών πυρκαγιών, στα πλαίσια του σχεδίου «Ξενοκράτης», το οποίο εντέλει τις υπηρεσίες αυτές να είναι έτοιμες μέχρι τέλος Μαρτίου του 2020. Παρόλη την αλληλογραφία την οποία έχουμε μαζί τους από τις αρχές Μαρτίου, προκύπτει ότι σχεδόν δύο μήνες μετά, κάποιες υπηρεσίες δεν έχουν κάνει τα δέοντα. Εννοώ την συντήρηση και βελτίωση δασικού του οδικού δικτύου, τον καθαρισμό βλάστησης στο οδικό δίκτυο και στη ζώνη μίξης δασών-πόλεων, τον καθαρισμό ανεξέλεγκτων χώρων εναπόθεσης απορριμμάτων, που αποτελούν πολύ σημαντικό πρόβλημα, την συντήρηση και κατασκευή υδροστομίων, τον καθαρισμό των οικοπέδων σε περιβάλλοντες χώρους κατοικιών, το δίκτυο στην περιοχή της Δάφνης, την διάνοιξη οδού στο Ναυάγιο, καθώς και την κατασκευή υδροστομίων στην περιοχή της Μπόχαλης, και το υπαριθμόν ένα, μέτρα πυρασφάλειας στην περιοχή του Λίβα.
Για όλα αυτά, αρμόδια αρχή είναι ο Δήμος, το Δασαρχείο και κατά περίπτωση η Περιφέρεια, με την οποία υπάρχει μια απόλυτη επικοινωνία και συνδρομή στο έργο μας, όσον αφορά την παροχή που μας δίνει σε περιπτώσεις πυρκαγιών. Ο Δήμος κινείται με αργά βήματα, θα έλεγα ούτε σταθερά. Είναι μόνο αργά. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους υπεύθυνους και ευελπιστούμε στο καλύτερο αποτέλεσμα. Σήμερα έχουμε πάνω από είκοσι χωματερές οι οποίες είναι ακαθάριστες. Με τον Αντιδήμαρχο κ. Κουτσογιάννη είμαστε σε επαφή και ο ίδιος προσπαθεί για το καλύτερο.
Έχουν καθαρισθεί κάποιοι ανεξέλεγκτοι χώροι εναπόθεσης απορριμμάτων, δεν έχουν όμως καθαρισθεί όλοι. Πρόσφατα, πριν από μία εβδομάδα, είχαμε πάνω από τον Άγιο Νικόλαο σε έναν τέτοιο χώρο, πυρκαγιά δίπλα σε δασική έκταση.
Χθες ήρθα σε επαφή με τον κ. Δήμαρχο και ευελπιστώ ότι θα γίνουν κάποια πράγματα για να είμαστε όλοι μας ήσυχοι. Αλλά πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμα και κυρίως, όπως από την πρώτη ημέρα φωνάζω, σε Λίβα, Ναυάγιο και Μπόχαλη. Είναι τρία κομμάτια της Ζακύνθου τα οποία είναι το πρόσωπο του νησιού.
Για τον Λίβα πρέπει να κατατεθεί μελέτη από τον Δήμο και να πάρουν μέτρα πυροπροστασίας. Δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι τώρα. Έχουμε προτείνει κάποια πρόχειρα μέσα εμείς, αλλά είμαστε σε αναμονή. Πρέπει τέσσερα με πέντε πράγματα να τα κάνουν χθες, όχι αύριο, γιατί είναι μια περιοχή υψηλής επικινδυνότητας, και αν έχουμε εκεί φωτιά δεν ξέρω και εγώ τι θα γίνει.
Για το Ναυάγιο έχουμε ζητήσει να γίνει ένας παράλληλος δρόμος, για να μην εγκλωβιστούν οι τουρίστες εκεί, όπως φυσικά και οι κάτοικοι σε περίπτωση πυρκαγιάς και έχουμε θέματα παρελθόντων ετών. Για το Ναυάγιο εννοείται ότι εμπλέκεται και το Δασαρχείο, δηλαδή κατά περίπτωση υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες πρέπει να ενεργήσουν για να τελειώσουν αυτά τα θέματα, τα οποία και χρονίζουν, δεν είναι φετινά. Μας έχουν πει κάποια πράγματα σχετικά με το σχέδιο του Δήμου για το Ναυάγιο, αλλά δεν νομίζω ότι μπορούν να γίνουν εύκολα. Δηλαδή το να κλείσουμε τον δρόμο και να μην μπορεί ο κόσμος να κατεβαίνει κάτω και να βάλουν mini bus και να παρκάρουν όλοι σε έναν χώρο και να συνωστίζεται τόσος κόσμος, θεωρώ ότι εγκυμονεί κίνδυνο. Πρέπει να γίνει κάτι παράλληλο για να υπάρχει οδός διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου. Φωνάζω για αυτό από τις 18 Φεβρουαρίου που είμαι στο νησί ως Διοικητής. Αν δεν γίνει αυτό, μπορεί να εγκλωβιστεί κόσμος εκεί.
Για την Μπόχαλη έχουμε ζητήσει να κατασκευαστούν υδροστόμια, να καθαριστεί ο χώρος γιατί και ο αστικός ιστός που είναι δίπλα στο Κάστρο εγκυμονεί κίνδυνο αν συμβεί κάτι.
Είμαστε σε αναμονή ενίσχυσης, στη διαδικασία της πρόσληψης και ευελπιστώ σε δεκαπέντε με είκοσι ημέρες να είμαστε έτοιμοι για να επανδρώσουμε τα εποχικά κλιμάκια τα οποία είναι έτοιμα, στην περιοχή Καταστάρι, Κερί και Αγίου Λέοντα.
Ως υπηρεσία, είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση, έχουμε συντηρήσει όλα τα οχήματά μας, ευελπιστούμε να έχουμε και την εναέρια συνδρομή όπου και αναμένουμε αποτελέσματα εντός των επομένων ημερών, αλλά σας λέω για να πετύχουμε πρέπει να μας συνδράμουν και οι υπηρεσίες που σας ανέφερα πριν.
Είμαστε σε αναμονή εξελίξεων για την παραλαβή δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Πετζετέλ, δεν μπορώ να σας δώσω χρονοδιάγραμμα και μπορεί να μην έχουν και φυσική παρουσία στο νησί. Θα είναι όμως υπό επιτήρηση η περιοχή από τα μέσα αυτά, δεν γνωρίζω αν θα είναι διαθέσιμα εντός της Ζακύνθου, περιμετρικά, ή σε κοντινή περιοχή. Είμαστε σε αναμονή ανακοινώσεων και εξελίξεων. Σίγουρα ο ρόλος τους θα είναι εποπτικός, αλλά και κατασταλτικός, είτε είναι εδώ, είτε πλησίον μας.
Σύντομα θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις σε ότι αφορά τον εντοπισμό των εμπλεκομένων στην πυρκαγιά που ξέσπασε πέρυσι στην περιοχή της Λιθακιάς και εξαπλώθηκε στον Αγαλά και στο Κερί, προκαλώντας τεράστια καταστροφή σε δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες, αλλά και κατοικίες.
Θέλω με την ευκαιρία αυτή να πω κάποια πράγματα προς τον κόσμο, σε σχέση με την προστασία των δασών μας. Από 1η Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου δεν καίμε οτιδήποτε στην ύπαιθρο, ούτε σκουπίδια, ούτε ξερά χόρτα, ούτε κλαδιά. Δεν χρησιμοποιούμε υπαίθριες ψησταριές, αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες, οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού, που δημιουργούν σπινθήρα. Και φυσικά δεν αφήνουμε σκουπίδια. Είναι τέσσερα, πέντε βασικά πράγματα τα οποία πρέπει να τα εμπεδώσουν οι πολίτες, για να μην έχουμε εκδήλωση πυρκαγιάς. Αν κάποιος αγρότης αυτή την περίοδο έχει υλικά για κάψιμο, δεν μπορεί να βάλει φωτιά. Μπορεί να καλέσει τον Δήμο, να καλέσει τις υπηρεσίες να μαζέψουν τα υλικά και όταν επιτρέπεται είτε να γίνει πολτοποίηση σε κάποιους χώρους, είτε να τα αποθηκεύσουν αλλού και μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου να προβούν στις ενέργειες που πρέπει. Υπάρχει ποινική ευθύνη για όλες τις περιπτώσεις αυτές. Ο νόμος «Καλλικράτης» είναι ξεκάθαρος, εάν δεν ενεργήσουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων για να τα καθαρίσουν, μετά πρέπει να παρέμβει ο Δήμος και σε περίπτωση που επεκταθεί η πυρκαγιά λόγω ακαθάριστου οικοπέδου, ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου έχει ποινική ευθύνη.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: