Επιτέλους τέλος στην αγωνία των ιδιοκτητών των ακινήτων εντός ζώνης παλαιού αιγιαλού σε όλη την Ελλάδα
Δε 4/03/2024
«Στις 29-2-2024 με νομοθετική ρύθμιση (τροπολογία) της τελευταίας στιγμής και συγκεκριμένα με την προσθήκη της παραγράφου 12 στο άρθρο 5 του νέου νόμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει επιτέλους το Συνταγματικά (άρθρο 17) κατοχυρωμένο δικαίωμα της ιδιοκτησίας των Ελλήνων πολιτών.
Τώρα πλέον τα εμπράγματα δικαιώματα, δηλαδή η κυριότητα των ιδιωτών επί ακινήτων εντός της ζώνης παλαιού αιγιαλού, αναγνωρίζονται από το Δημόσιο, με την προϋπόθεση τα δικαιώματα αυτά να έχουν αποκτηθεί ή αναγνωριστεί με συμβολαιογραφικό έγγραφο ή άλλο δημόσιο έγγραφο, που να έχει συνταχθεί σε χρόνο προγενέστερο του διοικητικού καθορισμού του αιγιαλού στην περιοχή των ακινήτων.
Bασική νομική προϋπόθεση για αυτή τη νομοθετική ρύθμιση, ήταν να παύσει ο παλαιός αιγιαλός να αποτελεί δημόσια κτήση και να είναι πράγμα κοινόχρηστο. Αυτή η βασική προϋπόθεση τέθηκε με το νέο νόμο και συγκεκριμένα με το άρθρο 6 παράγραφος 5, στο οποίο αναγράφεται ότι ο παλαιός αιγιαλός ανήκει πλέον στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου.
Η ρύθμιση αυτή επανάφερε το νομικό καθεστώς του Ν.2971/2001, που ίσχυε πριν από την τροποποίηση του με τον Ν.4607/24-4-2019. Τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προφανώς για να μην περιέλθει, αναπόδραστα, ο παλαιός αιγιαλός σαν ιδιωτική περιουσία του δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), δηλαδή στο Υπερταμείο για την εξυπηρέτηση του Δημόσιου χρέους, απέδωσε τον παλαιό αιγιαλό στη δημόσια κτήση χαρακτηρίζοντας τον κοινόχρηστο.
Έτσι όμως, δεν θα μπορούσαν ποτέ οι ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του παλαιού αιγιαλού να νομιμοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους, διότι τα κοινόχρηστα πράγματα είναι από το νόμο εκτός συναλλαγής. Τώρα πλέον με τη νέα νομοθετική ρύθμιση ο παλαιός αιγιαλός επανέρχεται στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και με την ταυτόχρονη νομοθετική παρέμβαση ότι δεν θίγονται τα εμπράγματα δικαιώματα των ιδιωτών, αφενός μεν εξασφαλίζεται ότι δεν θα περιέλθουν στο ΤΑΙΠΕΔ τα ακίνητα των ιδιωτών και αφετέρου και το κυριότερο, ότι επιτέλους οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που έχει αναγνωριστεί το δικαίωμά τους με δημόσιο έγγραφο (συμβόλαιο, οικοδομική άδεια κ.λ.π.), πριν από το διοικητικό καθορισμό της ζώνης του αιγιαλού, διασφαλίζουν τις ιδιοκτησίες τους.
Με τον τρόπο αυτό η σημερινή κυβέρνηση ικανοποιεί επιτέλους το ιδιωτικό και το δημόσιο αίσθημα δικαίου, το οποίο επέβαλε να μην αμφισβητεί το Δημόσιο δικαιώματα ιδιωτών, τα οποία το ίδιο έχει αναγνωρίσει στο παρελθόν και μάλιστα εγγράφως.
Υπογραμμίζω σχετικά με τις ιδιοκτησίες που βρίσκονται εντός παλαιού αιγιαλού στο σχέδιο πόλης Λαγανά ότι, η σχετική απόφαση καθορισμού οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας στην περιοχή δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 19-5-2011 και συνεπώς κρίσιμα είναι τα δημόσια έγγραφα που αναγνωρίζουν την κυριότητα ιδιωτών πριν από τη χρονολογία αυτή.
Μετά την νέα θεμελιώδη νομοθετική ρύθμιση επιβάλλεται η ανάκληση της πρόσφατης αίτησης της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου προς το Κτηματολογικό Γραφείο Ζακύνθου για την ένταξη στη Δημόσια κτήση των ακινήτων του παλαιού αιγιαλού που βρίσκονται εντός Σχεδίου Πόλης Λαγανά, για να αποτραπεί περαιτέρω άδικη ταλαιπωρία των ιδιοκτητών τους.»