Γιάννης Αγαλιανός (Δημοτικός Σύμβουλος)
Πε 21/11/2019
«Το ότι κάποιος μπορεί να είχε χρήματα και για τους δικούς του λόγους να έκανε μια δωρεά, όπως να φτιάξει ένα σχολείο, αυτό αφορά τον ίδιο, αφορά την ικανοποίηση των δικών του αναγκών. Δεν μετριέται έτσι η ευαισθησία ενός ανθρώπου. Αν ήταν έτσι, να αφήναμε όλους τους πλούσιους να μας κυβερνούν. Αν είναι έτσι, ας διοικούν μόνο οι πλούσιοι.
Ο παραλογισμός στα Δημοτικά Συμβούλια συνεχίζεται. Αντί να συζητάμε για παραγωγή έργων και διεκδικήσεις κονδυλίων, προσπαθούμε συνεχώς να μην χάσουν οι Ζακυνθινοί τα κεκτημένα τους. Για παράδειγμα, να μην χαθούν τα χρήματα για την ανάπλαση της οδού Ταβουλάρη και για να στηριχθεί η λειτουργία του συμβουλευτικού κέντρου γυναικών θυμάτων βίας.
Ακόμα και μια γυναίκα να έχει την ανάγκη να προσφύγει σε αυτό το κέντρο πρέπει ο Δήμος να το κρατήσει ανοιχτό.
Ο Δήμος έχει τον ρόλο της κοινωνικής προσφοράς και για αυτό έχει κοινωνικές δομές, δεν είναι μόνο μια επιχείρηση, όπου κοιτάς νούμερα, τα έσοδα και τα έξοδα. Άλλωστε ο Δήμος δεν πληρώνει για το συμβουλευτικό κέντρο γυναικών, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι που θέλει να στηρίξει αυτές τις δομές για αυτό και πληρώνει. Είναι η πρώτη φορά, που ένας Δήμος δεν δέχεται χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ουσιαστικά η κα Μαρώτη εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Ξέρουμε πολύ καλά τι έχει ειπωθεί μεταξύ του Δημάρχου και της δημοτικής υπαλλήλου Ελισάβετ, Μαρώτη, υπεύθυνης του έργου, αυτής της δομής. Η αντιπαράθεση προέκυψε για το αν πρέπει να στηριχθεί αυτή η δομή, αν απαξιωθεί ή όχι. Είπε σαφέστατα στο Δημοτικό Συμβούλιο η κα Μαρώτη, η οποία έχει προσφέρει πάρα πολλά, ότι ο Δήμαρχος απαξιώνει το έργο του συμβουλευτικού κέντρου. Το θέμα της παραίτησής της ήταν αυτό και όχι ότι κουράστηκε.
Δεν μπορεί να ζητά ο δήμαρχος τα ονόματα γυναικών που έχουν επισκεφθεί αυτό το κέντρο, είναι παράλογο και δεν πρόκειται να τα πάρει φυσικά.
Έλεγε ο Δήμαρχος ότι οι γυναίκες πήγαιναν στο συμβουλευτικό κέντρο για να πλέκουν. Καταρχάς, είναι κακό αυτό; Από την άλλη όμως, έλεγε ότι έτσι του είπαν, ότι έτσι άκουσε. Δεν επιτρέπεται να μιλά έτσι ένας Δήμαρχος, να λέει στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι έτσι του είπαν, αυτές είναι κουβέντες καφενείου.
Στη ζωή πρέπει να έχεις μάθει να διοικείσαι για να μπορέσεις να διοικήσεις, και ο κ. Αρετάκης δεν έχει διατελέσει υπάλληλος ποτέ.
Ένας Δήμαρχος ασφαλώς και πρέπει να ξέρει τι γίνεται στις υπηρεσίες του και στις δομές του Δήμου και αν δεν ξέρει να κάνει φροντιστήριο μέχρι τα χαράματα για να μάθει. Δεν υπάρχει το δεν ξέρω. Ένας Δήμαρχος όπως ο κ. Αρετάκης, δεν πήγε προεκλογικά στον λαό να του πει, ψηφίστε με αλλά δεν ξέρω τι μου γίνεται. Ο Ζακυνθινός λαός έδωσε στον κ. Αρετάκη ποσοστό 22% και όχι το 51% για να το δώσει την απόλυτη πλειοψηφία. Ο Ζακυνθινός λαός του έδωσε την εντολή να διοικήσει με συνεργασίες.
Η θέση του Δημάρχου είναι πάρα πολύ δύσκολη. Πρέπει να προχωράς ακόμα και με την αβεβαιότητα, με το ρίσκο. Έτσι έκαναν όλοι οι προκάτοχοι Δήμαρχοι, ο καθένας βάζοντας το δικό του λιθαράκι, για να γίνουν έργα στο νησί. Δήμαρχος σημαίνει ότι κουβαλάς το πρόβλημα στην πλάτη σου. Το θέμα είναι να διεκδικείς, να έχεις ένα πρόγραμμα, έναν στόχο, και να μπορείς να απορροφάς κονδύλια. Να κάνεις έργα από το ταμείο του Δήμου.
Υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για τα σχολεία. Την εποχή που εμείς διοικούσαμε τον Δήμο, κάθε χρόνο, δίναμε για τα σχολεία το 20% του τεχνικού προγράμματος.
Χάθηκε και το πρόγραμμα για τα αδέσποτα σκυλιά. Αυτό δεν είναι ένα ευαίσθητο θέμα; Δεν είναι πολιτισμός;
Δεν έχω παρακολουθήσει τι παρεμβάσεις έχει κάνει η Δημοτική Αρχή για την πολιτική προστασία. Αυτό που ξέρω είναι ότι από το 2000 η πόλη δεν έχει πλημμυρίσει ξανά, όπως είχε γίνει τότε στην περιοχή της Αγίας Τριάδας και στο Κρυονέρι. Αυτό λοιπόν συμβαίνει, γιατί τότε, κάποιοι τρελοί της Δημοτικής Αρχής, κατέβασαν πενήντα πόντους το ύψος των δρόμων από το πεζοδρόμιο και έφτιαξαν ένα σύγχρονο αποχετευτικό δίκτυο όμβριων.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: