Αφήσαμε πίσω το ντροπιαστικό παρελθόν, υλοποιώντας ένα καινούργιο μοντέλο υποδοχής με επίσπευση των διαδικασιών ασύλου
Τρ 5/10/2021
«Έχουμε καταφέρει να μην πιεζόμαστε πλέον από μεταναστευτικές ροές αλλά οχυρώσαμε τη χώρα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο γιατί οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για να μην ξαναζήσουμε καταστάσεις του 2015. Δημιουργούμε νέες δομές φιλοξενίας σε πέντε νησιά του Αιγαίου, όπως τη νέα δομή υποδοχής αιτούντων ασύλου στη Σάμο, την οποία και θα επισκεφθώ την επόμενη εβδομάδα μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας. Μια σύγχρονη δομή φιλοξενίας, που προσφέρει ασφάλεια και αξιοπρεπέστατες συνθήκες διαβίωσης σε αυτούς τους ανθρώπους. Η χώρα μας αποτελούσε την ντροπή της Ευρώπης με τις δομές φιλοξενίας που είχε. Σήμερα οι άνθρωποι αυτοί δεν ζουν σε σκηνές, στο χώμα, παρέα με τα ποντίκια, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Παράλληλα προχωράμε σε ταχύρρυθμες διαδικασίες για την εξέταση του αιτήματος ενός ανθρώπου που ζητά να πάρει άσυλο στη χώρα μας. Ταχύρρυθμες διαδικασίες, ώστε αυτός ο άνθρωπος να γνωρίζει το συντομότερο δυνατό την απάντηση της πολιτείας η οποία σε περίπτωση που είναι θετική θα δρομολογήσει και την ενσωμάτωσή του στη κοινωνία. Χρειάζονταν τρία ολόκληρα χρόνια κατά το παρελθόν, μέχρι να πάρει μια απάντηση αυτός ο άνθρωπος, κάτι αδιανόητο για μια σύγχρονη χώρα όπως η Ελλάδα. Υπάρχει η υπηρεσία υποδοχής και ταυτοποίησης στην οποία προΐσταμαι, και η υπηρεσία ασύλου. Παλαιότερα, ένας μετανάστης ή πρόσφυγας περνούσε από συνέντευξη από την υπηρεσία μας, τον ρωτούσαν το απλό, αν ήθελε άσυλο στην Ελλάδα, ο ίδιος απαντούσε ναι, και εν συνεχεία στέλναμε τον φάκελό του στην υπηρεσία ασύλου, όπου και περνούσε ένα διάστημα έξι μηνών, μέχρι να κληθεί να απαντήσει σε νέες ερωτήσεις, ώστε τελικά να αξιολογηθεί αν δικαιούται άσυλο ή όχι. Τώρα πλέον έχουμε συμπτύξει την όλη διαδικασία, η υπηρεσία υποδοχής κάνει όλη την δουλειά και έτσι επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Πλέον μέσα σε είκοσι με εικοσιπέντε μέρες, από την ημέρα άφιξης του ανθρώπου, έρχεται και η πρώτη απόφαση στο αίτημά του. Όταν η απόφαση είναι θετική, δεν μένουμε μόνο σε αυτό, αναζητάτε εργασία για τον άνθρωπο αυτό, ώστε όχι μόνο να ενταχθεί στη κοινωνία, αλλά και να έχει ενεργή συμμετοχή σε αυτή. Βγαίνουν σαράντα χιλιάδες αποφάσεις κάθε χρόνο, εκ των οποίων το 50% είναι θετικές.
Το 2019 φιλοξενούσαμε πάνω από εκατό χιλιάδες ανθρώπους, αλλά με πολύ μικρότερη δυναμική φιλοξενίας. Σήμερα φιλοξενούμε τριάντα χιλιάδες, με δυνατότητα φιλοξενίας 64 χιλιάδων και με πολύ πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά από ότι στο παρελθόν. Άρα είμαστε σε μια πάρα πολύ καλή κατάσταση. Οι δομές φιλοξενίας είναι χρηματοδοτούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστό 100%.
Ελπίζουμε να μην επαναληφθούν τα γεγονότα του 2015 και προετοιμαζόμαστε για αυτό. Κατά το παρελθόν είχαμε ξεχάσει ως χώρα την υποχρέωση της Τουρκίας να μην επιτρέπει παράνομες εισροές ανθρώπων στην Ευρώπη, και η Ελλάδα είναι το πρώτο σύνορο της Ευρώπης με την Τουρκία. Τώρα όμως, με συντονισμένες ενέργειες έχουμε επισημάνει στην Τουρκία τις διεθνείς της υποχρεώσεις, και συνεχίζουμε να το κάνουμε, με σύμμαχο την Ευρώπη.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: