Δρόσος Κουτσούμπας
Πρόεδρος ΕΘΠΖ
Επιχειρείται μια προσπάθεια απαξίωσής μας
Πε 27/02/2020
- Η κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγές για τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών χωρίς διάλογο μαζί μας
- Οι άνθρωποι του πάρκου έχουν αποκτήσει μια πολύ μεγάλη εμπειρία, θα ήταν χαζό να μην την αξιοποιούσε η πολιτεία
- Ούτε πρόσκληση έχουμε δεχτεί, ούτε έχουμε υποβάλει πρόταση για την διαχείριση του Ναυαγίου
«Είμαι ενήμερος για τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο νομικό πλαίσιο που διέπει τις προστατευόμενες περιοχές και τους φορείς διαχείρισης, όμως προκαλεί εντύπωση το ότι δεν μας έχουν καλέσει σε έναν διάλογο. Στείλαμε εγγράφως τις προτάσεις μας προς τον αρμόδιο Υπουργό, όπως μας είχε ζητηθεί, αλλά έκτοτε περιμένουμε στο ακουστικό μας. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Θα έπρεπε να μας καλέσουν σε έναν διάλογο, γιατί και την εμπειρία διαθέτουμε και την επιστημονική γνώση. Επιχειρείται μια καταρράκωση του κύρους των φορέων διαχείρισης, κάτι που θεωρώ ότι είναι άδικο και ανεπίτρεπτο. Θα έλεγα ότι επιχειρείται μια προσπάθεια απαξίωσής μας.
Όλοι οι Πρόεδροι των προστατευόμενων περιοχών είμαστε ακαδημαϊκοί και ερευνητές, έχουμε και την εμπειρία και την επιστημονική γνώση για να εκφράσουμε τις θέσεις μας και δεν γίνεται να μας αγνοούν.
Είναι δυνατόν να λένε ότι οι φορείς διαχείρισης είναι ανεπαρκείς; Μήπως τα λένε για να κρύψουν τις δικές τους ανεπάρκειες; Καταρχάς δεν μπορείς να εξισώνεις τα πάντα, να θέτεις τα ίδια μέτρα και σταθμά για όλους τους φορείς, εμείς για παράδειγμα, λειτουργούμε εδώ και είκοσι χρόνια, όταν ένας άλλος φορέας λειτουργεί μόλις έναν χρόνο.
Επιχειρείται μια διάσπαση αρμοδιοτήτων. Διασπάται ο ενιαίος τρόπος διαχείρισης. Είναι σαν να λέμε ότι δεν θα υπάρχει ένα Πανεπιστήμιο, γιατί το ένα τμήμα του θα πάει στον Δήμο Λευκάδας και το άλλο στην Περιφέρεια Ζακύνθου.
Αν υπάρχει ένα σημείο αναφοράς στην πράσινη ανάπτυξη και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αυτό είναι το ΕΘΠΖ.
Εδώ επιχειρείται ένα βήμα στο κενό.
Το ΕΘΠΖ είναι ένα σήμα κατατεθέν όχι μόνο της Ζακύνθου, αλλά των Επτανήσων. Είναι ένα brand name. Αν πάμε σε μια άλλη υπηρεσία τον έλεγχο, ή σε ένα άλλο τμήμα την διαχείριση αυτό σημαίνει υποβάθμιση του Πάρκου.
Το ΕΘΠΖ είναι ένα σημαντικό στοιχείο του κοινωνικού ιστού της Ζακύνθου και θα έπρεπε να συζητάμε την ενίσχυσή του και όχι το αντίθετο.
Αποφασίσαμε ως Δ.Σ. να αποστείλουμε επιστολή ενημέρωσης προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χατζηδάκη για τις θέσεις μας, καθώς και προς τον Βουλευτή Ζακύνθου κ. Ακτύπη, με τον οποίο έχω ήδη μιλήσει. Θα φροντίσω να συναντηθώ από κοντά με τον κ. Ακτύπη και θα ζητήσω μια συνάντηση και με τον κ. Χατζηδάκη.
Θα δούμε στην πράξη αν θα μοριοδοτηθεί το προσωπικό του ΕΘΠΖ. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και επί μία εικοσαετία που εργάζονται, έχουν αποκτήσει μια πολύ μεγάλη εμπειρία που θα ήταν χαζό να μην την αξιοποιούσε η πολιτεία. Η δουλειά τους σήμερα δεν είναι η αστυνόμευση.
Εμείς από κοινού με το Λιμενικό κάνουμε ελέγχους και είχαμε προτείνει να μπορούν οι φύλακές μας να επιβάλλουν οι ίδιοι τυχόν πρόστιμα για παραβάσεις των κανονισμών. Για να κάνει ελέγχους μόνο το Λιμεναρχείο, θα πρέπει να διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό και τα μέσα. Κάποτε στο Πάρκο είχαμε 60 φύλακες αλλά στα χρόνια της ύφεσης φτάσαμε να έχουμε 20.
Εμείς είμασταν αυτοί που παίξαμε καθοριστικό ρόλο στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ στον Σκοπό, όπως παίζουμε και τώρα ρόλο ζητώντας συνεχώς την αποκατάσταση του.
Ο φορέας διαχείρισης δεν έχει την δυνατότητα, ούτε τα σχετικά κονδύλια, ούτε τον απαραίτητο εξοπλισμό για να κάνει συνεχείς ελέγχους και δειγματοληψίες για ρύπανση στις θάλασσες της Ζακύνθου. Ωστόσο δειγματοληψίες έχουμε κάνει και εμείς χωρίς όμως τα αποτελέσματα να δείξουν κάτι. Σαφώς και υπάρχουν κρούσματα ρύπανσης αλλά είχαμε και περιπτώσεις όπου η υποτιθέμενη ρύπανση ήταν πλαγκτόν.
Ούτε πρόσκληση έχουμε δεχτεί, ούτε έχουμε υποβάλει πρόταση για την διαχείριση του Ναυαγίου το οποίο βρίσκεται και προστατεύεται από το καθεστώς Natura.
Το ΕΘΠΖ έχει μεγάλη εμπειρία και είναι προφανές πως με τη σημερινή του μορφή θα μπορούσε να ήταν ένα μέλος του φορέα διαχείρισης που επιχειρείται να δημιουργηθεί για το Ναυάγιο.
Τα τελευταία είκοσι χρόνια που εργάζομαι ως ακαδημαϊκός δάσκαλος στη Λέσβο, ξέρω τα προβλήματα που υπάρχουν στο νησί και θα έλεγα ότι τώρα επικρατεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση σε ότι αφορά τους μετανάστες και τα κέντρα δομής. Απαιτείται διάλογος για την εξεύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης γιατί τόσο η τοπική κοινωνία, όσο και οι επιχειρηματίες εδώ, δέχονται μια τεράστια πίεση. Θα έλεγα ότι η υπομονή τους έχει εξαντληθεί.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: